Αρχική InfoMommy Υγεία Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας σχετικά με τα προβλήματα που αφορούν την αιμοδοσία στη χώρα μας

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας σχετικά με τα προβλήματα που αφορούν την αιμοδοσία στη χώρα μας

Η κ. Χάρις Ματσούκα, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κοινοποιεί τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Ε.ΚΕ.Α. για την αιμοδοσία, για την αποκατάσταση της αλήθειας και την αποφυγή δημιουργίας εντυπώσεων, απέναντι στις καταγγελίες της ΕΙΝΑΠ, προσθέτοντας πως "Είναι, αν μη τι άλλο, λυπηρό η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), το μεγαλύτερο δηλαδή πρωτοβάθμιο σωματείο νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, να τοποθετείται με ελαφρότητα σε ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα όπως αυτό της Εθνικής Αιμοδοσίας".
1. Το 2015 συλλέχθηκαν από τις υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας 538.580 μονάδες αίματος, από τις οποίες 318.044 από εθελοντές αιμοδότες και 220.536 από συγγενικό περιβάλλον. Τα αντίστοιχα στοιχεία το 2012 ήταν 558.825 σύνολο, 305.511 εθελοντές, 253.314 συγγενείς. Υπάρχει μικρή μείωση του συνόλου των αιμοληψιών, που αποδίδεται κυρίως στη μείωση των μονάδων που προέρχoνται από το συγγενικό περιβάλλον, ενώ ο απόλυτος αριθμός μονάδων από εθελοντές έχει αυξηθεί. Από το 2012 και εντεύθεν παρατηρείται αναστροφή της σχέσης εθελοντών / συγγενικού περιβάλλοντος υπέρ των εθελοντών, που είναι στόχος του αιμοδοτικού κινήματος από τη γένεσή του.
2. Οι «ανάγκες» της χώρας σε αίμα δεν απεικονίζονται από τον αριθμό συλλεγομένων μονάδων, ιδιαίτερα στις μέρες μας που η ανάπτυξη νέων τεχνικών επιτρέπει τη μείωση της χρήσης αίματος, κάτι που αποτελεί πάγιο στόχο της επιστημονικής κοινότητας διεθνώς. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τη μείωση της κατανάλωσης αίματος σε καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις από 10 μονάδες προ δεκαετίας σε 4-5 σήμερα. Οι μόνες πάγιες ανάγκες σε αίμα της χώρας είναι αυτές για τους ασθενείς με θαλασσαιμία, περίπου 120.000 το χρόνο.
3. Αναφορικά με το κλείσιμο των 3 «μεγάλων» αιμοδοσιών έχουμε να παρατηρήσουμε ότι : Το 1ο ΙΚΑ συνέλεξε 3600 μονάδες το 2012, τι 3ο ΙΚΑ δεν διενεργούσε αιμοληψίες, το Γ.Ν. Πατησίων συνέλεξε επίσης 3600 μονάδες το 2012. Οι αιμοδοτικοί σύλλογοι του 1ου ΙΚΑ και του Γ.Ν. Πατησίων ενσωματώθηκαν στον Ευαγγελισμό και το Γ.Ν. Κωνσταντοπούλειο / Αγ. Όλγα αντίστοιχα και οι αιμοληψίες και των δύο νοσοκομείων αυξήθηκαν το 2015 συγκριτικά με το 2012. Επίσης οι αιμοληψίες Αμ. Φλέμιγκ και Σισμανογλείου αυξήθηκαν το 2015 έναντι του 2012, παρά το «πλήγμα» της συγχώνευσης των νοσοκομείων (στοιχεία στη διάθεσή σας).
4. Η εισαγωγή αίματος από τον Ελβετικό Ερ. Σταυρό βεβαίως δεν τιμά τη χώρα και έχει αρχίσει να μειώνεται σταδιακά (30.000μονάδες το 2012, 27050 το 2015).

5. Πράγματι, η απογευματινή και Σαββατοκύριακου λειτουργία των αιμοδοσιών έχει περιορισθεί λόγω υποστελέχωσης. Παρά ταύτα, το προσωπικό των αιμοδοσιών με προσωπική ευαισθησία τεράστια προσπάθεια λειτουργεί περίπου τις μισές αιμοδοσίες της Αττικής απόγευμα και Σαββατοκύριακο. Το γεγονός απασχολεί έντονα το Ε.ΚΕ.Α. το οποίο στο άμεσο μέλλον θα καταθέσει στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

6. Τέλος, δεν είναι αληθές ότι ο εργαστηριακός έλεγχος των μονάδων αίματος χρεώνεται από τις ιδιωτικές κλινικές στον ασθενή ή τον ασφαλιστικό του φορέα.
Λυπούμαστε ειλικρινά γιατί η ΕΙΝΑΠ για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, όπως αυτό της Αιμοδοσίας, δεν επιδίωξε να πληροφορηθεί την αλήθεια από τον αρμόδιο φορέα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Η Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΕΑ

ΧΑΡΙΣ ΜΑΤΣΟΥΚΑ


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.