Αρχική Quiz Τι σχήμα έχουν οι σταγόνες της βροχής;

Τι σχήμα έχουν οι σταγόνες της βροχής;

584-raindrops-and-clouds-1920x1080-photography-wallpaperΣτις αρχές του 20ου αιώνα, οι φυσικοί διαπίστωσαν για πρώτη φορά πως οι σταγόνες της βροχής, παρουσιάζουν ποικιλία σχημάτων, αλλά και διαστάσεων. Αυτό το απέδωσαν στο γεγονός πως κατά την πτώση τους οι σταγόνες συγκρούονται μεταξύ τους και έτσι αλλάζουν μορφή.

Την παγιωμένη αυτή αντίληψη, ήρθε να αλλάξει μία ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου της Μασσαλίας, με επικεφαλής τον φυσικό Εμανουέλ Βιλερμό. Αφού πρώτα βιντεοσκόπησαν με κάμερες υψηλής ταχύτητας - συγκεκριμένα 1.000 εικόνες το δευτερόλεπτο - την βροχή, στη συνέχεια ανέλυσαν λεπτομερώς την πτώση μιας μεμονωμένης σταγόνας διαμέτρου περίπου έξι χιλιοστών. Τα συμπεράσματά τους, ανατρεπτικά και ενδιαφέροντα!
Οι σταγόνες της βροχής δεν συγκρούονται μεταξύ τους!

Μπορεί κάτι τέτοιο να ισχύει όσο βρίσκονται μέσα στα σύννεφα, αλλά από τη στιγμή που θα αρχίσουν το ταξίδι τους προς τη γη, δεν συμβαίνει κατι τέτοιο! Στην πραγματικότητα, οι σταγόνες της βροχής ακουμπάνε στο έδαφος χωρίς καν να έρθουν σε επαφή με άλλες σταγόνες.

Για όλα φταίει η αντίσταση του αέρα!

Τα διαφορετικά μεγέθη και σχήματα των σταγόνων της βροχής, οφείλονται στην αντίσταση του αέρα. Συνήθως από τα σύννεφα ξεκινάνε μεγάλες σφαιρικές σταγόνες οι οποίες από την αντίσταση που συναντούν αρχίζουν να παραμορφώνονται. Το σχήμα τους γίνεται όλο και πιο πλατύ και λεπτό και κάποια στιγμή σπάνε σε μικρότερες σταγόνες, διαφορετικού σχήματος. Όπως συμβαίνει πάντα με οτιδήποτε ξεφεύγει από τα καθιερωμένα, οι ανακοινώσεις των γάλλων, δεν έγιναν αποδεκτές από όλους τους συναδέλφους τους. Η βασική ένσταση των περισσοτέρων ήταν πως όλα αυτά μπορεί να ισχύουν στην περίπτωση της δυνατής βροχής - οπότε οι σταγόνες είναι χοντρές -, αλλά όχι στο ψιλόβροχο που οι σταγόνες είναι ελαφριές και μικρές.

Πηγή: pyles.tv


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.