- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Το φαινόμενο Unschooling: Μαμά σταμάτησε τα παιδιά της από το σχολείο και επιλέγουν μόνα τι θα μάθουν

Το φαινόμενο Unschooling: Μαμά σταμάτησε τα παιδιά της από το σχολείο και επιλέγουν μόνα τι θα μάθουν

Την ελεύθερη επιλογή στα παιδιά της [2] να επιλέξουν το μάθημα που τους ενδιαφέρει έδωσε μία μητέρα στα παιδιά της, τονίζοντας ότι δεν χρησιμοποιεί τα σχολικά βιβλία.  [3]

Η 34χρονη Σανέλ Μπελ, η οποία ζούσε στο Κολοράντο πριν μετακομίσει στο Bury-St-Edmunds, στο Σάφολκ, έκανε πάντα μαθήματα κατ’ οίκον στα παιδιά της, τον 10χρονο Μάουι και την 6χρονη Μάγια, με τον σύζυγό της Νίκολας, αλλά πιο πρόσφατα αποφάσισε να μη χρησιμοποιεί βιβλία, κάνοντας το λεγόμενο «unschooling».

Το «unschooling» είναι μια μη παραδοσιακή προσέγγιση της εκπαίδευσης στο σπίτι, που επιτρέπει στο παιδί να «ηγείται» της διδασκαλίας με βάση τα προσωπικά του ενδιαφέροντα, αντί να ακολουθεί ένα τυπικό πρόγραμμα σπουδών

Τα μαθηματικά διδάσκονται μέσω της μαγειρικής, τα μαθήματα ιστορίας γίνονται στο μουσείο και γενικά τα μαθήματα επικεντρώνονται σε αυτό που ενδιαφέρει τα παιδιά.

Η Σανέλ επέμεινε ότι «βοηθά τον Μάουι και τη Μάγια να γίνουν παγκόσμιοι πολίτες», εξηγώντας το ως εξής: «Μερικοί άνθρωποι φοβούνται να μάθουν αυτό που δεν γίνεται πίσω από ένα γραφείο, αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι ο κόσμος είναι η τάξη τους»

Το φαινόμενο Unschooling

Το ασυνήθιστο φαινόμενο του unschooling [4] ξεκίνησε στην Αμερική, αλλά η δημοτικότητά του αυξάνεται τώρα και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενώ η εκπαίδευση στο σπίτι των παιδιών είναι νόμιμη, η νομιμότητα της απομάκρυνσης του σχολείου είναι ασαφής, με το αμερικανικό Υπουργείο Παιδείας (DoE) να λέει ότι τα παιδιά υποχρεωτικής σχολικής ηλικίας πρέπει να λαμβάνουν κατάλληλη εκπαίδευση πλήρους απασχόλησης, είτε στο σχολείο είτε αλλού.

«Τους εκπαιδεύαμε πάντα στο σπίτι, η μόνη χρονιά που πήγαν στο δημόσιο σχολείο στις ΗΠΑ ήταν το έτος 2019/2020», ανέφερε η Σανέλ. «Προφανώς αυτό τελείωσε εν μέρει λόγω της πανδημίας, οπότε σκεφτήκαμε ότι ήταν ένα σημάδι για να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε».

Εν τω μεταξύ, η οικογένεια άρχισε επίσης να ταξιδεύει όταν ζούσε στο Κολοράντο των ΗΠΑ, με τη Σανέλ να λέει ότι ερωτεύτηκαν ένα ταξίδι κάμπινγκ που έκαναν το 2016. «Ήταν μετά από αυτό που αγοράσαμε ένα RV και ταξιδέψαμε στις ΗΠΑ για μερικά χρόνια πριν μετακομίσουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

Μετανάστευσαν στην Αγγλία αφού το απαιτούσε το επάγγελμά του 34χρονου συζύγου της, Νίκολας, που είναι γιατρός.

«Πάντα θέλαμε να ζήσουμε εδώ και ήμασταν τόσο τυχεροί που μπορέσαμε να μετακομίσουμε εδώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είναι τόσο απογοητευτικό όμως, γιατί θα θέλαμε να ταξιδέψουμε σε όλη την Ευρώπη, αλλά δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή».

Ωστόσο, από τότε που μετακόμισαν, έχουν κάνει ταξίδια στην περιοχή Peak District, στη Snowdonia, και μέχρι τα Isles of Skye, στη Σκωτία. «Τώρα, βγαίνουμε για κάμπινγκ και ταξιδεύουμε σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο όποτε μπορούμε, και πηγαίνουμε για πεζοπορίες κάθε Σαββατοκύριακο», ανέφερε η Σανέλ.

Τα παιδιά τώρα κυρίως μαθαίνουν από το σπίτι τους στο Bury-St-Edmunds, στο Σάφολκ και η Σανέλ είπε ότι η ακόρεστη περιέργειά τους σημαίνει ότι κάθε μέρα είναι διαφορετική. Η μητέρα δύο παιδιών εξήγησε ότι το σχέδιο για την ημέρα μπορεί να εξαρτάται από το τι θέλουν να μάθουν τα παιδιά.

«Όλα εξαρτώνται από το τι τους ενδιαφέρει, επομένως προσπαθούμε να επικεντρωθούμε σε πράγματα για τα οποία θέλουν να μάθουν. Πρόκειται για την πραγματική εφαρμογή των πραγμάτων που μαθαίνεις, οπότε η μαγειρική μετατρέπεται σε μάθημα μαθηματικών επειδή μετράς και ζυγίζεις τα συστατικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μπορούν να δουν πόσο σημαντικό είναι αυτό που μαθαίνουν και εμείς προσπαθούμε να βγούμε έξω και να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα. Θα βγάζαμε ένα σχολικό βιβλίο μόνο αν, ας πούμε, υπήρχε ένα ζώο για το οποίο ήθελαν να μάθουν, θα το βρίσκαμε σε ένα σχολικό βιβλίο. Αλλά θα πήγαμε επίσης μία βόλτα στον ζωολογικό κήπο για να το δούμε από κοντά».

Στο μεταξύ, η Σανέλ είπε ότι δέχεται ανάμεικτες αντιδράσεις από τους ανθρώπους σχετικά με το unschooling. «Οι άνθρωποι μοιράζονται τις ανησυχίες τους και ξέρουμε ότι έχουν καλές προθέσεις και καταλαβαίνω ότι είναι αντισυμβατικό, αλλά λειτουργεί για εμάς. Συνολικά, τους βοηθά να κατανοήσουν τον κόσμο και να γίνουν καλύτεροι παγκόσμιοι πολίτες».

Διαβάστε επίσης:

“Αξίζουν χειροκρότημα οι μαθητές που κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να τηρούνται τα μέτρα στο σχολείο” [5]

Ο Παναγιώτης Ραφαήλ στολίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο και στέλνει μήνυμα αποδοχής [6]

«Βλέπω το μωρό μου μόνο στο tablet»: Συγκλονίζει 26χρονη που διασωληνώθηκε μόλις γέννησε [7]