Τι πρέπει να ξέρω για να περιποιηθώ σωστά τα δόντια μου στην εφηβεία;

683346Στη διάρκεια της εφηβείας μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα με τα δόντια. Αν είστε καλύτερα πληροφορημένοι για τους κινδύνους που απειλούν την στοματική σας υγεία, έχετε τη δυνατότητα να πάρετε τις καλύτερες αποφάσεις επισημαίνουν οι ειδικοί της Colgate.

Ορθοδοντικές Επεμβάσεις – Πολλοί προέφηβοι ή έφηβοι χρειάζονται σιδεράκια για να αποσυμφορηθούν ή να ισιώσουν τα δόντια τους ή να διορθωθεί η σύγκλιση των σιαγόνων τους. Τα δόντια που δεν βρίσκονται στην κατάλληλη διάταξη δεν καθαρίζονται εύκολα, κινδυνεύουν περισσότερο και επιπλέον κουράζουν τους μασητικούς μύες. Ο ορθοδοντικός θα σας συμβουλεύσει εάν χρειάζεστε σιδεράκια ή κάποια άλλη αγωγή. Εάν φοράτε σιδεράκια πρέπει να είστε περισσότερο σχολαστικοί στον καθαρισμό των δοντιών.

gold-coast-orthodonticsΠροστατευτικοί Νάρθηκες – Εάν κάνετε αθλήματα οι προστατευτικοί νάρθηκες είναι απαραίτητοι για να προστατεύσετε το χαμόγελό σας. Οι μηχανισμοί αυτοί καλύπτουν συνήθως την επάνω οδοντοστοιχία και σας προστατεύουν από τον κίνδυνο να σπάσετε δόντια, να κόψετε τα χείλη σας και από άλλους τραυματισμούς. Εάν φοράτε σιδεράκια ή έχετε στο στόμα σας κάποιον άλλο μηχανισμό στην κάτω γνάθο – γέφυρες π.χ.- ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να φορέσετε προστατευτικό νάρθηκα και στην κάτω οδοντοστοιχία.

Διατροφή – Η διατροφή παίζει βασικό ρόλο στη στοματική σας υγεία. Η ζάχαρη και το άμυλο σε πολλές τροφές και ποτά ευνοούν τη δημιουργία της πλάκας η οποία καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών. Περιορίστε αυτού του είδους τις τροφές γιατί κάθε φορά που τις καταναλώνετε τα δόντια σας δέχονται επίθεση οξέων επί 20 λεπτά της ώρας. Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τις πέντε ομάδες των λιγότερο επικίνδυνων τροφών, θα βοηθήσει πολύ την στοματική σας υγεία.

dca-blog_rampant-changes-during-teen-yearsΚάπνισμα – Αν δεν καπνίζετε, καλό είναι να μην αρχίσετε. Το κάπνισμα, εκτός από τις άλλες βλάβες που προκαλεί στην υγεία σας, κηλιδώνει τα δόντια και τα ούλα σας, χρωματίζει την πέτρα που σχηματίζεται ανάμεσα στα δόντια και κάνει την αναπνοή σας δυσάρεστη. Η μακροχρόνια χρήση του καπνού αυξάνει τον κίνδυνο ουλίτιδας και καρκίνου του στόματος. Εάν καπνίζετε πρέπει να το ξέρει ο οδοντίατρός σας κι εσείς πρέπει να τον ενημερώνετε για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιάζεται στο στόμα σας.

Τρύπημα στο Στόμα (Piercing) – Παρόλο ότι είναι πολύ δημοφιλές μεταξύ των εφήβων, το τρύπημα του στόματος μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις, ακατάσχετες αιμορραγίες και βλάβες σε νεύρα. Από τα μεταλλικά κοσμήματα που τοποθετούνται στις τρύπες μπορεί να φθαρούν ή να σπάσουν τα δόντια σας ενώ αν χαλαρώσουν μπορεί να τα καταπιείτε. Εάν θέλετε να τρυπήσετε την περιοχή του στόματος συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για να σας βοηθήσει να κάνετε την ασφαλέστερη επιλογή.

brushing_teenΔιατροφικές Διαταραχές – Η βουλιμία (λαιμαργία σε συνδυασμό με εμετό) και η ανορεξία (υπερβολικός φόβος να μην παχύνουμε που συχνά καταλήγει στον εμετό) είναι σοβαρές διαταραχές που διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών. Ο οδοντίατρος μπορεί να αντιμετωπίσει τη διάβρωση, αλλά όχι και τη διατροφική διαταραχή, η οποία μπορεί να είναι και θανατηφόρα και έχει σχέση με ψυχολογικής τάξεως προβλήματα, όπως η εικόνα του εαυτού μας και ο αυτοέλεγχός μας. Αν έχετε διατροφική διαταραχή -ή νομίζετε ότι έχετε- συμβουλευτείτε τον παθολόγο σας.