Αρχική InfoTeens Υγεία Τι σχέση εχει το κάπνισμα, η στειρότητα και το σεξ στους άνδρες;

Τι σχέση εχει το κάπνισμα, η στειρότητα και το σεξ στους άνδρες;

smoking profile flickr, ValetheKid

Το κάπνισμα ειναι σίγουρα μια κοινωνική πληγή για την ανθρωπότητα... Στις Η.Π.Α το κάπνισμα ενοχοποιείται για 1 στους 5 θανάτους που συμβαίνουν για διαφορά αιτία. Ο καπνός του τσιγαρου ειναι υπεύθυνος για το 40% όλων των μορφών καρκίνου και το 25% των καρδιοπαθειών. Εκτός απο την επίδραση στους καρκίνους και στις καρδιοπάθειες το κάπνισμα επιδρά δυσμενώς και στηνγονιμοτητα του άνδρα. Σε ποσοστό 30-35% των ανδρών και των γυναικών που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία "μολύνονται" καθημερινά με νικοτίνη και σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε και ένα αξιοσημείωτο ποσοστό παθητικών καπνιστών. Επίσης, ο καπνός του τσιγάρου περιέχει εκτός απο νικοτίνη και πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα και άλλες αναγνωρισμένες καρκινογόνες ουσίες που κατανέμονται στον οργανισμό μέσω του κυκλοφορικού συστήματος, στα διαφορά όργανα. Η ανδρική αναπαραγωγική ικανότητα μπορεί να επηρεαστεί δυσμενώς απο πολλούς εξωγενείς παράγοντες. Οι χημικοί και περιβαντολογικοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την σπερματογεννεση. Η επίδραση αυτή μπορεί να επέλθει είτε στον ορμονικό κύκλο του άνδρα η απευθείας στα γεννητικά κύτταρα  και στο σπερματογονο επιθήλιο των όρχεων. Στα σπερματικό κύτταρα, κατα τη διάρκεια της μακρόχρονης ωρίμανσης τους επέρχονται πολλές φυσιολογικές και ανατομικές αλλαγές μέχρι να αποκτήσουν τη τυπική μορφή τους. Η παραγωγή νέων φυσιολογικών σπερματοζωαρίων χρειάζεται τουλάχιστον 3 μήνες. Το κάπνισμα προκαλεί παθολογικές αλλοιώσεις στη σπερματογεννεση ημιουργωντας στειρότητα η ακομα και σοβαρά προβλήματα στο έμβρυο αν επέλθει σύλληψη. Το κάπνισμα εχει αποδειχτεί οτι προκαλεί αλλοιώσεις στη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και στη συγκέντρωση τους στο σπερμα του άντρα. Ο πληθυσμός των σπερματοζωαρίων στο σπερμα μειώνεται απο 22% ως 57% στους καπνιστές. Η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων ειναι και αυτή αλλοιωμένη. Οι περισσότερες αλλοιώσεις γίνονται στην ουρά του σπερματοζωαρίου που ειναι και η κινητήρια δύναμη του κυττάρου αυτού. Σπερματοζωάριο με κομμένη ουρά δεν μπορεί μα κινηθεί για να φτάσει μέχρι το ωάριοειναι καταδικασμένο σε θάνατο. Έρευνες έχουν αποδείξει οτι το κάπνισμα επιδρά και στην σεξουαλικη επιθυμία και την συχνότητα σεξουαλικης επαφής. Δεν εχει ακομα διαπιστωθεί ο μηχανισμός αυτής της επίδρασης αλλα θεωρείται οτι ειναι ορμονικος. Η επίδραση του καπνού του τσιγάρου ειναι δυνατόν να προκαλέσει ορχικη ατροφία και αναστολή της σπερματογεννεσης. Ακόμη μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις επιδρώντας στις γενετικές πληροφορίες (DNA) των αναμενόμενων κυττάρων.

Ανακεφαλαιώνοντας, ο καπνός του τσιγάρου  επιδρά στο σπερμα με 3 διαφορετικούς μηχανισμούς: πρώτον, με τη μείωση των ανδρικών ορμονών. Δεύτερον, με την επίδραση στην ικανότητα παραγωγής του σπέρματος απόντος ορχήστρα. Τρίτον, επιδρά σε άλλες ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η αγγειοπιεζινη που με τη σειρά τους βλάπτουν τον μηχανισμό παραγωγής υγιούς σπέρματος.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.