Το Αστερόπαιδο στο θέατρο ΕLIART- Μια παράσταση για όσους αναζητούν ένα φωτεινό αστέρι

Το θέατρο Eliart με αφορμή τη ρήση του Όσκαρ Ουάιλντ πως τα παραμύθια του «δεν είναι ιστορίες για παιδιά αλλά για παιδικές ψυχές από οκτώ έως ογδόντα ετών», δραματοποιεί το υπέροχο παραμύθι του συγγραφέα «Το Αστερόπαιδο».

Μια νύχτα, του χειμώνα, την ώρα που πέφτει ένα αστέρι από τον ουρανό, ένας φτωχός ξυλοκόπος βρίσκει μέσα στο δάσος ένα παιδί. Το παίρνει και το μεγαλώνει σπίτι του μαζί με τη γυναίκα του.

Το Αστερόπαιδο όπως το φωνάζουν, με τα χρόνια γίνεται ένα πολύ όμορφο μα πολύ δύστροπο και κακό παιδί. Κοροϊδεύει τους ανάπηρους, περιφρονεί τους φτωχούς, ώσπου φτάνει στο σημείο να αρνηθεί την ίδια του τη μάνα, που φτάνει με τη μορφή μιας ζητιάνας στην αυλή του σπιτιού του. Αυτή του η πράξη το κάνει να μην είναι πια όμορφο στα μάτια των άλλων και μπαίνει σε μια περιπέτεια να της ζητήσει συγγνώμη.

Ένα πολύ τρυφερό παραμύθι που μιλάει για την αγάπη, την καλοσύνη, τη συγχώρεση, την ενσυναίσθηση και για τη σημασία να είναι κανείς όμορφος στην ψυχή και όχι στο πρόσωπο. Γεμάτο συγκίνηση και γέλιο, ανεβασμένο για μικρούς και μεγάλους. Ένα παραμύθι διαβασμένο από εκατομμύρια αναγνώστες που αναζητούν ένα φωτεινό αστέρι στη ζωή τους.

Οι συντελεστές τους μίλησαν στο infokids. Διαβάστε τι έχουν να μας πουν.

Γιάννης Κορρές

«Το να παίζω το Αστερόπαιδο στο ομότιτλο έργο του Όσκαρ Ουάιλντ είναι σίγουρα ένα απ’ τα ωραιότερα πράγματα που μου έχουν συμβεί. Είναι ένας ρόλος – μάθημα τόσο για εμένα όσο και για κάθε άνθρωπο. Μας μαθαίνει ότι η πραγματική ομορφιά δεν έχει να κάνει με την εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά πηγάζει από μέσα μας. Βλέπουμε την πορεία ενός παιδιού, που, λόγω της υποτιθέμενης λαμπρής καταγωγής του από τα αστέρια, θεωρεί τους γύρω του κατώτερους και τους περιφρονεί. Αργότερα όμως, ανακαλύπτει πώς η φθαρμένη ψυχή του μόνο κακό προξενεί στα άτομα κοντά σε αυτόν.

Στην προσπάθειά του να βρει τη μητέρα του που προηγουμένως είχε περιφρονήσει και μέσα από περιπέτειες που τον οδηγούν στην εξαθλίωση και την ταπείνωση, αρχίζει να μαλακώνει και να ανακαλύπτει πως οι πράξεις μας στους γύρω μας είναι που μας καθιστούν όμορφους. Ο πιο όμορφος άνθρωπος είναι πάντα αυτός που έχει αγνή και καθαρή ψυχή και που έχει γύρω του ανθρώπους που αγαπά και τον αγαπούν».

Στάθης Λαγκαδάς

«Ο ρόλος μου στο Αστερόπαιδο είναι ο…Τσικαπρού! Ο μοναδικός κωμικός ρόλος του έργου και της παράστασης.Είναι ο βοηθός της μάγισσας Φαίηθφουλ,μιας μάγισσας που…νομίζει πως ξέρει να κάνει μάγια,που νομίζει πως είναι κακιά,που νομίζει πως…το χρήμα φέρνει την ευτυχία! Ο Τσικαπρού προσπαθεί-επι ματαίω-να της μοιάσει.Δεν καταλαβαίνει πως για την μάγισσα δεν είναι τίποτα παραπάνω παρα για το παιδί για όλες τις δουλειές!

Ένας βοηθός και τίποτε άλλο,όπως του λέει και η ίδια.
Ο Τσικαπρού νομίζει πως είναι κακός…κάθε άλλο όμως…είναι καλόκαρδος και εργατικός.Κατα βάθος ξέρει πως δεν μπορεί να μοιάσει της μάγισσας…αλλά δεν τον μέλει κιόλας.Με κουτοπονηριές προσπαθεί να την πείσει οτι είναι άξιος βοηθός της και συνεχιστής της μεγάλης των μάγων σχολής.

Μπροστά στο Αστερόπαιδο,τον πρωταγωνιστή του έργου,παρουσιάζεται ως διαβολικός,ο απόλυτα κακός…αλλά δεν μπορεί να κρύψει ούτε την καλοσύνη του, ούτε και την αγαθότητα του!
Αξίζει να πούμε πως ο ρόλος αυτός…στο πρωτότυπο έργο του Όσκαρ Γουαιλντ…δεν είναι αντρικός, αλλά γυναικείος και ονομάζεται Σάριτυ! Ο Γιώργος Φρατζεσκάκης που διασκεύασε το έργο σε θεατρικό…αποφάσισε να τον κάνει αντρικό…αλλά…δεν ήξερε τι όνομα να του δώσει! Έτσι ζήτησε την γνώμη μου.Εμένα μου ήρθε στο μυαλό το όνομα Τσακαπρού,ένα ξωτικό στον Καραγκιοζη-γιατί είμαι και καραγκιοζοπαίκτης-και ο Γιώργος άλλαξε το Τσα σε Τσι…και… ΒΟΥΑΛΑ…εγενήθηκε ο Τσικαπρού!».

