Αρχική InfoSchool Δημοτικό Το δημοτικό σχολείο Πτελεού βαδίζει με αξιώσεις στον 21ο αιώνα

Το δημοτικό σχολείο Πτελεού βαδίζει με αξιώσεις στον 21ο αιώνα

εφημερίδα σκίτσοΤις περισσότερες φορές, η ανάθεση γραπτών εργασιών στο σπίτι προκαλεί τη δυσανασχέτηση των μαθητών και αυξάνει το άγχος τους να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του σχολείου, πολύ περισσότερο δε όταν πρόκειται για συγγραφή κειμένου στα αγγλικά! Σε μια προσπάθεια να κάνουμε τη διαδικασία αυτή καταρχήν πιο ευχάριστη, αποφασίσαμε από κοινού με τους μαθητές των Δ’, Ε’ και Στ’ Τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Πτελεού να προχωρήσουμε στην έκδοση σχολικής εφημερίδας στα Αγγλικά.
Οι βασικοί στόχοι ενός τέτοιου εγχειρήματος αποσκοπούν στη βελτίωση της παραγωγής γραπτού λόγου στα αγγλικά, αλλά και στην εξοικείωση των μαθητών με διαφορετικά είδη γραπτού λόγου (άρθρο, δοκίμιο, ποίημα, κ.τλ). Εκτός όμως από την εξοικείωση των παιδιών με το περιεχόμενο και το ύφος ανάλογα με είδος του γραπτού κειμένου, προωθούνται και άλλοι, δευτερεύοντες, αλλά εξίσου σημαντικοί στόχοι.

Καταρχήν, επιδιώκεται η συνεργασία με τους συμμαθητές τόσο για την έρευνα, όσο και για την συγγραφή των κειμένων, συμβάλλοντας έτσι στην κοινωνικοποίηση, αλλά και την αύξηση της αυτοπεποίθησης των μαθητών μας. Επίσης, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τη χρήση του internet, του κειμενογράφου, της εγκυκλοπαίδειας και του λεξικού.

Επιδιώκοντας να προσδώσουμε μια πιο αληθινή διάσταση στη συγγραφή της εφημερίδας μας, το Δημοτικό Σχολείο Πτελεού εντάχθηκε στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής αδελφοποίησης Ευρωπαϊκών σχολείων eTwinning. Υποβάλλοντας το σχεδιασμό ενός project με την ονομασία “I’ve got news for you”, καλέσαμε άλλα Ευρωπαϊκά σχολεία που εκδίδουν σχολικές εφημερίδες στα αγγλικά σε μια ανταλλαγή εφημερίδων, με σκοπό να προσομοιάσουμε τη συγγραφή κειμένων όπως αυτή συντελείται στην πραγματικότητα, με στόχο, αλλά και συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό.

Στην προσπάθειά μας αυτή βρήκαμε ήδη συνεργάτες και έχει ήδη ξεκινήσει η ανταλλαγή σχολικών εντύπων στα αγγλικά. Τα συνεργαζόμενα σχολεία είναι: St Mary’s primary Duntocher, Clydebank, Ηνωμένο Βασίλειο, Ulubatli Hasan Ilkogretim Okulu, Kocaeli, Τουρκία, Szkola Podstawowa nr 1im. Feliksa Nowowiejskiego w Barczewie, Barczewo, Πολωνία, Samanyolu Ilkogretim Okulu, Ankara, Τουρκία και Ogretmen Mediha Mehmet Tetikol Ilkogretim Okulu, Tekirdag, Τουρκία.

Επιπροσθέτως, σε μια προσπάθεια έκθεσης των μαθητών σε όλο και περισσότερα γραπτά συνομηλίκων τους που έχουν την αγγλική ως μητρική τους γλώσσα, και άρα την βελτιστοποίηση της κατανόησης γραπτών κειμένων στην αγγλική των μαθητών μας, έχει ήδη συναφθεί συνεργασία με το σχολείο Cushing Middle School, στην Οκλαχόμα των Η.Π.Α. Έτσι, οι μαθητές μας θα έχουν τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσουν στην πράξη την ευρεία χρήση της αγγλικής γλώσσας, τις δυνατότητες που τους παρέχει η γνώση της, αλλά και να νοιώσουν σαν πολίτες του κόσμου, διευρύνοντας τους ορίζοντές τους!

Στα πλαίσια της έκδοσης του πρώτου τεύχους της εφημερίδας μας, την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010 επισκεφθήκαμε τους χώρους έκδοσης της τοπικής εφημερίδας «ΘΕΣΣΑΛΙΑ», όπου οι μαθητές μας είχαν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τη διαδικασία εκτύπωσης μιας εφημερίδας, αλλά και να μάθουν περισσότερα για τον τρόπο που αυτή συγγράφεται, εκδίδεται και προωθείται. Η ξεναγός μας, κα Χραπάλου, με μεγάλη υπομονή, περιγραφικότητα και ευχάριστη διάθεση, εξήγησε κατανοητά στους μαθητές μας τις διαδικασίες, απάντησε πρόθυμα στις ερωτήσεις που είχαν ετοιμάσει υπό την μορφή ερωτηματολογίου, αλλά και εντυπωσίασε μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό με την παρουσίαση παλαιοτέρων τευχών του 1925 της εφημερίδας «ΘΕΣΣΑΛΙΑ», η οποία εκδίδεται από το 1898! Την ευχαριστούμε θερμά για όλα!

Η αγγλική εφημερίδα μας ονομάζεται “OUR WORLD” και, αποσκοπώντας στην μεγαλύτερη εξοικείωση των μαθητών μας με την τεχνολογία, της δώσαμε και ηλεκτρονική διάσταση μέσα από το σχολικό ιστολόγιο (blog) που δημιουργήσαμε, όχι μόνο για την προβολή των άρθρων που συγγράψαμε, αλλά και για την προβολή άλλων εργασιών και εκδηλώσεων του σχολείου μας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter