Tι πρέπει να προσέχουμε στα τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας;

Woman with shopping basket in supermarketΣτο άκουσμα της είδησης ότι από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στα ράφια των σούπερ μάρκετ εκτός από τα φρέσκα και τυποποιημένα  προϊόντα, θα φιλοξενούνται προς πώληση και τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας, οι καταναλώτες ανησύχησαν και εξέφρασαν ανοιχτά πολλές επιφυλάξεις για το τι είδους τρόφιμα θα φτάνουν εφεξής στο πιάτο μας. Μάλιστα, πολλοί δεν δίστασαν να αναρωτηθούν μήπως αυτά τα τρόφιμα λόγω χαμηλής τιμής εκτός από τα σπίτια μας, «σερβιριστούν» και ως εκλεκτά γεύματα από ταχυφαγεία και εστιατόρια.

Ποια τρόφιμα είναι περασμένης διατηρησιμότητας

Τα τρόφιμα αυτά είναι μακράς διαρκείας όπως όσπρια, ζυμαρικά, μπισκότα, κονσέρβες, χυμοί, αναψυκτικά.

Τελικά είναι επικίνδυνα ή όχι τα τρόφιμα αυτά;

Σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών, τα τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας είναι ασφαλή για κατανάλωση (τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα που προτείνεται στη νομοθεσία) τόσο από μικροβιολογική άποψη (λόγω του χαμηλού ποσοστού υγρασίας) όσο και από χημική. Αξίζει να σημειωθεί πάντως αυτή την στιγμή, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν υπάρχουν συστηματοποιημένες μελέτες για τις αλλαγές που υφίστανται, με την πάροδο του χρόνου, τα μη ευαλλοίωτα τρόφιμα. Και όπως είναι ευνόητο, δεν μπορεί να υπάρχουν ούτε μελέτες για τις πιθανές επιδράσεις των αλλαγών αυτών στην ανθρώπινη υγεία.

Αναφορικά με το αν τα μη ευαλλοίωτα τρόφιμα που έχουν λήξει έχουν χάσει τη θρεπτική αξία που είχαν πριν το διάστημα της λήξης τους, τα πράγματα δεν είναι ιδαιτέρως ξεκάθαρα καθώς δεν έχουν μελετηθεί επιστημονικά οι βαθμιαίες αλλαγές που υφίστανται αυτά τα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος να ισχυριστεί τεκμηριωμένα το ένα ή το άλλο ενδεχόμενο.  Βέβαια, όπως  εύλογα γνωρίζουμε όλοι όσο πιο φρέσκο είναι ένα τρόφιμο τόσο πιο θρεπτικό είναι.

supermarket1-940x626Ιδιατέρως σημαντικό είναι το ζήτημα του τι πραγματικά σηματοδοτεί η ημερομηνία λήξης ενός μη ευαλλοίωτου τροφίμου και πώς αυτή αποφασίζεται.  Γιατί άραγε τα τρόφιμα αναγράφουν σε εμφανές σημείο την ημερομηνία λήξης τους εφόσον μπορούν να καταναλωθούν άφοβα και μετά το πέρας αυτής;  Στην περίπτωση των τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας,  επισημαίνουν οι ειδικοί,  ημερομηνία λήξης ή ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας σηματοδοτεί το τέλος της αποδοχής των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών (οσμή, γεύση, εμφάνιση κλπ) του τροφίμου από τον καταναλωτή και αποφασίζεται κυρίως από τον παραγωγό.

Ένα από τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της ιδέας ήταν ότι η εν λόγω πρακτική ακολουθείται πάρα πολλά χρόνια στο εξωτερικό χωρίς να έχουν παρουσιαστεί προβλήματα. Όπως άλλωστε επισημαίνεται, τα τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας  θα φιλοξενούνται σε ειδικό ράφι με την απαραίτητη σήμανση ούτως ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει εκ των προτέρων τι ειδούς τρόφιμα θα αγοράσει. Μάλιστα, στις ερωτήσεις των διστακτικών για το πού κατέληγαν τόσα χρόνια τα τρόφιμα αυτά, μιας και η χώρα μας δεν είχε θεσπίσει το ειδικό καθεστώς, η απάντηση των αρμοδίων ήταν  ότι επιστρέφονταν στους παραγωγούς οι οποίοι τα παρείχαν δωρεάν σε κοινωφελή ιδρύματα ή τα έστελναν στις χωματερές.