Στυλιανή Κλείδωνα

«Tο παραμύθι αυτό, του Όσκαρ Ουάιλντ, μιλάει για την καλοσύνη και την ομορφιά της ψυχής. Είναι ένα γλυκό και τρυφερό έργο, για όλες τις ηλικίες. Με τη συμμετοχή μου στην παράσταση, η χαρά μου είναι διπλή, λόγω των δύο ρόλων μου.Ο πρώτος είναι αυτός μιας ταλαιπωρημένης ζητιάνας. Ένας ρόλος εξαιρετικά τραγικός. Έχει χάσει το παιδί της και γυρνάει χρόνια ολόκληρα, έχοντας σα μοναδική της έννοια, να βρει τον χαμένο της γιο. Ο δεύτερος ρόλος μου, είναι ένα πουλάκι που βοηθάει αρκετά στην εξέλιξη της ιστορίας, καθώς γίνεται σύμμαχος και βοηθός του Αστερόπαιδου, στον αγώνα για την εύρεση της μητέρας του».

Κορίνα Αλεξανδρίδου

«Το Αστερόπαιδο είναι μια παράσταση που με σεβασμό και αγάπη στο παιδί έχει σκηνοθετήσει ο Γιώργος Φρατζεσκάκης. Μια δουλειά που έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν με επιτυχία με πολλά μηνύματα που περνάνε όμορφα στο παιδί και όχι μόνο. Είναι σίγουρα μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους. Έχω την τύχη να παίζω 2 ρόλους τελείως διαφορετικούς. Το ρόλο της θετής μητέρας του αστερόπαιδου που τον μεγάλωσε με αγάπη.

Είναι η μάνα που δεν πόνεσε για να το γεννήσει μα για να το μεγαλώσει. Το καλό πάντα υπερισχύει του κακού.
Ο πλούτος αφορά στη ψυχή και όχι στα υλικά αγαθά και για να φτάσεις σε μια ισορροπία στη ζωή σου περνάς από κάποιες δοκιμασίες που ο ρόλος μου σαν μάγισσα του βάζει και τον» βοηθάει» ώστε να ψάξει μέσα του την αγάπη και την ομορφιά της ψυχής και να λυτρωθεί…»

Φρατζεσκάκης Γιώργος (σκηνοθετεί και παίζει)

«Το υπέροχο παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ είναι γεμάτο από όμορφα συναισθήματα, συγκίνηση, αγάπη αλλά και γέλιο. Πιστεύω ότι το θέατρο για παιδιά δεν πρέπει να είναι μόνο κέφι, χορός και τραγούδι. Όσο για τις ηλικίες που απευθύνεται, ο Όσκαρ Ουάιλντ λέει πως τα παραμύθια του “δεν
είναι ιστορίες για παιδιά αλλά για παιδικές ψυχές από οκτώ έως ογδόντα ετών”, με αφορμή αυτή του τη ρήση το Αστερόπαιδο απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Απευθύνεται σε όσους αναζητούν ένα φωτεινό αστέρι στη ζωή τους».

Ένα παραμύθι διαβασμένο από εκατομμύρια αναγνώστες που αναζητούν ένα φωτεινό αστέρι στη ζωή τους

Ένα πολύ τρυφερό παραμύθι που μιλάει για την αγάπη, την καλοσύνη, τη συγχώρεση, την ενσυναίσθηση και για τη σημασία να είναι κανείς όμορφος στην ψυχή και όχι στο πρόσωπο. Γεμάτο συγκίνηση και γέλιο, ανεβασμένο για μικρούς και μεγάλους.

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Γιώργος Φρατζεσκάκης
Κοστούμια: Σάββας Πασχαλίδης
Μουσική: Κώστας Χαριτάτος
Χορογραφίες: Ναταλία Τσάλκοβα
Φωτισμοί: Θανάσης Ρουμελιώτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Βουτυρά
Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble
Παραγωγή: Θέατρο Eliart – Ιωάννης Ρουμελιώτης

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Κορίνα Αλεξανδρίδου, Στάθης Λαγκάδας, Γιώργος Φρατζεσκάκης, Στυλιανή Κλείδωνα, Γιάννης Κορρές

Το τραγούδι της παράστασης ερμηνεύει η Ελένη Τσαλιγοπούλου
Ακούγονται οι φωνές των ηθοποιών: Σπύρος Μπιμπίλας, Νικολέτα Βλαβιανού, Ισμήνη Καλέση, Ζαχαρίας Ρόχας, Μαρία Μαρτίκα

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/tour/to-asteropaido
και στο Ταμείο του θεάτρου

Καθημερινά παραστάσεις για σχολεία
Τιμή εισιτηρίου για τα σχολεία: 7 ευρώ
Για κρατήσεις σχολείων ή γκρουπ επικοινωνήστε με το: 6944135346, 210 3477677

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ

Προσφορά προπώλησης: 8 ευρώ

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Κυριακή στις 12:00
Διάρκεια: 80΄

Θέατρο ELIART

Κωνσταντινουπόλεως 127, Βοτανικός

210 3477677

Διαβάστε επίσης:

Το River West φωταγωγεί το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο και η αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές ξεκινά!

Ο Γιώργος Φρατζεσκάκης συστήνει το Αστερόπαιδό του