- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου οι μαθητές απεργούν για το κλίμα στις μεγάλες πλατείες της χώρας

«Είμαστε η νέα γενιά και σας θέλουμε μαζί μας!» ξεκινά το κάλεσμα του ελληνικού μαθητικού κινήματος Fridays for Future, το οποίο το τελευταίο διάστημα δίνει όλο και πιο δυναμικό παρών στα διεθνή καλέσματα για συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας που στόχο έχουν να ευαισθητοποιήσουν για το ανυπέρβλητο πλέον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Αυτή τη φορά ημερομηνία της Παγκόσμιας μαθητικής απεργίας για το κλίμα ορίστηκε η 20η Σεπτεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι. Την ημέρα εκείνη, οι μαθητές της Αθήνας θα απεργήσουν από το σχολείο και θα διαμαρτυρηθούν μπροστά από την Βουλή. Μια εβδομάδα μετά, η απεργία θα επαναληφθεί την ίδια ώρα, στον  ίδιο τόπο, αλλά αυτή τη φορά πιο δυνατά, θέλοντας, όπως λένε οι διοργανωτές, ακόμα περισσότερος κόσμος να παρουσιαστεί.

Στις δύο αυτές ημερομηνίες απεργίες θα λάβουν χώρα και σε άλλες μεγάλες πλατείες της Ελλάδας, όπως στα Χανιά, την Λάρισα, την Καλαμάτα, την Πάτρα αλλά και την Θεσσαλονίκη. Εξίσου δυναμικά πρόκειται να κινηθούν και οι μαθητές στην Κύπρο [1].

Στον δρόμο που χάραξε η Greta Thunberg [2]

Οι Fridays for Future μπορεί να ξεκίνησαν μόλις τον περασμένο Μάρτιο στην Ελλάδα, ωστόσο έχουν πλέον καθιερωθεί σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, έπειτα από το κίνημα που ξεκίνησε η Greta Thunberg, όταν στις 20 Αυγούστου 2018 έφτιαξε ένα πλακάτ με το σύνθημα «ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ» και έκατσε έξω από το Σουηδικό Κοινοβούλιο από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Λίγες μέρες μετά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να κάθονται δίπλα της.

Η θέση των Ελλήνων μαθητών που συμμετέχουν στο κίνημα είναι σαφής: «Έχουμε επιτρέψει στους εαυτούς μας και στο κοινωνικοοικονομικό μας σύστημα ήδη να εξελιχθεί με τρόπο που έβλαψε σοβαρά τα οικοσυστήματά μας και μας οδήγησε στην κλιματική κρίση. Μας μένει λίγος χρόνος, γι’ αυτό θα χρειαστούμε όμως την υποστήριξη του καθενός.»

Και συνεχίζουν: «Το τι θα συμβεί στους επόμενους θα καθορίσει το μέλλον της ανθρωπότητας. Ακόμη και η ολική εξαφάνισή μας είναι πιθανή. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα με τη σοβαρότητα και την αφοσίωση που είναι απαραίτητη. Ήρθε η ώρα να τους καθοδηγήσουμε εμείς, να αγωνιστούμε για εμάς και για τις επόμενες γενιές. Σας χρειαζόμαστε όλους δίπλα μας!»

Όχι απλά μία συγκέντρωση

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης στην Αθήνα θα λάβουν χώρα και άλλες δράσεις με οικολογικό χαρακτήρα:

– Ανταλλαγή ρούχων και βιβλίων στις 21 Σεπτεμβρίου στις 18:00, στο “Latraac Skate Café” στην οδό Λεωνίδου 63-65, Αθήνα. Εκεί, ο κάθε ένας μπορεί να φέρει λίγα ρούχα ή βιβλία, τα οποία δεν χρησιμοποιεί πια τακτικά, και επιλέγει έναν αντίστοιχο αριθμό αντικειμένων ανταλλαγής. Σκοπός αυτής της δράσης είναι να περιοριστεί η συχνή αγορά μη οικολογικών προϊόντων, να ενισχυθεί η ανακύκλωση και να καταρριφθεί το λεγόμενο «Fast Fashion» αλλά και η υπερκατανάλωση προϊόντων.

-Δύο καθαρισμοί.

-Πορεία με ποδήλατα, στις 28 Σεπτεμβρίου, ώρα 18:00. Σημείο συνάντησης και πάλι η πλατεία Συντάγματος.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του Fridays for Future θα βρείτε εδώ [3].

Τα παιδιά καλούν παιδιά (και τους γονείς τους)

Σε συνέντευξη που έδωσαν στο ηλεκτρονικό περιοδικό vice.gr η Αριάδνη και ο Πέτρος, μαθητές Λυκείου και οι δύο και πρωτοστάτες του ελληνικού κινήματος Fridays for Future, εξηγούν γιατί χρειάζεται να λάβουν χώρα αυτές οι απεργίες στην χώρα μας και πώς θα κινητοποιήσουν περισσότερους μαθητές να ενδιαφερθούν για το κλίμα:

«Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι οι περισσότεροι μαθητές δεν ξέρουν τις πραγματικές διαστάσεις της κλιματικής κρίσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ότι δεν συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις. Αλλά αυτοί που γνωρίζουν το πρόβλημα είναι πολύ ενεργοί στο θέμα της κλιματικής αλλαγής», λέει η Αριάδνη, ενώ ο Πέτρος προσθέτει πως: «η αλήθεια είναι ότι πριν αρχίσω να ασχολούμαι με το Κίνημα ήμουν τελείως απαισιόδοξος. Πλέον, βλέπω ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον. Το Fridays for Future έχει κάνει μια τεράστια δουλειά στο θέμα της ευαισθητοποίησης και εμείς, ως Κίνημα Μαθητών, είμαστε εδώ για να συμβάλουμε στην προσπάθεια τους».