Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργανώνει το 40ο Διεθνές Συνέδριο Μουσικής με Υπολογιστές από κοινού με το 11ο Συνέδριο Ήχου και Μουσικής Πληροφορικής!

333333

Η Μουσική Τεχνολογία Συναντά την Φιλοσοφία: από τον ψηφιακό ήχο στο εικονικό ήθος, με είσοδο ανοικτή στο κοινό!

Πρόκειται για το διπλό επετειακό συνέδριο που θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 14 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2014. Είναι η πρώτη φορά που συναντώνται δύο καθιερωμένα συνέδρια στον χώρο της μουσικής τεχνολογίας. Είναι  το 40ο Διεθνές Συνέδριο Μουσικής με Υπολογιστές (40ο ICMC) και το 11ο Συνέδριο Ήχου και Μουσικής Πληροφορικής (11ο SMC).

Το κεντρικό θέμα του συνεδρίου «Η μουσική τεχνολογία συναντά την φιλοσοφία: από τον ψηφιακό ήχο στο εικονικό ήθος»,  προσκαλεί επιστήμονες από το χώρο της τεχνολογίας ήχου και της μουσικής πληροφορικής, συνθέτες, μουσικολόγους και φιλοσόφους σε έναν εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με το σύγχρονο γίγνεσθαι της μουσικής δημιουργίας με υπολογιστές καθώς και σχετικά με τις νέες τάσεις και την εξέλιξη του επιστημονικού πεδίου της μουσικής πληροφορικής.

Οι επίτιμοι προσκεκλημένοι ομιλητές του συνεδρίου, όπως ο Jean Claude Risset, John Chowning, Curtis Roads, Gerard Assayag και Peter Nelson, είναι εξέχουσες προσωπικότητες στο χώρο της μουσικής δημιουργίας με υπολογιστές και της μουσικής πληροφορικής. Οι ομιλίες των τιμώμενων προσκεκλημένων θα διεξαχθούν καθημερινά από τις 15 έως τις 19 Σεπτεμβρίου στις 12:00 στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου λαμβάνουν χώρα διαλέξεις, ειδικές θεματικές συνεδρίες, ειδικά σεμινάρια για φοιτητές (summer school), επιστημονικά εργαστήρια (workshops), συναυλίες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, παρουσιάσεις καινοτόμων λογισμικών καθώς και ηχητικές εγκαταστάσεις που θα τοποθετηθούν σε μουσεία και σε αρχαιολογικούς χώρους.

Συγκεκριμένα το συνέδριο περιλαμβάνει 45 συνεδρίες (περίπου 270 επιστημονικές ανακοινώσεις), 5 συνεδρίες με θέμα τη φιλοσοφία της μουσικής τεχνολογίας, επιδείξεις καινοτόμων λογισμικών (demos) και ερευνητικά  σεμινάρια (workshops), 45 συναυλίες ηλεκτρονικής μουσικής και μουσικής με διαδραστικά μέσα και 15 ηχητικές διαδραστικές εγκαταστάσεις σε χώρους μουσείων και στον χώρο του παλαιού Χρηματιστηρίου.

Οι συναυλίες με έργα πρωτοποριακής ηλεκτρονικής μουσικής (ακουσματική, διαδραστική μουσική κ.α.), θα πραγματοποιηθούν στο παλαιό Χρηματιστήριο (Σοφοκλέους 2) καθημερινά μετά τις 22:30, με είσοδο ανοιχτή στο κοινό.

Επίσης, θα λάβουν χώρα 2 συναυλίες σε εξωτερικό χώρο. Η πρώτη θα γίνει στον Λόφο των Νυμφών του Εθνικού Αστεροσκοπείου (Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014). Η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί στο Γυμνάσιο του Αρχαιολογικού Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος, την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου,  στα πλαίσια μιας παράλληλης εκδήλωσης με τίτλο «Πλατωνικά Ριζώματα στη σύγχρονη μουσική» κατά την οποία θα παιχθούν έργα ηλεκτρονικής μουσικής του Ξενάκη και Λογοθέτη που αναφέρονται στον Πλάτωνα.

Οργανωτές:

–              Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

–              Τμήμα Μουσικών Σπουδών

–              Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

–              Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

–              Ίδρυμα Ωνάση

–              Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής & Ακουστικής (ΙΕΜΑ)

14-20 Σεπτεμβρίου 2014, Αθήνα –  Πληροφορίες:  http://www.icmc14-smc14.net/