- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Τηλεργασία για 4: Τι να κάνω για πιο γρήγορο ίντερνετ στο σπίτι μου;

Ζούμε μεγάλες στιγμές όσοι αυτές τις μέρες είμαστε κλεισμένοι σε ένα σπίτι με δύο ή και περισσότερα παιδιά, προσπαθώντας ταυτόχρονα εμείς να εργαστούμε και εκείνα να κάνουν τηλεκπαίδευση. Και γι’αυτό δεν ευθύνεται μόνο το Webex που από την πρώτη κιόλας ημέρα μας “κάνει νερά”, μα και το υπερφορτωμένο δίκτυο κάθε σπιτιού που καλείται να “σηκώσει” τρεις ή και περισσότερες ασύρματες και ενσύρματες συσκευές. Υπάρχει λύση;

Επειδή τεχνικοί δεν είμαστε για να γνωρίζουμε πώς να βελτιώσουμε την απόδοση της γραμμής μας και να έχουμε ισχυρό wi-fi σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού, απευθυνθήκαμε στον Δρ. Χρήστο Ντάνο, Ηλεκτρονικός Μηχανικός, ερευνητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος μας καθοδήγησε στα 3 βήματα που πρέπει να κάνουμε για να βελτιώσουμε (όσο αυτό είναι εφικτό) στην ταχύτητα του ίντερνετ στο σπίτι μας.

Βήμα 1ο: Μέτρηση της ταχύτητας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, σύμφωνα με τον κ. Ντάνο, είναι να μετρήσουμε την ταχύτητα του ίντερνετ στο σπίτι μας και να δούμε τι απόκλιση έχει από αυτό που πληρώνουμε.

Το πόση ταχύτητα έχουμε θα το δούμε αν επισκεφθούμε την ιστοσελίδα speedtest.net [2] ή την ιστοσελίδα fast.com [3] που βλέπει την ταχύτητα streaming, η οποία είναι κρίσιμη για την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση.

Αν η μέτρηση αυτή απέχει πολύ από αυτό που πληρώνουμε, τότε εξετάζουμε πού μπορεί να εντοπίζεται το πρόβλημα.

-Ένα πρόβλημα μπορεί να είναι η ισχύς του σήματος του wi-fi. Στα laptop αυτό φαίνεται από τις γραμμούλες που υπάρχουν στη μπάρα κάτω δεξιά (αν είναι συμπληρωμένες όλες ή όχι).

-Ένα άλλο πρόβλημα μπορεί να είναι, ότι το wi-fi μας μπλέκεται στην ίδια συχνότητα με το wi-fi του γείτονα, οπότε τότε θα πιάνει λιγότερο.

Βήμα 2: Επικοινωνία με την εταιρεία ίντερνετ με την οποία συνεργαζόμαστε

Σε κάθε περίπτωση, αν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με το δίκτυό μας, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με την εταιρεία ίντερνετ με την οποία συνεργαζόμαστε, «η οποία 9 στις 10 φορές θα προτείνει να πάμε σε γραμμή VDSL -αν δεν έχουμε ήδη- και να αλλάξουμε το πάγιό μας», συμπληρώνει ο κ. Ντάνος.

«Επιπλέον, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας θα απαντήσει σε τι ταχύτητα συγχρονίζει η σύνδεσή μας. Αν η ταχύτητα αυτά είναι κάπου στο 70% της ταχύτητας που πληρώνουμε, είμαστε γενικά ok –αν και κανονικά εμείς θα πρέπει σαν καταναλωτές να διεκδικούμε το 100% αυτού που πληρώνουμε.»

 Βήμα 3: Αλλαγές εντός του σπιτιού και η λύση των repeaters

Αφού εξαντλήσουμε το θέμα του ίντερνετ που μπορούμε να έχουμε από τον πάροχο, εξετάζουμε τις αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε μέσα στο σπίτι. Ο κ. Ντάνος συνιστά:

Καταρχάς, συνδέουμε με καλώδιο όσο περισσότερες συσκευές γίνεται με το Router μας, ώστε αυτές τουλάχιστον να έχουν καλύτερη ταχύτητα. Αν, δηλαδή, είναι εφικτό, συνδέστε και τον υπολογιστή και το λάπτοπ σε αυτό και εν ανάγκη δουλεύετε στον ίδιο χώρο με ακουστικά, για να μην ενοχλείτε ο ένας τον άλλον.

Έπειτα, εξετάζουμε αν μπορούμε να μετακινήσουμε το Router σε ένα πιο κεντρικό σημείο του σπιτιού μας, ώστε να δίνει καλύτερο σήμα σε περισσότερους χώρους και -όσο γίνεται- χωρίς να παρεμβάλλονται πολλοί τοίχοι.

Αν κάποια στιγμή το Router «παραφέρεται» του κάνουμε ένα reboot, δηλαδή το κλείνουμε για 8 δευτερόλεπτα και το ανοίγουμε ξανά, ώστε να αποφορτίζονται κάποια ηλεκτρονικά σε αυτό το διάστημα.

Τέλος, αν το σπίτι μας έχει διαρρύθμιση τέτοια που δεν επιτρέπει να είναι κοντά ο Router με τον υπολογιστή μας, πάμε στη λύση των Repeaters (ή αλλιώς Access Points), δηλαδή συσκευών που «επαναλαμβάνουν» το ίντερνετ από το Routers στα υπόλοιπα δωμάτια. Υπάρχουν τριών ειδών Repeaters: Το ένα είναι αυτό που συνδέει με καλώδιο το repeater με το άλλο δίκτυο, αλλά τα πιο απλά είναι αυτά σε μορφή κεραίας που τα βάζεις στην πρίζα και με δύο-τρεις απλές κινήσεις επαναλαμβάνουν αποτελεσματικά το wi-fi από το ένα σημείο σε ένα άλλο του σπιτιού. Το κόστος ενός τέτοιου gadget είναι χοντρικά περί τα 12-20 ευρώ.

Υπάρχει και ένα άλλο είδος Repeater που περνά μέσα από τη γραμμή της ηλεκτροδότησης, αλλά προϋποθέτει να είναι στην ίδια φάση με το Router και τότε μπορεί να δουλέψει ενσύρματα, είτε με καλώδιο είτε με wi-fi –οπότε πρέπει να το προσέξουμε αυτό, γιατί αν είναι σε διαφορετική φάση δεν θα δουλέψει.

Πάντως, γενικά μιλώντας, το ιδανικό για το καλύτερο δυνατό ίντερνετ στο σπίτι, είναι να προϋπάρχει η δικτύωση, δηλαδή, να προϋπάρχουν πριζάκια δικτύου σε κάθε δωμάτιο. Αν πρόκειται να κάνετε ανακαίνιση ή να νοικιάσετε νέο σπίτι, λάβετέ το υπ΄όψιν!