Έξυπνες συμβουλές για την σωστή συντήρηση και αποθήκευση των τροφίμων

Ο διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Από το ράφι στο καρότσι. Οδηγός διατροφής στο super market» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Mednutrition  κ. Νίκος Ζέρβας, μας εξήγησε με εύκολο και κατανοητό τρόπο πώς μπορούμε να συντηρήσουμε και να αποθηκεύσουμε σωστά τα τρόφιμα που θα αγοράσουμε από το σούπερ μάρκετ ούτως ώστε να μην έρθουμε αντιμέτωποι με δυσάρεστα περιστατικά. Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνες η θρεπτική αξία των τροφίμων σχετίζεται άμεσα με το πόσο σωστά τα συντηρούμε πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Δείτε λοιπόν τι μας συμβουλεύει ο διατροφολόγος:

  • Αν υπάρχει αρκετός χώρος, καλό είναι να βλέπετε όλα σας τα τρόφιμα μέσα στα ντουλάπια ή στο ψυγείο, για να μην τα ξεχνάτε και χαλούν.
  • Αν υπάρχουν οδηγίες στη συσκευασία για το πώς να φυλάξετε ή να προετοιμάσετε ένα τρόφιμο για μαγείρεμα, βεβαιωθείτε ότι θα τις ακολουθήσετε, διότι ορισμένα τρόφιμα χρειάζονται ειδική μεταχείριση.
  • Διατηρείτε τα ντουλάπια και το ψυγείο καθαρά, για αποφυγή συγκέντρωσης μικροβίων και εντόμων.
  • Μπορείτε να αποθηκεύετε τα τρόφιμα σε ειδικές πλαστικές σακούλες που κλείνουν αεροστεγώς, για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα τους περισσότερο.
  • Μπορείτε να γράψετε πάνω σε κάθε σακούλα τι περιέχει, καθώς και την ημερομηνία αγοράς του προϊόντος.
  • Τα ξηρά τρόφιμα, όπως αλεύρι, ρύζι, μπισκότα, κουλουράκια, μπορείτε να τα αποθηκεύετε σε καθαρά μπολ που κλείνουν αεροστεγώς, για να διατηρούν τη φρεσκάδα τους.
  • Τα ντουλάπια όπου φυλάσσονται τα τρόφιμα, εκτός από καθαρά και σκοτεινά, θα πρέπει να είναι και δροσερά, ιδανικά σε θερμοκρασία 10-15°C και σε κάθε περίπτωση κάτω από 29°C.
  • Τα ντουλάπια όπου φυλάσσονται τα τρόφιμα πρέπει να είναι μακριά από τους φούρνους, τις εστίες μαγειρέματος, τα ψυγεία και τα πλυντήρια, γιατί οι συσκευές αυτές παράγουν θερμό- τητα και υγρασία και πιθανόν να συντελούν στην πιο γρήγορη αλλοίωση των τροφίμων.
  • Οι κονσέρβες και οι συσκευασίες των τροφίμων πρέπει να ξεσκονίζονται πριν ανοιχτούν, γιατί κατά το άνοιγμά τους σκόνες ή ακαθαρσίες μπορεί να πέσουν στο βρώσιμο εσωτερικό περιεχόμενο.
  • Μην αποθηκεύετε οτιδήποτε κάτω από το νεροχύτη ή οπουδήποτε υπάρχουν υδραυλικοί σωλήνες, γιατί εκεί προσελκύονται έντομα και τρωκτικά. Επίσης, τυχόν διαρροές από τους σωλήνες μπορούν να καταστρέψουν τα τρόφιμα.