Το best seller «Ο κόσμος της Σοφίας» που αγάπησαν όλοι οι έφηβοι τη δεκαετία του 1990, έγινε κόμικ

Το best seller «Ο κόσμος της Σοφίας» που αγάπησαν όλοι οι έφηβοι τη δεκαετία του 1990, έγινε κόμικ

Εφηβάκια και φοιτητές, εκείνη τη μακρινή δεκαετία του 1990, κυκλοφορούσαν με τον “Κόσμο της Σοφίας” στο χέρι, γιατί τότε ήταν credit να έχεις διαβάσει μερικά σπουδαία βιβλία. Μπορούσες να περηφανευτείς στην παρέα του για κάποιο βιβλίο που διάβασες κι αυτό να σε ανεβάσει μεταξύ των φίλων σου. Κάτι, που δυστυχώς, δεν ισχύει σήμερα, καθώς λίγα παιδιά ασχολούνται με το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων.

Τις τελευταίες μέρες, όμως, χαρήκαμε πάρα πολύ, βλέποντας ότι ένα αγαπημένο βιβλίο, αποκτά νέα μορφή, αυτή του κόμικ, γίνεται επομένως πιο προσιτό στους νέους που έχουν μεγαλύτερη οικειότητα με την  εικόνα και επανακυκλοφορεί. Ο κόσμος της Σοφίας» του Νορβηγού Jostein Gaarder, έκανε τη φιλοσοφία απόλαυση, έγινε ένα σπάνιο εκδοτικό φαινόμενο που ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 40 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Σήμερα, το θρυλικό μυθιστόρημα «Ο κόσμος της Σοφίας» του Νορβηγού Jostein Gaarder έγινε κόμικ. Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια και Μεταίχμιο.

Τα πλεονεκτήματα

Τι θα προσφέρει ο “Κόσμος της Σοφίας” σε εικονογραφημένη μορφή; Γρήγορη αφήγηση, από πολλές οπτικές γωνίες, χιούμορ, διάλογοι που επικαλύπτονται, ελλείψεις. Το παιχνίδι με τους διάφορους κώδικες της εικονογράφησης, είναι ενδιαφέρον και δίνει μεγάλο ατού στην αφήγηση.

Το μυθιστόρημα, το οποίο αφηγείται την ιστορία ενός δεκατράχρονου κοριτσιού που μυείται στη φιλοσοφία όταν λαμβάνει ταχυδρομικώς έναν ανώνυμο φάκελο με μια κάρτα που της θέτει δυο βασικές ερωτήσεις «Ποια είσαι;» και «Πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος», προκάλεσε φρενίτιδα διεθνώς. Τι ήταν αυτό που έκανε ένα μυθιστόρημα με αντικείμενο τη φιλοσοφία τόσο δημοφιλές; Πώς έγινε η Σοφία του Jostein Gaarder ένας θηλυκός Χάρι Πότερ που αντί για τη Σχολή Μαγείας και Ξορκιών Χόγκουαρτς είχε το Σπήλαιο του Πλάτωνα και αντί για μάγους είχε για ήρωες τον Σωκράτη, τον Αριστοτέλη, τον Ακινάτη, τον Αβερρόη και τον Γαλιλαίο;

Η κατανοητή γλώσσα, η απλή ερμηνεία των φαινομένων που μας ξεπερνούν και αγγίζουν τις υπαρξιακές μας αγωνίες ήταν αυτά που έκαναν viral ένα βιβλίο από στόμα σε στόμα, τότε που ακόμα δεν υπήρχαν τα social media.

Η μετατροπή του βιβλίου του Gaarder σε graphic novel, από τον διάσημο illustrator Nicoby και τον θεατρικό συγγραφέα και δημιουργό σεναρίων κόμικς Vincent Zabus, δίνει μια οπτική στις αναζητήσεις των νέων και στα ερωτήματα που έχουν γεννηθεί μέσα, στα οποία η φιλοσοφία μπορεί να δώσει απαντήσεις.

