Το διαζύγιο αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης άσθματος στα παιδιά

shutterstock_174158831Το διαζύγιο των γονέων μπορεί να αυξήσει σχεδόν κατά 1/3 τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος στα παιδιά, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Τα παιδιά που εκτίθενται σε οικογενειακούς καβγάδες ή γίνονται μάρτυρες κατάχρησης αλκοόλ και περιστατικών βίας στο σπίτι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη. Η έκθεση τουλάχιστον σε μία από τις παραπάνω αρνητικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας αυξάνει κατά 28% τις πιθανότητες εμφάνισης άσθματος.

Ωστόσο, πέντε ή περισσότερα τέτοια περιστατικά μπορούν να διπλασιάσουν το ποσοστό της διάγνωσης σε σχέση με τα παιδιά που έχουν ένα πιο σταθερό οικογενειακό υπόβαθρο, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Allergy, Asthma and Immunology. Το άγχος είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν τη δυσκολία στην αναπνοή, αλλά έχει ξεσπάσει διαμάχη για το αν θα μπορούσε να προκαλέσει άσθμα σε ευαίσθητα άτομα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους γονείς περισσότερων από 92.000 παιδιών από τη βρεφική ηλικία μέχρι 17 ετών, προκειμένου να διερευνήσουν τη σχέση των άσχημων περιστατικών στο σπίτι και την ανάπτυξη του άσθματος. “Από όλα τα παιδιά του δείγματος, το 31% είχε εκτεθεί σε τουλάχιστον ένα άσχημο περιστατικό στο σπίτι – το πιο συνηθισμένο ήταν να ζει με τον ένα γονέα ύστερα από περίπτωση διαζυγίου. Αυτό που μας εξέπληξε ήταν ότι μεταξύ των παιδιών που είχαν εκτεθεί σε 5 ή περισσότερα περιστατικά, το 25% των γονέων ανέφεραν ότι το παιδί τους είχε διαγνωσθεί με άσθμα σε σύγκριση με μόνο το 12% των παιδιών που ζούσαν σε ένα ήρεμο περιβάλλον”, αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας Robyn Wing.

Το άσθμα είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τις αναπνευστικές οδούς – τους μικρούς εκείνους σωλήνες που μεταφέρουν τον αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες. Όταν ένα άτομο με άσθμα έρχεται σε επαφή με κάτι που ενοχλεί τις αναπνευστικές οδούς, οι μύες γύρω από τα τοιχώματα των αεραγωγών στενεύουν και η εσωτερική τους επιφάνεια αρχίζει να διογκώνεται, προκαλώντας δυσκολία στην αναπνοή και άλλα συμπτώματα.