Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία Τι ρόλο παίζει η μουσική κατά τη διάρκεια της άσκησης;

Τι ρόλο παίζει η μουσική κατά τη διάρκεια της άσκησης;

123735de18986a8b_119639062_1_-xxxlarge_2x

Η μουσική είναι η τέχνη των ήχων. Ουσιαστικά δημιουργεί τάξη από το χάος. Μεταδίδει το άπιαστο, τον πόθο, την ψυχική διάθεση, τους τρόπους της ανθρώπινης ύπαρξης. Τα ηχητικά κύματα και οι μουσικές δονήσεις μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στο υποσυνειδητό μας. Η μουσική συνοδεύει τον άνθρωπο σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής του. Από τον 5ο εμβρυικό μήνα η μουσική μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο στην ψυχοκινητική εξέλιξη του παιδιού. Από έρευνες που έχουν γίνει με υπερηχογραφήματα και καρδιογράμματα σε έμβρυα έχουν αποδείξει ότι το έμβρυο ανταποκρίνεται στη μουσική με ηρεμία ή ανησυχία που εκδηλώνεται με τους χτύπους της καρδιάς του και τις κινήσεις του σώματός του. Το ανθρώπινο αυτί μπορεί να ακούσει 3.200 δονήσεις το δευτερόλεπτο! Όταν λέμε μουσικοθεραπεία εννοούμε τη χρήση της μουσικής σαν θεραπευτικό μέσο για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων ή για τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας μας. Στην αρχαία Ελλάδα, υπήρχαν στα Ασκληπιεία ειδικοί χώροι όπου πραγματοποιούνταν μουσικές και θεατρικές παραστάσεις για τις θεραπευτικές ανάγκες των ασθενών. Η μουσική μπορεί να έχει ηρεμιστική, διεργετική ή τονωτική δράση.

Είναι γνωστό ότι ανακουφίζει τους ανθρώπους από το στρες και τα προβληματά τους. Η απαλή μουσική έχει ευεργετική και κατευναστική επίδραση στον άνθρωπο. Η ρυθμική μουσική τονώνει και προτρέπει τον άνθρωπο για κίνηση. Η μουσική που χρησιμοποιείται για τις αεροβικές ασκήσεις είναι ρυθμική μουσική ειδικά μειξαρισμένη που υποδεικνύει την κίνηση και προτρέπει τους συμμετέχοντες για έντονη και ρυθμική γυμναστική. Συνήθως τα επιλεγόμενα μουσικά θέματα είναι παρμένα από μουσικές επιτυχίες ξένων μουσικοσυνθετών της ροκ μουσικής.

Από έρευνες που έγιναν στην Αμερική για τα αποτελέσμτα της μουσικής σε ασκούμενους όλων των ηλικιών έδειξαν ότι η ρυθμική μουσική δίνει το κίνητρο για προπόνηση στο 90% των ασκούμενων. Όσοι ασκούνται με μουσική γυμνάζονται πιο σύχνα, απολαμβάνουν την άσκηση περισσότερο "ωθούνται" σωματικά κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η μουσική που ακούγεται στα γυμναστήρια είναι συλλογή από γνωστά κομμάτια διεθνών επιτυχιών που αλλάζουν κάθε 3-4 λεπτά δίνοντας έτσι τη δυνατότητα χρονομέτρησης της άσκησης, γι αυτό προτιμούνται από άλλου είδους μουσικές προτιμήσεις.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.