Η Σοφία, μια σύγχρονη έφηβη

Οι Nicoby και Zabus  φέρνουν την ηρωίδα στο σήμερα και μιλούν στη γλώσσα του σύγχρονου έφηβου, αγγίζοντας τα προβλήματα, τις απορίες και την καθημερινότητα που ένας teenager βιώνει στα χρόνια της οικολογικής κρίσης, της ψηφιακής γλώσσας, της τεχνολογικής έκρηξης και του νέου φεμινισμού. Η Σοφία, έτσι, είναι ένα έξυπνο κορίτσι που θυμάται τον πατέρα του που τον έχασε όταν ήταν έξι ετών και δυσκολεύεται πια να θυμηθεί τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, πράγμα που της προκαλεί θλίψη. Είναι παράλληλα μια χαριτωμένη έφηβη που επικοινωνεί μέσω των κοινωνικών δικτύων, συμμετέχει σε διαδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή, υιοθετεί ένα οικολογικό lifestyle, θυμώνει με το μισογυνισμό – με δυο λόγια είναι ένα κορίτσι της εποχής του.

Όπως και στο μυθιστόρημα (εκδ. Λιβάνη), έτσι και στο κόμικ (εκδ. Αλεξάνδρεια/Μεταίχμιο), η ηρωίδα, η έφηβη Σοφία Αμούνδσεν, λαμβάνοντας τις φαινομενικά απλές ερωτήσεις ενός ανώνυμου επιστολογράφου, οδηγείται μέσα από τη σωκρατική ειρωνεία, σε ένα απολαυστικό ταξίδι στον κόσμο της φιλοσοφίας. Για να ξετυλίξει αυτό το αίνιγμα, η Σοφία πρέπει να χρησιμοποιήσει όσα μαθαίνει σταδιακά στα μαθήματα φιλοσοφίας στα οποία εγγράφεται, αλλά τελικά ανακαλύπτει ότι η αλήθεια αποδεικνύεται πολύ πιο περίπλοκη από όσο θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Η περιπέτεια της Σοφίας, η οποία ξεκινά από τον Θορ, το Θεό της βροντής στη Σκανδιναβική μυθολογία, και την Αρχαία Αίγυπτο, συνεχίζει μέχρι το Σπήλαιο του Πλάτωνα και την Αθήνα του Σωκράτη, και φτάνει μέχρι τις μέρες μας, κι όλα αυτά με μια ωραία εικονογράφηση που περιδιαβαίνει απολαυστικά και πολύχρωμα τον κόσμο της γνώσης, της φιλοσοφίας και της επιστήμης. Θεωρίες και φιλοσοφικά νοήματα που μας δυσκολεύουν γίνονται σε αυτό το graphic novel ένα διασκεδαστικό παιχνίδι.

Το graphic novel που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τη σύμπραξη των εκδόσεων Αλεξάνδρεια και Μεταίχμιο είναι το ιδανικό δώρο για τις γιορτές των Χριστουγέννων, σε μικρούς και μεγάλους. Διαβάζεται ευχάριστα από όλες τις ηλικίες. Οι έφηβοι θα ανακαλύψουν μια συναρπαστική ιστορία, οι μεγαλύτεροι θα θυμηθούν ένα διανοητικό ταξίδι που είχαν κάνει τριάντα χρόνια πριν και όσοι δεν έχουν διαβάσει ποτέ το βιβλίο θα μυηθούν σε έναν κόσμο γεμάτο φιλοσοφία που θα τους μείνει αξέχαστος και θα τους οδηγήσει σε πολλά άλλα αναγνώσματα μετά από αυτό.

Διαβάστε επίσης

«Συγγνώμη κύριε δεν ήξερα Αγγλικά»: Η απάντηση δασκάλου στη σημείωση της μαθήτριας μάς συγκίνησε

Τραγωδία στο κέντρο της Αθήνας: Διασωληνωμένο 5χρονο παιδάκι μετά από φωτιά σε διαμέρισμα

Η καλή είδηση της Ημέρας: Κανένα παιδί χωρίς κολατσιό στο σχολείο – Γονείς και δάσκαλοι στην Χαλκιδική έφτιαξαν «τράπεζα τροφίμων»