Αρχική Ο Κώστας Κρομμύδας και η κόρη του είδαν και σας προτείνουν Τι προτείνει ο Κώστας Κρομμύδας και η κόρη του; «Τα μεγάλα Ψέματα του μικρού Ερμή" από την ομάδα Κοπέρνικος

Τι προτείνει ο Κώστας Κρομμύδας και η κόρη του; «Τα μεγάλα Ψέματα του μικρού Ερμή" από την ομάδα Κοπέρνικος

!cid_96A86ECA-B796-4235-80AC-34F1D2F936B0
Αυτή την Κυριακή αποφασίσαμε να δούμε το έργο «Τα μεγάλα Ψέματα του μικρού Ερμή  από την ομάδα Κοπέρνικος» στη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Πάντα μου αρέσει να παρακολουθώ παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής. Είναι ένα κόσμημα για τη χώρα μας  και θεωρώ πως έχει συμβάλει κατά πολύ στην «παίδευσή» μας πολιτιστικά είτε ανεβάζοντας εξαιρετικές παραστάσεις είτε φιλοξενώντας μεγάλες και αναγνωρισμένες δουλειές από το εξωτερικό.

 
Αυτή την Κυριακή το κρύο ήταν τσουχτερό, αλλά ο απίστευτος ήλιος μάς έκανε να βγούμε νωρίς από το σπίτι και  να κατηφορίσουμε  προς το κέντρο για να παρακολουθήσουμε την παράσταση. Η κόρη μου με ρώταγε συνέχεια: "γιατί ο Ερμής λέει μεγάλα ψέματα;:.  Δεν ήξερα πολλά για να τις απαντήσω.  Ούτε για το έργο ούτε για τους συντελεστές. Κακώς. Θα ξεκινήσω από την εξαιρετική φιλοξενία των ανθρώπων που εργάζονται στο χώρο. Είναι πολύ βασικό να μπαίνεις κάπου και να βλέπεις μόνο χαμόγελα.

 
Η παράσταση έχει ένα τεράστιο ατού. Το κείμενο του 'Αγγελου Αγγέλου και της Έμη Σίνη. Χάρηκα πολύ που επιτέλους  είδα ένα νέο,  τόσο καλά δομημένο θεατρικό έργο που περνά αυτά που πρέπει με εξαιρετικά άμεσο τρόπο στα παιδιά, αλλά και στους μεγάλους. Η υπόθεση ‘’ψέμα’’ στην παιδική ηλικία είναι κάτι που απασχολεί όλους τους γονείς.

!cid_D470ABB4-13BA-4730-99FB-822DCA4BB791

Ποτέ δεν ξέρουμε τα όρια και πολλές φορές χειριζόμαστε με λάθος τρόπο τα ‘’ψέματα’’ των παιδιών μας. Η συγκεκριμένη παράσταση τα διαπαιδαγωγεί πάνω στο συγκεκριμένο θέμα με πολύ διακριτικό αλλά ουσιαστικό τρόπο. Η σκηνοθεσία είναι πολύ ευρηματική και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών του έργου. Κάποια μικρά κενά στη ροή αλλά και οι αρχικές αμηχανίες στο φουαγιέ, όπου και ξεκινάει το έργο,  οφείλονται στο ότι ήταν η πρώτη παράσταση και είμαι σίγουρος πως με τον καιρό θα διορθωθούν.

 
Στο παιδικό θέατρο ένας από τους βασικούς  ήρωες είναι τα ίδια τα παιδιά και δεν πρέπει να τα αφήνεις εκτός ακολουθώντας το κείμενο όταν θέλουν να πάρουν τόσο πολύ μέρος στην εξέλιξη.  Χρειάζεται μεγάλη εμπειρία αλλά και ταλέντο για να το κάνεις αυτό ως ηθοποιός επί σκηνής, χωρίς όμως να αλλοιώσεις τη ροή αλλά και τη δομή του έργου. Οι δύο ηθοποιοί του έργου κάνουν πολλά πράγματα μαζί. Παίζουν, τραγουδούν, χορεύουν, αλλάζουν ρόλους και άλλα πολλά. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι αυτό από πρώτο χέρι μετά τη θητεία μου ένα χειμώνα παίζοντας σε  παιδικό θέατρο. Έχουν επωμιστεί μεγάλο βάρος και τα καταφέρνουν αρκετά καλά. Η σκηνή με τη νεράιδα νομίζω πως είναι από τις καλύτερες του έργου και μπράβο για την εξαιρετική δουλειά τόσο στο λόγο και την κίνηση  αλλά και στην κατασκευή της κούκλας.

