Αρχική Quiz Τι σημαίνει η λέξη τράπουλα; Τι συμβολίζουν οι Ρηγάδες της τράπουλας; Ποια είναι η παλαιότερη Ελληνική τράπουλα;

Τι σημαίνει η λέξη τράπουλα; Τι συμβολίζουν οι Ρηγάδες της τράπουλας; Ποια είναι η παλαιότερη Ελληνική τράπουλα;

Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που μπορούμε να παίξουμε με την τράπουλα, όλα αγαπημένα και παραδοσιακά. Ξέουμε όμως τι συμβολίζουν οι Ρηγάδες και τι σημαίνει η λέξη τράπουλα;

Η παλαιότερη γνωστή ελληνική τράπουλα χρονολογείται στο 1822 και σ’ αυτήν οι τέσσερις ρηγάδες απεικονίζονται με τις μορφές των Αλέξανδρου Υψηλάντη, Οδυσσέα Ανδρούτσου, Γεωργάκη Ολύμπιου και Γεωργίου Καντακουζηνού. Η τράπουλα αυτή περιγράφεται σε άρθρο της αρχαιολόγου Βάνας Μπουσέ με τίτλο «Μια τράπουλα με φιλελληνικά θέματα», στο τεύχος 59 του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες» (Βικιπαίδεια).

Άλλοι λένε ότι κάθε ρήγας στην τράπουλα αναπαριστά έναν μεγάλο βασιλιά της ιστορίας. Κάποιοι λένε ότι  ο ρήγας μπαστούνι αναπαριστά τον Δαυίδ, ο ρήγας σπαθί τον Μέγα Αλέξανδρο, ο ρήγας κούπα τον Καρλομάγνο και ο ρήγας καρό τον Ιούλιο Καίσαρα!

Ξέρατε ότι σε μια τράπουλα υπάρχουν:

  • 52 φύλλα, όσες και οι εβδομάδες του χρόνου
  • 13 φύλλα κάθε «χρώματος» (φυλής), όσες και οι εβδομάδες μιας εποχής ή όσοι οι σεληνιακοί μήνες
  • 4 «χρώματα» (φυλές), όσες και οι εβδομάδες του μήνα
  • 12 φιγούρες, όσοι και οι μήνες του χρόνου

Ίσως αυτή η σύμπτωση να μην είναι τυχαία, αλλά να σχετίζεται με τη χρήση της τράπουλας για μαντικούς σκοπούς και πρόβλεψη του μέλλοντος. Όσο για τη λέξη «τράπουλα», που σημαίνει τη «δεσμίδα των παιγνιοχάρτων», προέρχεται από την ιταλική λέξη «trappola», που σημαίνει «παγίδα» και «δόλος»!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.