Αρχική Γωνιά του μαθητή Το άγχος για το σχολείο ίσως είναι θέμα γονιδίων

Το άγχος για το σχολείο ίσως είναι θέμα γονιδίων

ET00101-IMG06Το παιδάκι σας φοβάται να πάει στο σχολείο; Νιώθει ανασφάλεια και δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στο σχολικό περιβάλλον; Τότε μάλλον η φοβία αυτή είναι καθαρά θέμα γονιδίων καθώς σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες στον Καναδά, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ο λόγος που πολλά παιδιά παρουσιάζουν διαφορετική συμπεριφορά κατά την πρώτη εβδομάδα του σχολείου και κλείνονται στον εαυτό τους, έχει να κάνει με λόγους κληρονομικούς.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Richard Tremblay από το Πανεπιστήμιο Μόντρεαλ, ο φόβος των παιδιών για το σχολείο συνήθως προέρχεται από τα συναισθήματα ανασφάλειας που αισθάνονται για τους καινούργιους τους δασκάλους και την αντιμετώπιση που θα έχουν τόσο από αυτούς, όσο και από τους συμμαθητές τους.

«Το σχολείο αποτελεί μια μεγάλη αλλαγή στον ρυθμό της ζωής όλων και κυρίως των παιδιών», ανέφερε ο καθηγητής Tremblay. «Εκείνα που αισθάνονται ανασφάλεια, συχνά δημιουργούν άσχημα σενάρια στο μυαλό τους, τα οποία μάλιστα τα τρομοκρατούν».

Ωστόσο, όπως προσθέτει, όλα αυτά συνήθως δεν αποτελούν αποκύημα της φαντασίας των παιδιών, αλλά μπορεί να είναι χαρακτηριστικά που τα παιδιά έχουν πάρει από τους γονείς τους.

«Υπάρχει μεγάλη γενετική επίδραση σε ό,τι αφορά το άγχος και την ανασφάλεια», εξηγεί. «Οι καλύτεροι παράγοντες που δείχνουν αν το παιδί θα παρουσιάσει στοιχεία άγχους και κατάθλιψης είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι γονείς τα προβλήματα αυτά. Με άλλα λόγια, αν η μητέρα ή ο πατέρας αγχώνεται εύκολα, είναι πολύ πιθανό να συμβεί το ίδιο και στο παιδί».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι γονείς περνούν αυτά τα χαρακτηριστικά μέσω των γονιδίων στα παιδιά τους, τα οποία αποκτούν προδιάθεση που αργότερα ίσως ενισχύεται μέσω του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουν. «Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν με γονείς που δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν το άγχος τους, συνήθως δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να μάθουν πώς να ελέγχουν το δικό τους».

Μάλιστα, οι συνέπειες μπορεί να είναι μεγάλες για ορισμένα παιδιά, τα οποία συχνά δεν καταφέρνουν να συγκεντρωθούν στο σχολείο, δυσκολεύονται να καλλιεργήσουν τις κοινωνικές τους σχέσεις, ενώ εξαιτίας όλων αυτών μπορεί να πάθουν ακόμη και κατάθλιψη.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από την αρχή, ο καθηγητής Tremblay συμβουλεύει τους γονείς να συνειδητοποιήσουν ποιoς είναι πραγματικά ο χαρακτήρας των παιδιών τους, αλλά και ο δικός τους, ώστε να παρατηρήσουν αν υπάρχουν ομοιότητες σε ό,τι αφορά το άγχος και την ανασφάλεια. Επίσης, να σκεφτούν πώς αντιμετώπισαν οι ίδιοι αυτά τα προβλήματα και κυρίως ποιές ήταν οι συνέπειες που υπέστησαν εξαιτίας τους, ώστε να αποτρέψουν να συμβεί το ίδιο στο παιδί τους. Μάλιστα, ο καθηγητής Trembley τονίζει ότι σημαντική βοήθεια σ’ αυτό μπορεί να βρουν και από τους παππούδες των παιδιών, οι οποίοι μερικές δεκαετίες νωρίτερα ίσως είχαν βρεθεί στη θέση τους.

«Η γιαγιά γνωρίζει πράγματα που μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά. Οι άνθρωποι νομίζουν ότι η σύγχρονη ψυχολογία θα λύσει όλα τους τα προβλήματα, όμως η εμπειρία που έχουν οι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι ουσιαστική».

Επίσης, τονίζει πως αν παρατηρήσουν αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών κατά τις πρώτες εβδομάδες του σχολείου, δεν πρέπει να διστάσουν να ζητήσουν βοήθεια από κάποιον ειδικό, κυρίως αν διαπιστώσουν ότι σ’ αυτήν αντικατοπτρίζονται τα δικά τους προβλήματα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.