Η πανδημία του κορωνοϊού που ταλαιπωρεί τον πλανήτη τα τελευταία δύο χρόνια έβαλε το λιθαράκι της στην αύξηση της παιδικής εργασίας.
Η Έκθεση που δημοσίευσε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας σε συνεργασία με τη UNICEF το καλοκαίρι επιβεβαίωσε τις ανησυχίες σχετικά με το φαινόμενο.
Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι περίπου 160 εκατομμύρια παιδιά είναι αναγκασμένα να εργάζονται, ένας αριθμός που το καλοκαίρι σήμαινε αύξηση κατά 8.4 εκατομμύρια παιδιά τα τελυταία τέσσερα χρόνια.
Με αφορμή το Διεθνές Έτος για την Εξάλειψη της Παιδικής Εργασίας 2021, η επιτροπή Ανάπτυξης και η επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διοργάνωσε συζήτηση, με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και κυβερνήσεων της Υποσαχάριας Αφρικής.
Στην ακρόαση προήδρευσαν από κοινού ο Τόμας Τόμπε (Σουηδία), πρόεδρος της επιτροπής Ανάπτυξης, και η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (Ελλάδα), αντιπρόεδρος της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου.
Σημαντικά στοιχεία για την παιδική εργασία έδωσε ο Μπέντζαμιν Σμιθ, επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ο οποίος ανέφερε ότι η παγκόσμια πρόοδος ενάντια στην παιδική εργασία έχει μείνει στάσιμη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με το ποσοστό να φτάνει το 9,6%.
Στη συνέχεια ανέφερε, ότι χωρίς μέτρα πρόληψης 8,9 εκατομμύρια παιδιά ακόμη είναι πιθανό να καταλήξουν εργάτες μέχρι το τέλος του 2022, κάτι που αποτελεί αντίκτυπο της πανδημίας.
Η μεγαλύτερη αύξηση παγκοσμίως στην παιδική εργασία παρατηρείται στην υποσαχάρια Αφρική, με το ποσοστό να φτάνει το 86,6% το 2020, με τις ηλικίες παιδιών 5-17 ετών να απασχολούνται σε δουλειές ανά περιοχή. Ακολουθεί η Ασία, με το ποσοστό να φτάνει το 48,7%. Αντίστοιχα τα μικρότερα ποσοστά παρατηρούνται στη Λατινική Αμερική και άλλες ηπείρους, όπως η Ευρώπη.
Όσον αφορά τους τομείς που απασχολούνται παιδιά ως εργάτες, κυρίως είναι οι αγροτικές εργασίες, ενώ δεύτερος έρχεται ο βιομηχανικός τομέας.
Από την πλευρά της η Elizabeth Akanbonbire, επικεφαλής του τομέα για την Παιδική Εργασία, του Υπουργείου Εργασίας της Γκάνα, υπογράμμισε ότι το Εθνικό Σχέδιο της χώρας στοχεύει στη μείωση των χειρότερων μορφών παιδικής εργασίας σε ποσοστά κάτων του 10%.
Ο ΟΗΕ είχε κηρύξει το 2021 Διεθνές Έτος για την Εξάλειψη της Παιδικής Εργασίας. Μάλιστα όπως σημείωνε ο Διεθνής Οργανισμός, είχαν γίνει αρκετά βήματα σε αυτήν την κατέυθυνση, αλλά η υγειονομική κρίση και οι οικονομικές και κοινωνικές επιτπώσεις που επέφερε, ανέκοψε την όποια θετική πορεία.