Το 5ο Δημοτικό Ωραιοκάστρου αντιδρά στη φοίτηση των προσφυγόπουλων – Απειλές για κατάληψη

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου συνεδρίασε και αποφάσισε ομοφώνως να μην επιτρέψει στα παιδιά των προσφύγων να παρακολουθήσουν μαθήματα στα τμήματα ένταξης του σχολείου.

Πρόκειται για τα παιδιά των προσφύγων της Λευκόβρυσης που έφυγαν τον Μάιο από την Κοζάνη και εγκαταστάθηκαν σε παλιό εργοστάσιο στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την προηγούμενη Πέμπτη 08/09/2016 και κατά τη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, αποφασίστηκε ομόφωνα η μη ένταξη-τοποθέτηση των παιδιών των προσφύγων στο χώρο του σχολείου. Σε αντίθετη περίπτωση, οι γονείς προειδοποιούν με κατάληψη του κτιρίου.

Μία ημέρα πριν, στις 07/09/2016 και ώρα 19:00, και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παλαιοκάστρου αποφάσισε ομόφωνα τη μη ένταξη-τοποθέτηση των προσφυγόπουλων στο σχολείο τους.

Το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση υπό ορισμένες προϋποθέσεις είχε εκφράσει λίγες ημέρες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα «Σχολεία-πρόσφυγες-μετανάστες», ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης.

«Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιηθούν τα σχολικά κτίρια όμορων περιοχών των hot spots για τις ανάγκες περίπου 22.000 χιλιάδων παιδιών μεταναστών και προσφύγων από τις 2 το μεσημέρι έως και τις 6 το απόγευμα. Μάλλον λησμονούν ότι στα σχολεία μας λειτουργεί το ολοήμερο σχολείο έως τις 4:30 το απόγευμα», ανέφερε ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου και συμπλήρωσε ότι οι επικίνδυνες και οι μεταδοτικές ασθένειες, όπως ηπατίτιδα και ελονοσία, θερίζουν. Ο Δήμαρχος πρότεινε να αξιοποιηθούν οι δομές που θα δημιουργηθούν στα κέντρα φιλοξενίας για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έως 7 ετών και για τα μεγαλύτερα παιδιά ή να μισθωθούν και άλλοι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν για σχολική χρήση.