- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

«Το 50% των παιδιών που έρχονται έχουν COVID-19» λέει παιδίατρος του Παίδων – Τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στο Νοσοκομείο

Σε ένα άκρως ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ προχώρησε η ιστοσελίδα Sputniknews.gr [1], η οποία βρέθηκε αυτές τις μέρες στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και συνομίλησε με την παιδίατρο του Β’ Παιδιατρικού τμήματος του ΕΣΥ κ. Νικολέτα Μαστραντωνάκη για την κατάσταση που επικρατεί αυτές τις μέρες εκεί.

Όπως η ίδια παραδέχθηκε, σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενη έτη που καθώς πλησίαζαν τα Χριστούγεννα στο νοσοκομείο αποκτούσε αέρα… εορταστικό, για να διασκεδάσει όλα τα παιδιά, μα κυρίως τα παιδιά που νοσηλεύονται εκεί για καιρό, είτε επειδή υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις είτε επειδή πρόκειται για τα λεγόμενα «εισαγγελικά παιδιά», φέτος τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά: Ούτε πλούσιοι στολισμοί, ούτε δωράκια, ούτε βέβαια εορταστικά δρώμενα με animater και Άγιους Βασίληδες. «Το κλίμα φέτος είναι βαρύ, δεν υπάρχει διάθεση», λέει η κ. Μαστραντωνάκη, σημειώνοντας, ότι ακόμα και ο στολισμός ήταν πολύ περιορισμένος φέτος, ώστε οι επιφάνειες να παραμένουν καθαρές και ανέγγιχτες, για να μην συναντά εμπόδια η απολύμανση.

Η παιδίατρος αναφέρεται και στο αμήχανο της τηλεκπαίδευσης των παιδιών που νοσηλεύονται για καιρό στο Παίδων: «Η κατάσταση γίνεται λίγο περίεργη μέσα στα τμήματα των χρονίως πασχόντων, όταν μπαίνουν οι γονείς με τα κινητά τηλέφωνα ή τα laptop για να συνδέουν τα παιδιά τους στα webex και στα τηλεμαθήματα του σχολείου. Στους θαλάμους με πολλά παιδάκια βάζουν όλα τα παιδιά τα ακουστικά στα αυτιά και κάνουν όπως μπορούν το μάθημα» τονίζει. Σημειώνει δε πως όλα τα παιδιά είναι πλέον «εκνευρισμένα και άκεφα».

Το μόνο καλό της υπόθεσης, φαίνεται να είναι πως έχει κάπως βελτιωθεί η κατάσταση με τα «εισαγγελικά» παιδιά που κατά κανόνα έμεναν για καιρό «μετέωρα» στο νοσοκομείο: «Αυτή τη στιγμή έχουμε επτά παιδιά που είναι… παρκαρισμένα στο Παίδων με αυτό τον τρόπο. Σε κάθε εφημερία βάζουμε ένα με δύο αλλά πια, κάπως, έχει τουλάχιστον εξορθολογιστεί ο χρόνος παραμονής τους εδώ, αφού συνήθως πάνω στο μήνα φεύγουν».

Τέλος, αναφερόμενη στα περιστατικά Covid-19 που καταφθάνουν στο Παίδων, η κ. Μαστραντωνάκη είπε στο Sputniknews.gr, ότι «Αυτό που διαπιστώνουμε στις εφημερίες μας, είναι ότι το 50% των παιδιών που έρχονται, θα έχουν COVID-19, είτε τα ίδια είτε οι γονείς τους. Αντί να βλέπουμε δηλαδή γρίπη, βλέπουμε COVID-19» και ότι «Τα παιδιά με υποψία κορονοϊού εξετάζονται ξεχωριστά, ενώ πια, τον τελευταίο μήνα, έχουμε στη διάθεσή μας ικανοποιητικό αριθμό rapid test για να τα κάνουμε όπου χρειάζεται. Σε αυτό τον ξεχωριστό χώρο εξετάσεων ανιχνεύουμε μέσα από τα rapid test πολλά ασυμπτωματικά παιδιά. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι κάθε παιδί που νοσεί από κορονοϊό θα νοσηλευτεί. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά που νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού είναι πολύ λίγα, γιατί η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών, τουλάχιστον έως 10 ετών, είναι ασυμπτωματικά και το περνάει πολύ ελαφρά. Αυτά τα παιδιά, θα πάνε με οδηγίες στο σπίτι τους, όπως το ίδιο θα συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια και με τη γρίπη».

Μάλιστα «Τα περισσότερα COVID-19 περιστατικά που νοσηλεύουμε αυτή τη στιγμή είναι βρέφη, κάτω των 3 μηνών μάλιστα, τα οποία το μόνο που τα ταλαιπωρεί είναι ο πυρετός».

Η παιδίατρος καταλήγει, ότι το θετικό, είναι ότι ο κόσμος έρχεται πλέον στο νοσοκομείο αν ο λόγος είναι σοβαρός: «Στην προ κορονοϊού εποχή, σε αντίστοιχο μήνα, βλέπαμε σε κάθε εφημερία 250 με 300 παιδιά το 24ώρο. Από αυτά τα παιδιά το πολύ να κάναμε εισαγωγή σε 40. Τώρα εξετάζουμε κατά μέσο όρο 80 με 90». Αυτό έφερε και πολύ μικρότερους χρόνους αναμονής, ενώ από τα παιδιά που καταφθάνουν πάνω από το 70% θα χρειαστεί νοσηλεία, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρά ιατρικά ζητήματα: σπασμοί, ογκολογικά, αναπνευστικά, βαριές γαστρεντερίτιδες, βαριές ουρολοιμώξεις.