Το φαινόμενο της παιδοφιλίας στο διαδίκτυο στο επίκεντρο της εκπομπής της Έλενας Κατρίτση (4/10)

Η Έλενα Κατρίτση, σε μία εις βάθος έρευνα, φωτίζει τις σκοτεινές πτυχές του φαινομένου της παιδοφιλίας και της παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο. Εκατοντάδες είναι οι περιπτώσεις παιδιών που παγιδεύονται και διασύρονται, αλλά και γίνονται αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 750 χιλιάδες παιδόφιλοι, παραμονεύουν καθημερινά στο Διαδίκτυο.

Ο αριθμός των σελίδων που φιλοξενούν πορνογραφικό περιεχόμενο, με πρωταγωνιστές ανήλικα παιδιά, ακόμα και βρέφη, έχει αυξηθεί κατά 345%, ενώ η επισκεψιμότητα φτάνει τους 150.000 χρήστες, όπως επισημαίνει η UNESCO. Παγκοσμίως, 4 εκατομμύρια ιστοσελίδες εμπεριέχουν υλικό παιδικής πορνογραφίας, με τα κέρδη να υπολογίζονται σε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Περίπου 900 άτομα, τα οποία την τελευταία δεκαετία κατηγορήθηκαν για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας, κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Κατά το παρελθόν, υπήρξαν συγκεκριμένες περιπτώσεις εκπαιδευτικών, που εμπλέκονταν σε κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας και συνέχιζαν να διδάσκουν στα σχολεία. Να σημειωθεί, ότι με απόφαση του υπουργού Παιδείας, παύθηκαν από τα καθήκοντά τους, έως ότου εκδοθούν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ Παιδοφιλία στο Διαδίκτυο (1)

«Αυτές οι ιστορίες δεν πρέπει να κρύβονται. Αν το έκρυβα, το παιδί μου θα με δίκαζε, γιατί το άφησα ανυπεράσπιστο…», λέει χαρακτηριστικά, η μητέρα ενός παιδιού, που έπεσε θύμα παιδόφιλου-προπονητή, ο οποίος στη συνέχεια καταδικάστηκε για βιασμό και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Και συνεχίζει: «Δεν είναι διασυρμός, εάν το πεις. Αντίθετα, μ’ αυτόν τον τρόπο λες στους γονείς, κοιτάξτε τι έγινε, να είστε πιο προσεκτικοί, να μην εμπιστεύεστε οποιονδήποτε…».

Στην εκπομπή μιλούν: ο πρώην υπουργός Εσωτερικής & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε θέματα προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, πρόεδρος του Αρείου Πάγου και τέως πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο διδάκτωρ Εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής, καθώς και ο υπεύθυνος Γραμμής Βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Γιώργος Κορμάς.

Η εκπομπή προβάλλεται σε επανάληψη.

Πότε: Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015, στις 19:50 στην ΕΡΤ1