 
Εμείς οι ηθοποιοί κάνουμε πολλές φορές ένα μεγάλο λάθος παίζοντας παιδικό θέατρο. Νομίζουμε πως αν παίζουμε με υπερβολή τους ρόλους μας θα γινόμαστε πιο πολύ πιστευτοί. Κάτι που δεν ισχύει γιατί ακόμη και στο παιδικό θέατρο αυτό που μένει στο τέλος είναι η αλήθεια. Νομίζω πως σε κάποια σημεία δεν χρειάζεται τόση υπερβολή στο παίξιμο αλλά μια άλλη προσέγγιση, πιο ρεαλιστική.

!cid_EA49DF22-3E46-44DD-8972-97B2CA5853E0
Είναι από τα λίγα θέατρα που έχουν προβλέψει τη σωστή διάταξη στο χώρο. Με τα παιδιά να κάθονται μπροστά και τους μεγάλους πίσω. Όπως επίσης και η ηλιακή επισήμανση που υπάρχει δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να ξέρουν αν μπορούν τα παιδιά τους να το παρακολουθήσουν. Αν και κατά τη γνώμη μου το έργο μπορεί να το δουν οι πάντες. Κάθε ηλικίας. Με εξέπληξε ευχάριστα η ομάδα Κοπέρνικος και σκοπεύω από εδώ και στο εξής να τους παρακολουθώ στενά. Κυρίως βέβαια η κόρη μας. Φαίνονται να έχουν πάρει πολύ σοβαρά τη δουλειά τους και αυτό μου αρέσει πολύ.

 
Μην χάσετε με τίποτα αυτό το έργο με τα παιδιά σας. Είτε σας  λένε ψέματα είτε όχι...

Καλές γιορτές σε όλους με υγεία και χαρά.

krommydas-photo1

Κώστας Κρομμύδας

Ηθοποιός- συγγραφέας

Πληροφορίες για την παράσταση

Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής Θεατρική

Τα μεγάλα Ψέματα του μικρού Ερμή  από την ομάδα Κοπέρνικος

Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσιάζει για πρώτη φορά φέτος την νέα ευρηματική παράσταση για παιδιά της θεατρικής ομάδας Κοπέρνικος με τίτλο "Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή".
Το έργο, που ανεβαίνει στο φιλόξενο μικρό της θέατρο - Αίθουσα Διδασκαλίας, έχει σχεδιαστεί ειδικά έτσι ώστε οι ηθοποιοί να βρίσκονται πολύ κοντά στα παιδιά και περιλαμβάνει διαδραστικά στοιχεία με πολλές εκπλήξεις.
Προτείνεται για παιδιά ηλικίας 5-9 ετών, οι γαργαλιστικοί του όμως διάλογοι είναι σίγουρο ότι θα διασκεδάσουν και τους μεγαλύτερους επισκέπτες, κάτι στο οποίο μας έχει συνηθίσει η ομάδα Κοπέρνικος και με τα προηγούμενά της έργα (Ο κόσμος ανάποδα, Ο κύριος ΚΙΧ και το μυστικό κουτί των ήχων κ.ά).
'Αλλωστε, η ειδική παραγγελία αυτού του έργου, πέρα από την θεατρική απόλαυση, στοχεύει επιπλέον στο να γνωρίσουν μικροί και μεγάλοι θεατές τους εξαιρετικούς χώρους αυτής της μοναδικής στο είδος της Βιβλιοθήκης, και να εξοικειωθούν με την έννοια της Βιβλιοθήκης και τους θησαυρούς που κρύβονται στα ράφια της, αλλά και της φιλαναγνωσίας γενικότερα. Παράλληλα, η πρωτότυπη μουσική του 'Αγγελου Αγγέλου, και τα μουσικά ηχοχρώματα που σχολιάζουν τη δράση, κάνουν ακόμα πιο έντονο τον συνειρμό θέατρο - μουσική - βιβλιοθήκη.
Το θεατρικό έργο της ομάδας «Κοπέρνικος» μιλάει για τις ανθρώπινες σχέσεις, τη συνέπεια των πράξεών μας, αλλά και τις συνθήκες που επιτρέπουν στο ψέμα να ανθίσει! Κεντρικός άξονας της πλοκής είναι το ψέμα και μερικές από τις πτυχές του: η πλάνη, η απόκρυψη, η υπερβολή και η παραποίηση. Από πού πηγάζει η ανάγκη για το ψέμα; Ποιες επιθυμίες ικανοποιεί; Δίνει λύση στα προβλήματα ή τα σκεπάζει κρύβοντάς τα προσωρινά; Κύρια συστατικά της παράστασης είναι το χιούμορ, η χειμαρρώδης δράση, η φαντασία και τα Η υπόθεση του έργου:

