Αρχική Infokids Διατροφή & Fitness Τι τροφή να δώσω στο παιδί, όταν κάνει συνέχεια εμετούς;

Τι τροφή να δώσω στο παιδί, όταν κάνει συνέχεια εμετούς;

mom-giving-sick-child-chicken-soupΤην εποχή αυτή πολλά παιδάκια κολλάνε ιώσεις που προκαλούν εμετούς μας εφιστά την προσοχή η παιδίατρος Χρυσάνθη Λαθήρα. Οι γαστρίτιδες που οφείλονται σε ιούς είναι ιδιαίτερα συχνές σε παιδιά των παιδικών σταθμών και αποτελούν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γονείς όταν τα παιδιά τους είναι στην νηπιακή ηλικία.

Όταν ένα παιδί κάνει εμετό πρέπει να διακόψουμε την χορήγηση υγρών (νερό ,αφεψήματα, γάλα, χυμοί)και στερεών τροφών από το στόμα για τρείς περίπου ώρες. Με τη στέρηση αυτή ,δίνουμε χρόνο στο στομαχάκι του να ηρεμήσει. Σταδιακά μετά τις τρεις ώρες χορηγούμε αρχικά ηλεκτρολυτικά διαλύματα ή νερό κάθε πέντε λεπτά μικρές ποσότητες (με κουταλάκι του γλυκού)και αν δεν κάνει εμετό τα υγρά αυτά ή αν μειωθεί το αίσθημα ναυτίας,τότε μόνο χορηγούμε μικρές ποσότητες από ελαφρές τροφές όπως ριζόσουπα ή φρυγανιά.

rbk-sick-men-mother-caring-for-sick-child-deΟι εμετοί υποχωρούν συνήθως με τη δίαιτα αυτή και καθώς η ίωση κάνει τον κύκλο της χρειάζονται 1-2 μέρες για να σταματήσουν τα συμπτώματα. Προσοχή, η επανασίτιση πρέπει να γίνεται προσεχτικά .Δεν χορηγούμε μεγάλες ποσότητες τροφής και παρακολουθούμε την όρεξη και τη διάθεση του παιδιού. Η διατροφή που κάνουμε μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων είναι ελαφρά ,με αμυλούχες τροφές (ρύζι, μακαρόνια) πρωτεϊνούχες τροφές(κοτόπουλο ,μοσχάρι, ψάρι)και προσεχτική χορήγηση γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα,γιαούρτι). Φρούτα όπως μπανάνα, μήλο επιτρέπονται.

Αν παρά τη στέρηση τροφής και υγρών ,το παιδί συνεχίζει να κάνει εμετούς τότε υπάρχει ο κίνδυνος της αφυδάτωσης .Η αφυδάτωση εκδηλώνεται με συμπτώματα και σημεία όπως στεγνή γλώσσα , μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, στεγνό δέρμα και ατονία, καταβολή. Η κατάσταση αυτή είναι επικίνδυνη για το παιδί και χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη .Στο νοσοκομείο χορηγούνται με ορό ενδοφλέβια υγρά ώστε να ενυδατωθεί ο οργανισμός και να σταματήσουν οι εμετοί. Φάρμακα για την διακοπή των εμετών δεν χορηγούνται στα παιδιά στις περιπτώσεις αυτές των ιώσεων καθώς προκαλούν σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες κυρίως από το νευρικό σύστημα. Ο παιδίατρός σας θα κρίνει μετά την εξέταση του παιδιού ,αν έχει αφυδατωθεί και θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.