Το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε γέννηση θα δίνεται και στους μετανάστες

Την πρόθεση της κυβέρνησης να παίρνουν το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ και οικογένειες μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα για πολλά χρόνια, όπως για παράδειγμα η οικογένεια Αντετοκούνμπο, εξέφρασε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha και την δημοσιογράφο Έφη Αλεβίζου.

Η κα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης των οικογενειών που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αλλά και για το ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι, του επιδόματος των 2.000 ευρώ για κάθε γέννα.

Για το πώς θα πείσει η κυβέρνηση την ελληνική οικογένεια να κάνει περισσότερα παιδιά ανέφερε:

«To δημογραφικό είναι ένα εθνικό πρόβλημα, δεν έχει πολιτικό πρόσημο, είναι ένα πρόβλημα στο οποίο όλοι πρέπει να συμβάλλουμε. Αναγγείλαμε το επίδομα των 2000 ευρώ για κάθε γέννα. Ξεκινάει 1/1/2020 και πηγαίνει σε όλες τις γέννες που γίνονται στην Ελλάδα, ως μερική λύση του δημογραφικού».

Ποια θα είναι τα εισοδηματικά κριτήρια:

«Είναι γύρω στο 10% του υψηλότερου εισοδήματος, κι αυτό όχι γιατί κάνει πολύ μεγάλη δημοσιονομική διαφορά αλλά για να υπάρχει μια αίσθηση δικαίου και αναλογικότητας  στους πολίτες».

Θα το δικαιούνται και οι μετανάστες;

Στην ερώτηση αν θα το παίρνουν και μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα η κα Μηχαηλίδου είπε πως: «Η πολιτική μας είναι ότι θα το παίρνουν Έλληνες πολίτες και θα το παίρνουν και οι πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών, όπως ορίζει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αυτό που κοιτάμε είναι να μην υπάρξει αδικία ως προς πολίτες τρίτων χωρών που μένουν πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα», ενώ  για το αν  θα το έπαιρνε  π.χ. η οικογένεια του Γιάννη Αντετοκούνμπο απάντησε: «Βέβαια. Εκεί θα βασιστούμε πάνω σε βάση που υπάρχει για άλλα επιδόματα. Ασφαλώς όταν κάποιος είναι κάτοικος της χώρας, μπορεί να μην είναι υπήκοος, αλλά κάτοικος π.χ. για δέκα χρόνια, που είναι αυτό που εμείς εξετάζουμε, γιατί να μην του δίνεται και το επίδομα, όπως δίνεται και στους υπόλοιπους πολίτες;».