Αρχική InfoTeens Υγεία Το αλάτι ευθύνεται για την πρόωρη γήρανση των υπέρβαρων εφήβων

Το αλάτι ευθύνεται για την πρόωρη γήρανση των υπέρβαρων εφήβων

obesity2-575x383Οι υπέρβαροι έφηβοι που τρώνε πολλά αλμυρά τρόφιμα είναι πιθανό να γεράσουν πιο γρήγορα, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι νέοι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλατιού δείχνουν σημάδια ταχύτερης γήρανσης των κυττάρων, ενώ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.

Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες τα προστατευτικά άκρα των χρωμοσωμάτων - γνωστά ως τελομερή - μειώνονται ανάλογα με την ηλικία και η διαδικασία αυτή επιταχύνεται από το κάπνισμα, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και το αυξημένο σωματικό λίπος.

Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει την επίδραση της πρόσληψης αλατιού στο μήκος των τελομερών. Οι μελετητές εξέτασαν 766 άτομα ηλικίας μεταξύ 14 και 18 ετών, τα οποία χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με το επίπεδο της πρόσληψης αλατιού.

fat15f-1-web

Διαπίστωσαν ότι οι παχύσαρκοι έφηβοι που καταναλώνουν πολύ αλάτι έχουν σημαντικά μικρότερα τελομερή από εκείνους που δεν το κάνουν. Αντίθετα, η πρόσληψη νατρίου δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο στο μήκος των τελομερών των εφήβων με φυσιολογικό βάρος.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Haidong Zhu εξηγεί ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα φλεγμονής, η οποία επισπεύδει τη μείωση των τελομερών και αυξάνει την ευαισθησία στο αλάτι.

“Η μείωση της πρόσληψης νατρίου μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα για την απώλεια βάρους για τους υπέρβαρους νέους που θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Οι μεγαλύτερες ποσότητες νατρίου στη διατροφή προέρχονται από επεξεργασμένα τρόφιμα, επομένως οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους μαγειρεύοντας φρέσκα γεύματα και προσφέροντάς τους φρούτα και λαχανικά αντί για πατατάκια και άλλα σνακ”.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.