!cid_E18D1384-5923-406F-A58C-2BF437658C02
Ο μικρός Ερμής, ένα παιδί κεφάτο και δραστήριο περνάει ώρες στη δανειστική βιβλιοθήκη διαβάζοντας παραμύθια και ιστορίες για δράκους. Έχει όμως ένα τρομερό ελάττωμα: είναι ένας μοναδικός, ανεπανάληπτος και παθιασμένος ψεύτης! Με τα εξωφρενικά του ψέματα αναστατώνει καθημερινά όλους τους κατοίκους του χωριού του. Πείθει τον κουρέα να φυτέψει μια τριανταφυλλιά στο κεφάλι του, προτείνει στον φούρναρη να τρώει κάμπιες και μυρμήγκια και βάζει τον ράφτη να μιλάει με φαντάσματα τα βράδια! Τι θα συμβεί όμως όταν μια μέρα ένα από τα ψέματά του βγει, πέρα για πέρα, αληθινό; Η ζωή του γίνεται άνω κάτω και ο μικρός Ερμής μπλέκει σε μια περιπέτεια απίστευτων διαστάσεων! Τι είναι τελικά αλήθεια και τι ψέμα; Η παράσταση δίνει τις δικές της απαντήσεις και οι θεατές μένει να τις πιστέψουν...ή όχι!
Ο ‘Αγγελος Αγγέλου και η Έμη Σίνη, βραβευμένοι με 1ο Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Παιδικού Θεατρικού Έργου, μετά τη μουσικοθεατρική παράσταση «Ο κόσμος ανάποδα» δημιουργούν μια καινούρια, πρωτότυπη παιδική παράσταση ειδικά για τη Μουσική Βιβλιοθήκη.
Η παράσταση ανεβαίνει στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Βιβλιοθήκης που βρίσκεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Από τις 16 Οκτωβρίου γίνονται παραστάσεις για επισκέψεις σχολείων, ενώ από τις 22 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιούνται παραστάσεις για το κοινό τις Κυριακές στις 11:30.

Το έργο απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του δημοτικού (5-9 ετών).
Κείμενο: 'Αγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη
Σκηνοθεσία: Ομάδα Κοπέρνικος και Βάσια Παρασκευοπούλου
Σκηνικά - Ειδικές κατασκευές: Γκάυ Στεφάνου
Κατασκευή κούκλας: Τα φτερά του Μύθου (Δήμητρα Κωνσταντινίδου, Σπύρος Παπαχρήστου)

Κοστούμια: Ομάδα Κοπέρνικος
Φωτισμοί: Ομάδα Κοπέρνικος και Ελισσαίος Βλάχος
Μουσική: 'Αγγελος Αγγέλου
Ηχογράφηση, editing, mastering: Γιώργος Ζιώτας
Παίζουν: Ελισσαίος Βλάχος (β΄ διανομή Μελέτης Ηλίας), Φοίβος Συμεωνίδης

Είσοδος: 10 ευρώ, 8 ευρώ παιδικό
Αγορά εισιτηρίων:

Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη 1 Αθήνα (Δευτέρα - Παρασκευή,10:00 - 16:00)

Ticketservices, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)

Τηλεφωνικά στο 210-7234567 με πιστωτική κάρτα ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό
Κρατήσεις για σχολεία:   210 86 58 902 ή 210 86 74 657 (εισιτήριο 5 ευρώ)


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.