Αρχική Infokids Υγεία Tips για τη σωστή χρήση αεροθαλάμων χορήγησης εισπνεόμενων φαρμάκων

Tips για τη σωστή χρήση αεροθαλάμων χορήγησης εισπνεόμενων φαρμάκων

Οι αεροθάλαμοι είναι πλαστικές συσκευές σε σχήμα σωλήνα που φέρουν επιστόμιο ή μάσκα στο ένα άκρο και ένα άνοιγμα για την εφαρμογή του εισπνεόμενου φαρμάκου στο άλλο άκρο. Όταν αγοράσετε τον αεροθάλαμο και πριν τον χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά, είναι απαραίτητο να τον πλύνετε με ζεστό σαπουνόνερο και να τον αφήσετε να στεγνώσει χωρίς να τον σκουπίσετε, αναφέρει η Μόνικα Τσαρτσάλη, Παιδίατρος - Παιδοπνευμονολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπάρχουν δύο βασικές τεχνικές χρήσης του αεροθαλάμου με επιστόμιο:

Τεχνική της βαθιάς εισπνοής (για παιδιά μεγαλύτερα των 8 ετών):

1. Τα χείλη του παιδιού εφαρμόζουν σταθερά γύρω από το επιστόμιο.

2. Ανακινείτε καλά το εισπνεόμενο.

3. Εφαρμόζετε το εισπνεόμενο στο άνοιγμα που υπάρχει στο άκρο του αεροθαλάμου.

4. Πατάτε το εισπνεόμενο μία φορά.

5. Το παιδί παίρνει μία βαθιά και μεγάλης διάρκειας εισπνοή, κρατά την αναπνοή του για περίπου 5 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια εκπνέει.

Τεχνική των 4 αναπνοών (για παιδιά 3-8 ετών, καθώς και σε ασθματικό παροξυσμό ανεξαρτήτως ηλικίας)

Τα βήματα 1-4 είναι τα ίδια με την προηγούμενη τεχνική, αλλά ακολουθούν 4 κανονικές εισπνοές και εκπνοές μέσα στον αεροθάλαμο.

Σε παιδιά μικρότερα των 3 ετών, όπου χρησιμοποιείται αεροθάλαμος με μάσκα, ακολουθείτε τα ακόλουθα βήματα:

1. Εφαρμόζετε τη μάσκα στο πρόσωπο του παιδιού σας, έτσι ώστε να υπάρχει καλή εφαρμογή γύρω από τη μύτη και το στόμα.

2. Ανακινείτε καλά το εισπνεόμενο.

3. Εφαρμόζετε το εισπνεόμενο στο άνοιγμα που υπάρχει στο άκρο του αεροθαλάμου.

4. Πατάτε το εισπνεόμενο μία φορά.

5. Αφήνετε το παιδί σας να πάρει 5 αργές αναπνοές. Σε περίπτωση που πρόκειται για βρέφος που κλαίει και δεν μπορείτε να μετρήσετε τις αναπνοές του, μετρήστε απλώς αργά έως το 10.

6. Εάν πρόκειται να κάνετε 2-3 puffs, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, συνεχίζετε να ψεκάζετε χωρίς να βγάλετε τη μάσκα από το πρόσωπο, αρκεί το κάθε puff να συνοδεύεται από τις ανάλογες εισπνοές.

Θυμηθείτε: Πλύνετε τον αεροθάλαμο μία φορά το μήνα και αφήστε τον να στεγνώσει μόνος του. Οι αεροθάλαμοι πρέπει να αντικαθίστανται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, εφόσον χρησιμοποιούνται καθημερινά.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.