Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Τι ρόλο παίζει η άσκηση στην εγκυμοσύνη;

Τι ρόλο παίζει η άσκηση στην εγκυμοσύνη;

28

Από την ώρα που θα γίνει η σύλληψη το γυναικείο σώμα υφίσταται διάφορες μεταβολές. Η εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 4 εβδομάδες. Η άσκηση επομένως πρέπει σταδιακά να προσαρμόζεται στην ανάλογη εβδομάδα της κύησης. Οι κυριότερες μεταβολές του γυναικείου οργανισμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι:

1. η αύξηση του σωματικού βάρους (κατά μέσο όρο 10 με 12 κιλά)

2. η αύξηση του βασικού μεταβολισμού κατά 20%.

3. η αύξηση της καρδιακής συχνότητας κατά 10 με 15 χτύπους το λεπτό.

4. η μείωση του αιματοκρίτη.

5. η εμφάνιση εμετών, καούρας στο στομάχι, δυπεψίας, συχνοουρίας και δυσκοιλιότητας.

6. χαλάρωση των αρθρώσεων.

7. ισχιαλγία και κράμπες λόγω συμπίεσης του ισχιακού νεύρου.

8. αύξηση της θερμοκρασίας, εφίδρωσης και κόπωσης.

Σύμφωνα με μια αμερικάνικη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 3.000 εγκύους χωρισμένες σε δύο κατηγορίες -αυτές που αθλούνταν κατά τη διάρκεια της κύησης και σε εκείνες που δεν αθλούντας- τα αποτελέσματα έδειξαν τα εξής:

Οι έγκυες γυνείκες που έκαναν γυμναστική (3-5 φορές την εβδομάδα) αύξησαν το βάρος τους κατά 10,5 κιλά, η διάρκεια του τοκετού ήταν 2,8 ώρες ενώ έμειναν στο μαιευτήριο μια μέρα λιγότερο. Αντίθετα οι έγκυες που δεν έκαναν γυμναστική αύξησαν το βάρος τους κατά 23,8 κιλά και η διάρκεια του τοκετού ήταν 5 ώρες.

Συμπερασματικά, η επίδραση της άσκησης στην έγκυο βελτιώνει την κυκλοφορία των κάτω άκρων και ελαττώνει τις ευευαγγείες, βελτιώνει την αναπνευστική και καρδιακή λειτουργία, μειώνει την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας, βελτιώνει την ευλιγισία του σώματος, βελτιώνει τον ύπνο, βελτιώνει την ψυχολογία της γυναίκας και δυναμώνει τους μυς της κοιλιάς και του περινέου που βοηθούν στην εξώθηση του εμβρύου.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.