Το 10ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής θα γίνει το πρώτο ελληνικό σχολείο μηδενικών απορριμμάτων

Το 10ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής θα γίνει το πρώτο ελληνικό σχολείο μηδενικών απορριμμάτων

Το 10ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο ελληνικό σχολείο μηδενικών απορριμμάτων και να αποτελέσει το φωτεινό παράδειγμα και για τα υπόλοιπα σχολεία της χώρας σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια γενιά πολιτών που θα εκπαιδευτεί να εφαρμόζει πρακτικές που ελαχιστοποιούν ή μηδενίζουν τον όγκο και την τοξικότητα των απορριμμάτων που καταλήγουν στο χώμα, το νερό και τον αέρα, μολύνοντας τους κύκλους της ζωής.

Η συμμετοχή στο “Kookoonari”

Το εγχείρημα θα υλοποιηθεί μέσω της συμμετοχής του Νηπιαγωγείου στο Kookoonari, το καινοτόμο πρόγραμμα της Μαρίας Στρούμπα που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος START.

Όπως εξηγεί στο paratiritis-news.gr, η Μαρία Στρούμπα, συντονίστρια και υπεύθυνη του Project «Μέσα από το “kookoonari” θέλουμε να δείξουμε πώς αυτό που έχουμε στο μυαλό μας μπορούμε να το κάνουμε πράξη στην καθημερινότητά μας».

Όπως εξήγησε στο paratiritis -news.gr η φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από το “kookoonari” παραλληλίζει τη ζωή ενός ανθρώπου με τον κύκλο ζωής μιας κουκουναριάς. Έτσι τα απορρίμματα που παράγει ο άνθρωπος θα έπρεπε να μοιάζουν με τα κουκουνάρια, και να γίνονται χώμα, αντί να παραμένουν στη γη για χρόνια ή για πάντα.

Το πρόγραμμα που τέθηκε σε εφαρμογή στο Νηπιαγωγείο από τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Μαΐου θα υλοποιείται μέσα από μία σειρά δραστηριοτήτων ανά δύο εβδομάδες, στα παιδιά και στους ενήλικες της σχολικής κοινότητας του 10ου Νηπιαγωγείου, εντός του σχολικού ωραρίου για τα πρώτα και τις απογευματινές ώρες κάθε δύο Δευτέρες για τους δεύτερους.

Ο σκοπός του προγράμματος

«Η φύση του προγράμματος είναι διττή και πολλαπλή» τόνισε η συντονίστρια του project εξηγώντας πως κατά την διάρκεια των συναντήσεων αυτών «θα έχουμε κάποια εργαστήρια για γονείς όπου θα κατασκευάσουμε οικολογικά καθαριστικά και καλλυντικά κ.α. Θα βασιστούμε στις αρχές του zero waste, όπως είναι η επαναχρησιμοποίηση, αλλά θα μπούμε πιο πολύ μέσα σε αυτές μέσω μιας άλλης αρχής που είναι η άρνηση, για παράδειγμα σε χρήση προϊόντων μιας χρήσης. Εκεί πρέπει να βρούμε αντίστοιχα προϊόντα για να καλύψουμε αυτή μας την ανάγκη. Η κομποστοποίηση, η μεταποίηση παλιών μας ρούχων σε τσάντες και σακουλάκια, προκειμένου να χρησιμοποιούμε αυτά, αντί για νάιλον σακούλες και άλλες αντίστοιχες δράσεις ο συνδυασμός των οποίων συνθέτουν το περιεχόμενο του project».

Για να μιλάμε απλά, έχει νόημα τα παιδιά να καταλάβουν, ότι παίζει ρόλο να προτιμούν επαναχρησιμοποιούμενα είδη (κύπελα, μπουκάλια, ποτήρια κ.λ.π.), αντί για πλαστικά μιας χρήσης που επιβαρύνουν το περιβάλλον με ακόμα περισσότερα σκουπίδια.