Αρχική Infokids Διατροφή & Fitness Τι ζαμπόν να δίνω στο παιδί μου; Kαπνιστό ή βραστό;

Τι ζαμπόν να δίνω στο παιδί μου; Kαπνιστό ή βραστό;

eating_25874944_Τα αλλαντικά, και ιδιαίτερα το ζαμπόν, έχουν μπει στην καθημερινότητα μικρών και μεγάλων, κυρίως ως συστατικά των τοστ. Για τα παιδιά ένα τοστ αποτελεί ένα πολύ συχνό μέρος της διατροφής τους, είτε ως πρωινό είτε ως σνακ είτε ως βραδινό. Ένα ερώτημα που πολύ γονείς θέτουν για τα παιδιά τους είναι το κατά πόσο πρέπει να προτιμούν βραστά ή καπνιστά αλλαντικά.

Αυτό που θα πούμε είναι ότι τα καπνιστά αλλαντικά είναι συνήθως πιο νόστιμα και πιο έντονα στη γεύση, διότι έχουν υποστεί μια περαιτέρω επεξεργασία, αυτή του καπνίσματος του τροφίμου επεξηγεί η επιστημονική ομάδα του neadiatrofis.gr. Η συγκεκριμένη όμως επεξεργασία έχει πολλές φορές ως αποτέλεσμα την παρουσία συστατικών, όπως τα θειούχα και θειικά άλατα και τα νιτρώδη και νιτρικά, καθώς επίσης και αλάτι ή νάτριο.

Τα συγκεκριμένα συστατικά πέρα από έντονη γεύση δίνουν στο τρόφιμο, ιδιαιτέρως στο κρέας, ζωηρό κόκκινο χρώμα. Ιδιαιτέρως όμως τα νιτρώδη - νιτρικά αποτελούν ένα ζήτημα που έχει κατά καιρούς απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα λόγω των αρνητικών επιδράσεών τους στην υγεία, καθώς σχετίζονται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.

Όταν μάλιστα συνδυαστούν με ορισμένες αμίνες που μπορεί να υπάρχουν στα τρόφιμα ή στον πεπτικό σωλήνα, σχηματίζουν νιτροζαμίνες που είναι καρκινογόνες.

Σίγουρα και η αυξημένη περιεκτικότητα σε νάτριο είναι κάτι που θα πρέπει να επισημανθεί, καθώς σχετίζεται με αυξημένη πίεση και προβλήματα που αφορούν την καρδιά και τα αγγεία, και τα νεφρά, κυρίως στους ενήλικες. Καλό είναι ωστόσο να προσέχουμε και στα παιδιά την αυξημένη πρόσληψη αλατιού.

Άρα μπορεί τα βραστά αλλαντικά να είναι για κάποιους λιγότερο γευστικά, αλλά η μικρότερη επεξεργασία τους, τους δίνει προβάδισμα έναντι των καπνιστών, ιδιαιτέρως για ένα ευαίσθητο οργανισμό, όπως αυτός ενός παιδιού.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.