Αρχική Quiz Tι χρώμα είχαν τα προϊστορικά τεράτα της θάλασσας;

Tι χρώμα είχαν τα προϊστορικά τεράτα της θάλασσας;

0027_SeaRex_Liopleurodon_170dpiΥπολείμματα χρωστικών ουσιών του δέρματος, τα οποία διατηρήθηκαν σε απολιθώματα αποκάλυψαν - με τη βοήθεια ακτινών Χ - τι χρώμα είχαν θαλάσσια ζώα ηλικίας δεκάδων εκατομμυρίων ετών. Η απάντηση: σχεδόν μαύρο. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που αποκαλύπτεται το πραγματικό χρώμα προϊστορικού θαλάσσιου ζώου.

Ερευνητές από το σουηδικό πανεπιστήμιο του Λουντ ανέλυσαν τα σκούρα ίχνη σε καλοδιατηρημένα δείγματα απολιθωμένου δέρματος τριών ερπετών: ενός προγόνου της δερματοχελώνας ηλικίας 55 εκατομμυρίων ετών, ενός μοσάσαυρου 86 εκατομμυρίων ετών και ενός ιχθυόσαρου, ο οποίος αφανίστηκε πριν από 190 εκ. έως 196 εκατομμύρια χρόνια. Είδαν ότι όλα τα δείγματα περιείχαν μελανίνη, η οποία απαντάται σε πολλά ζώα και εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς, από το να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος μέχρι το να παρέχει φυσικό καμουφλάζ.

Tylosaurus_pembinensis_skull__skeleton_bigΟι πυκνοί κόκκοι χρωστικών ουσιών και στα τρία ζώα οδήγησαν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι όλα τους είχαν «συνολικά σκούρο χρώμα», παρόμοιο με αυτό της σύγχρονης δερματοχελώνας, η οποία είναι σχεδόν μαύρη. Ο ιχθυόσαυρος είχε πιθανότατα πολύ σκούρο χρώμα, σε αντίθεση με τα περισσότερα θαλάσσια ζώα της σημερινής εποχής που έχουν σκούρα ράχη και πιο ανοιχτόχρωμη κοιλιακή χώρα για να καμουφλάρονται από τους θηρευτές, οι οποίοι παραμονεύουν από πάνω και από κάτω.

«Είναι η πρώτη φορά που... υπολείμματα των αυθεντικών χρωστικών ουσιών έχουν ανιχνευθεί σε οποιοδήποτε αφανισμένο ερπετό, συμπεριλαμβανομένων των δεινοσαύρων», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Γιόχαν Λίντγκρεν. «Το εύρημα ενδέχεται να μας επιτρέψει να ανακατασκευάσουμε τα χρώματα του τυραννόσαυρου στο μέλλον», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν οι επιστήμονες μπορούν μόνο να ξεχωρίσουν τις ανοιχτόχρωμες από τις σκούρες περιοχές του δέρματος.

Τα συμπεράσματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν τους επιστήμονες να ανακαλύψουν σε τι είδους περιβάλλοντα ζούσαν τα πλάσματα αυτά, π.χ. αν μπορούσαν να επιβιώσουν στις ψυχρότερες περιοχές του πλανήτη.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.