Τις επιπτώσεις της κρίσης υφίστανται και τα πρόωρα νεογνά

newborn-baby

Στην Ελλάδα περίπου το 20 τοις εκατό των τοκετών αφορά μωρά που χρειάζονται νοσηλεία στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ). Το 8-10 τοις εκατό αυτών των νοσηλειών αφορά πρόωρα μωρά, δηλαδή μωρά που γεννήθηκαν κυρίως πριν από την 35η εβδομάδα κύησης καθώς σε αυτήν την περίπτωση η προωρότητα συνδέεται με επιπλοκές που καθιστούν αναγκαία τη νοσηλεία σε Μονάδα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Ηλιτόμηνον», κυρία Ελένη Βαβουράκη, το σύστημα Υγείας της χώρας διαθέτει 7 Μονάδες για πρόωρα στο ΕΣΥ του λεκανοπεδίου, ενώ στην Αττική υπάρχουν και 5 Μονάδες ιδιωτικές. Υπάρχουν επίσης μαιευτήρια κυρίως ιδιωτικά στην περιφέρεια, που διαθέτουν και μονάδες νοσηλείας νεογνών.

Τα πράγματα όμως είναι ιδιαιτέρως δύσκολα για τους γονείς των πρόωρων παιδιών από τη νησιωτική Ελλάδα, όπου δεν υπάρχει ΜΕΝΝ. Σύμφωνα, με την ίδια, σημαντικές δυσκολίες καταγράφονται σήμερα για την κάλυψη όλων των γονιών με πρόωρα νεογέννητα καθώς οι υπάρχουσες κλίνες δεν επαρκούν. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις οι γονείς αναγκάζονται να διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να βρουν θερμοκοιτίδα σε Μονάδα για το μωρό τους.

Η Φανή Ανατολίτου, Διευθύντρια Β’ ΜΕΝ Νοσοκομείου Παίδων Αγ. Σοφία, Πρόεδρος της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας λέει σχετικά με την περιγεννητική θνησιμότητα ότι ακολουθούμε τους δείκτες άλλων κρατών της Ευρώπης με καθυστέρηση 15 χρόνων. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1983 (Μπακούλα) υπολογιζόταν στο 23,8 ‰ που μειώθηκε στο 9,1‰ το 1998,σε νέα δημοσίευση της ίδιας συγγραφέως. Σήμερα υπολογίζεται (χωρίς όμως να υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία) σε 5,7 ‰ ,ποσοστό που κατέγραψε η Νορβηγία το 1998. Το σημερινό ποσοστό της Νορβηγίας είναι 2,5 ‰.

Χρειάζεται όμως και ψυχολογική υποστήριξη της μητέρας του πρόωρου νεογνού. Πρέπει καταρχήν να νοσηλεύονται σε ξεχωριστά δωμάτια, γιατί είναι πολύ μεγάλο το συναισθηματικό φορτίο της συνύπαρξης με μητέρες που έχουν στην αγκαλιά τους το τελειόμηνο νεογνό τους, όταν το δικό τους έχει μπει σε Μονάδα Εντατικής και δεν ξέρουν ποια θα είναι η έκβαση της νοσηλείας του.
Τα ιατρεία μακροχρόνιας παρακολούθησης των Δημόσιων Νοσοκομείων πρέπει να στελεχωθούν επαρκώς ώστε να μπορούν να ανοίξουν για όλους, ανεξάρτητα του αν έχουν ή όχι ασφάλιση οι γονείς ή το πού γεννήθηκε το μωρό. Αυτό σημαίνει η θεσμοθέτηση του follow-up για όλους.
Προσπάθειες σαν αυτή που κάνει το Ηλιτόμηνον και το EFCNI μας έχουν υποστηρικτές, γιατί δυναμώνουν τη φωνή των γονέων. Γι’ αυτό το λόγο με χαρά υπογράψαμε τον Πρώτο Χάρτη Δικαιωμάτων των Πρόωρων Νεογνών, για τα ίδια δικαιώματα δίνουμε κι εμείς τη μάχη στις ΜΕΝΝ.

Η Αντωνία Χαρίτου, Διευθύντρια ΜΕΝΝ Μαιευτηρίου Ρέα, γεν. γραμματέας Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας και Ελληνικής Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής προσθέτει ότι χρειάζεται η σωστή παρακολούθηση της εγκυμοσύνης για όλες τις γυναίκες, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα εκείνες με τον αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό και να γίνεται ενδομήτρια μεταφορά, να μεταφέρεται δηλαδή η έγκυος για να γεννήσει σε πόλη που υπάρχει Περιγεννητικό Κέντρο. Σε ιδανικές συνθήκες καλό είναι να υπάρχει συνεργασία μαιευτήρων και γενετιστών, για να έχουν οι γονείς και γενετική συμβουλευτική φροντίδα και να πάρουν ενημερωμένες αποφάσεις.
Στις περιπτώσεις που το μωρό γεννιέται πρόωρα μακριά από Περιγεννητικό Κέντρο, όσο πιο σωστή και έγκαιρη είναι η ιατρική αντιμετώπισητόσο καλύτερη η έκβαση για την υγεία του παιδιού. Πρέπει να παρέχεται δωρεάν δημόσια εκπαίδευση στους ιατρούς της περιφέρειας για ανάνηψη νεογνών ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα αυτής της παρέμβασης.

Τέλος, ο Γιώργος Λιόσης, Δ/ντής του τμήματος Νεογνών του Νοσοκομείου Έλενα Βενιζέλου είπε ότι στην Ελλάδα έχουμε να δείξουμε πολύ καλά αποτελέσματα στην περιγεννητική υγεία και την ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα στις ΜΕΝΝ. Εκείνο στο οποίο υστερούμε σημαντικά είναι η ψυχολογική υποστήριξη των γονέων όσο το νεογνό νοσηλεύεται αλλά και το τι γίνεται αφού τα μωρά βγουν από τις ΜΕΝΝ. Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο αρχίζει ο γολγοθάς των οικογενειών, ψυχολογικός και οικονομικός. Η οικογένεια που αντιμετωπίζει πρόβλημα του παιδιού της τρέχει μόνη της από ειδικό σε ειδικό, (φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κλπ), ανάλογα με την περίπτωση, και το επίπεδο της φροντίδας που έχει το παιδί τους εξαρτάται άμεσα από το οικονομικό επίπεδο της οικογένειας. Πρέπει να θεσμοθετηθεί ένα σύστημα μακροχρόνιας φροντίδας των παιδιών που έχουν πρόβλημα, ανοικτό σε όλους με ιδιαίτερη μέριμνα για τους οικονομικά αδύνατους.