Αρχική Quiz Τι σχέση έχει το Πάσχα με τους λαγούς;

Τι σχέση έχει το Πάσχα με τους λαγούς;

easter_bunnyΗ πασχαλινή διακόσμηση κυριαρχείται από λαγούς και κουνελάκια που κατακλύζουν τις λαμπάδες, τα διακοσμητικά και τις καθιερωμένες πασχαλινές κάρτες που ανταλάσσουμε.  Πώς συνδέονται άραγε τα συμπαθή ζώα με το Πάσχα και γιατί προσφέρονται ως σοκολατένια  δώρα μετά τη Σαρακοστή; Η απάντηση βρίσκεται στη διαφορά εθίμων που παρατηρείται από τόπο σε τόπο.

Στις αγγλοσαξονικές χώρες τα αυγά δίνονται στα παιδιά από έναν λευκό λαγό ή ένα λευκό κουνέλι γιατί θεωρούνταi σύμβολα της ζωής και της γονιμότητας. Ήδη από την αρχαιότητα συμβόλιζαν την αφθονία, τον πολλαπλασιασμό και την ανανέωση, μια που είναι πολύ παραγωγικά ζώα και ιδιαίτερα την άνοιξη. Συνδέθηκαν λοιπόν με τα πασχαλινά αυγά ώστε να μπορεί να γιορταστεί παράλληλα η άνοιξη και η ανανέωση. Eξάλλου η αγγλική λέξη Easter (Πάσχα), είναι γνωστό ότι προέρχεται από τη θεά της άνοιξης Eostre ή Ostara. Προς τιμήν της οι Σάξονες διοργάνωναν ανοιξιάτικες γιορτές και της απέδιδαν ως εμβληματικό ζώο το κουνέλι. Με τη μετάβαση στον Χριστιανισμό η εαρινή παγανιστική γιορτή προσαρμόστηκε στη θρησκευτική γιορτή του Πάσχα.

Στη Γερμανία από τον 15ο αιώνα τα πασχαλινά αυγά συνδέθηκαν με τα κουνέλια: Θεωρείται ότι ένα κουνέλι (ή ένας λαγός) έχει επιφορτιστεί παραδοσιακά με το καθήκον να φέρνει στα παιδιά τα γιορτινά αυγά τους. Την παραμονή του Πάσχα τα παιδιά κατασκευάζουν μια φωλιά από άχυρο, φύλλα, χορτάρι ή πλαστικό αφρώδες υλικό και οι γονείς αναλαμβάνουν να την κρύψουν μέσα στο σπίτι ή τον κήπο, ώστε το πασχαλινό λαγουδάκι να γεννήσει εκεί τα πολύχρωμα πασχαλινά αυγά. Ανήμερα το Πάσχα ξεκινάει για τα παιδιά το σαφάρι εύρεσης των αυγών.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.