«Το ελληνικό τραγούδι»: Ανακαλύψτε την ιστορία και τους σπουδαίους δημιουργούς στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη»

Με το ελληνικό τραγούδι, το πιο αγαπημένο είδος μουσικής στην Ελλάδα, εγκαινιάζει τον 9ο χρόνο λειτουργίας του το Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής με το μουσικό εργαστήρι «Το ελληνικό τραγούδι». Ο Κώστας Μυλωνάς και ο Γιώργος Τσάμπρας, ερευνητές και συγγραφείς που έχουν ασχοληθεί όσο λίγοι με το θέμα, δίνουν την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να γνωρίσει, μέσα σε οκτώ δίωρα σεμινάρια, την ιστορία, το ρεπερτόριο και τους σημαντικότερους δημιουργούς και εκτελεστές του.

Το πρόγραμμα των εργαστηρίων διαμορφώνεται ως εξής:

Πρώτη Ενότητα (4 σεμινάρια)

«Γύρω από την ιστορία του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού»
Κώστας Μυλωνάς, συνθέτης, συγγραφέας.

10 Οκτωβρίου: «19ος αιώνας – Εθνική Μουσική Σχολή – Ιταλικό μελόδραμα – 1870 -1930» Η κληρονομιά του 19ου αιώνα, η δημιουργία της Εθνικής Μουσικής Σχολής, ο ρόλος του ιταλικού μελοδράματος στη διαμόρφωση της πορείας του ελληνικού τραγουδιού, το ελληνικό τραγούδι από το 1870 έως το 1930: αθηναϊκό τραγούδι, αθηναϊκή επιθεώρηση, ελληνική οπερέτα κλπ.

17 Οκτωβρίου: «Αττίκ, Χαιρόπουλος, Γιαννίδης, Σουγιούλ»

24 Οκτωβρίου: «1940-1950» Κοινωνικοπολιτικές συνθήκες και τρόπος ζωής. Συνθέτες, στιχουργοί, τραγουδιστές.

31 Οκτωβρίου: «1960-1970» Το έντεχνο – λαϊκό τραγούδι στις δεκατίες 1960-1970: Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης και άλλοι αξιόλογοι συνθέτες. Η παράδοση και το πρόβλημα της επιβίωσής της στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Το πολιτικό τραγούδι και το τραγούδι κοινωνικής κριτικής και αμφισβήτησης.

Δεύτερη Ενότητα (4 σεμινάρια)

«Ελληνικό τραγούδι: τα τελευταία 60 χρόνια (από το 1955 έως σήμερα)»
Γιώργος Τσάμπρας, δημοσιογράφος, συγγραφέας.

7 Νοεμβρίου: «Το λαϊκό τραγούδι μετά το ρεμπέτικο»
Εξωτικά, αρχοντορεμπέτικα και δημοτικά στα χρόνια του ’50. Η «θλίψη» για τη φτώχια, τη μετανάστευση και την κοινωνική αδικία μέσα από το λαϊκό τραγούδι της δεκαετίας 1955-1965. Λαϊκοδημοτικοί συνδυασμοί στο όνομα μιας συνεχώς αυξανόμενης αστυφιλίας και εσωτερικής μετανάστευσης. Το «πέρασμα» του «ινδικού» κινηματογράφου και ο «μύθος» του «ινδικού» τραγουδιού.

14 Νοεμβρίου: «Με αφετηρία τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη»
Η αναγκαιότητα παρέμβασης των δύο μεγάλων μας συνθετών, η πραγματοποίηση και τα αποτελέσματά της. Μύθος και πραγματικότητα του «έντεχνου» λαϊκού τραγουδιού (1960-1967). Η εικόνα του στα νεώτερα χρόνια. Οι άλλες τάσεις του τραγουδιού καθώς προχωρά η δεκαετία του ’60. Ξαρχάκος και Μούτσης. Παρακμή και «δίωξις» του ελαφρού. Νέο κύμα και Διονύσης Σαββόπουλος. Το λαϊκό τραγούδι στη σκιά του έντεχνου. Τραγούδια κάτω απ’ τα φώτα των μιούζικαλς (Πλέσσας) και το κλάμα του «μελό» (Καλδάρας). Άκης Πάνου και Γιάννης Σπανός.

21 Νοεμβρίου: «Ο ρόλος της δικτατορίας στη διαμόρφωση του τραγουδιού»
Η γέννηση του «ελαφρολαϊκού». Μαρκόπουλος, Λοΐζος, Στ. Κουγιουμτζής. Εκβιομηχάνιση της ελληνικής δισκογραφίας. Το «πολιτικό τραγούδι» της μεταπολίτευσης. Η «αναβίωση» του ρεμπέτικου και το…«ανήκομεν εις την Δύσιν» (μεταγλωττισμένα, ποπ κ.ά.)

28 Νοεμβρίου: «Εμφάνιση και καθιέρωση των τραγουδοποιών»
Από το Σαββόπουλο στους αδελφούς Κατσιμίχα και τον Σωκράτη Μάλαμα… Ο ηλεκτρικός ήχος στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Η καθιέρωση της ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης και οι επιρροές της στο σύγχρονο τραγούδι. Η δικτατορία της αγοράς. Τα χρόνια του πλούτου και τα χρόνια της κρίσης. Οι ανθεκτικοί του…προηγούμενου αιώνα και τα πρόσωπα της νέας χιλιετίας.

Έναρξη εγγραφών: από 19 Σεπτεμβρίου, 10:00, στο χώρο της Βιβλιοθήκης και ηλεκτρονικά στο www.mmb.org.gr, Τ. 210 72 82 775

Κόστος συμμετοχής για όλο τον κύκλο (8 σεμινάρια)
€ 50,00, € 35,00 (φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ)

Κόστος συμμετοχής ανά σεμινάριο
€ 10,00, € 8,00 (φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ)

Πότε:

Κάθε Τετάρτη από 10 Οκτωβρίου έως 28 Νοεμβρίου, 18:00-20:00

Οκτώβριος – Νοέμβριος 2018 8 Σεμινάρια

Το Infokids.gr είναι χορηγός επικοινωνίας των εργαστηρίων «Το ελληνικό τραγούδι» στη Μουσική Βιβλιοθήκη  «Λίλιαν Βουδούρη»

Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα

210 7282 778