Αρχική Περιβάλλον Το 2013 ήταν απ’ τις πιο ζεστές χρονιές, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Το 2013 ήταν απ’ τις πιο ζεστές χρονιές, σύμφωνα με τους επιστήμονες

nmaps

Σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ, την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, η χρονιά που μας πέρασε, το 2013, ήταν το τέταρτο πιο ζεστό έτος στη μετεωρολογική ιστορία.

Απ’ την άλλη πλευρά, η ΝΑSΑ, που χρησιμοποιεί μία διαφορετική μέθοδο μέτρησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στην Αρκτική και σε άλλα απομακρυσμένα μέρη, ανακοίνωσε ότι το περσινό έτος, το 2013, ήταν το έβδομο πιο ζεστό.

Όπως και να έχει πάντως, και οι δύο οργανισμοί συμφωνούν ότι τα 14 θερμότερα έτη στην μετεωρολογική ιστορία έχουν συμβεί μετά το 1998.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην ξηρά και στη θάλασσα πέρσι, σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ, ήταν 14,52 βαθμοί Κελσίου, κατά 0,62 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα (13,9 βαθμοί). Το 2013 «ισοφάρισε» το 2003 ως το τέταρτο θερμότερο έτος, ενώ το ρεκόρ του πιο ζεστού έτους κατέχει το 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της NASA, το 2013 «ισοφάρισε» το 2006 και το 2009 ως το έβδομο θερμότερο έτος και η μέση παγκόσμια θερμοκρασία διαμορφώθηκε σε 14,6 βαθμούς Κελσίου (δηλαδή η απόκλιση από την μέτρηση των 14,52 βαθμών της ΝΟΑΑ είναι οριακή).

Η μέση ετήσια παγκόσμια θερμοκρασία -κατά τη ΝΟΑΑ- αυξάνεται με ρυθμό 0,06 βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία μετά το 1880 και με αυξανόμενο ρυθμό 0,16 βαθμών ανά δεκαετία μετά το 1970, μια σαφής ένδειξη για τη σταδιακή υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής. Με αφορμή εξάλλου την πρόσφατη «επέλαση» του χιονιού στις ΗΠΑ, η NASA διευκρίνισε ότι είναι απολύτως επιστημονικά δικαιολογημένο να χιονίζει σε ένα πλανήτη όπου διαχρονικά αυξάνεται η θερμοκρασία του.

Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, η παγκόσμια ετήσια θερμοκρασία έχει αυξηθεί συνολικά κατά σχεδόν 0,8 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΝΟΑΑ. Επίσης, πέρυσι οι φυσικές καταστροφές -λόγω και της κλιματικής αλλαγής- προξένησαν ζημιές της τάξης των 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό μετά το 2010, σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρία Aon Benfield.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.