Το φετινό Πάσχα αγοράστε το κατάλληλο ηλεκτρονικό παιχνίδι για τα παιδιά σας!

Έχουμε μπει ήδη στη Μ. Εβδομάδα και οι περισσότεροι από εμάς θα ξεχυθούμε στα μαγαζιά για να αγοράσουμε κάποιο δώρο για τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας ή τα βαφτιστήρια μας για το Πάσχα. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις το δώρο θα είναι ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Η Δράση Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου θα ήθελε, λοιπόν, να σας επιστήσει για άλλη μια φορά την προσοχή, ώστε να αγοράσετε το σωστό παιχνίδι για κάθε παιδί.

Τα περισσότερα παιχνίδια που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο εμπόριο έχουν χαρακτηρισθεί με το σύστημα PEGI, σύμφωνα δηλαδή, με το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Ταξινόμησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια (Pan European Game Information). Είναι το πρώτο πανευρωπαϊκό σύστημα αποτίμησης των ορίων ηλικίας για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα βιντεοπαιχνίδια και εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες 29 ευρωπαϊκές χώρες[1]. Στόχος του είναι να παράσχει στους γονείς και γενικά στους καταναλωτές αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με το περιεχόμενο ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού και την καταλληλότητά του για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Αναλυτικά, το σύστημα προβλέπει:

  1. Την κατάταξη του παιχνιδιού σε πέντε ηλικιακές ομάδες: 3+, 7+, 12+, 16+, 18+. Το εικονίδιο της κατάταξης ενός παιχνιδιού αναγράφεται στην μπροστινή και την πίσω όψη της συσκευασίας DVD ενημερώνοντας ότι το παιχνίδι είναι κατάλληλο μόνο για μια συγκεκριμένη ηλικία και πάνω.
  1. Το χαρακτηρισμό του περιεχόμενου: ναρκωτικά, χυδαία χλώσσα, διακρίσεις, φόβος, τζόγος, σεξ, βία. Σε περίπτωση που το παιχνίδι έχει χαρακτηριστεί ως το περιεχόμενό του, τότε τα αντίστοιχα εικονίδια αναγράφονται στην πίσω όψη της συσκευασίας DVD. Ενημερώνουν τον αγοραστή εάν το εν λόγω παιχνίδι περιέχει άμεση ή έμμεση αναφορά στο είδος περιεχομένου που περιγράφει ο κάθε χαρακτηρισμός

playstation-controller

Για το online παιχνίδια, εφαρμόζεται επιπλέον το PEGI Online. Πρόκειται για ένα εικονίδιο που αν το συναντήσουμε στην ιστοσελίδα ενός online παιχνιδιού, γνωρίζουμε ότι το παιχνίδι αυτό πληρεί κάποιες προϋποθέσεις σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών. Ειδικότερα: δεν περιλαμβάνει παράνομο και προσβλητικό περιεχόμενο ή ανεπιθύμητους συνδέσμους, ενώ παράλληλα οι δημιουργοί του δεσμεύονται να προστατεύουν την ιδιωτική ζωή των ανήλικων παικτών.

Στον ιστοχώρο www.pegi.info/gr/ του PEGI στην ελληνική γλώσσα μπορεί ο καθένας να ενημερωθεί ενδελεχώς για το σύστημα PEGI και να ελέγξει το χαρακτηρισμό των παιχνιδιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο και υπόκεινται στο σύστημα με μια απλή αναζήτηση στην φόρμα που περιλαμβάνεται στην αρχική σελίδα.

Ενιαίο σύστημα αξιολόγησης περιεχομένου εφαρμογών & ψηφιακών παιχνιδιών από τον IARC

O Διεθνής Συνασπισμός για την Ηλικιακή Διαβάθμιση – International Age Rating Coalition (IARC) εγκαινίασε ένα νέο σύστημα για ψηφιακά παιχνίδια και εφαρμογές που θα καθορίζει με βάση το περιεχόμενό τους, το ηλικιακό κοινό στο οποίο θα απευθύνονται. Με ένα μόνο κλικ, οι προγραμματιστές θα μπορούν να δημοσιεύουν την εφαρμογή τους παντού χωρίς να χρειάζεται να τη στείλουν σε διαφορετικούς φορείς πιστοποίησης περιεχομένου και ηλικιακής διαβάθμισης ανάλογα με τη χώρα και την εκάστοτε νομοθεσία. Κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαιτέρως περίπλοκο και χρονοβόρο.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και ολοκληρώνεται σε ένα και μόνο βήμα με τη συμπλήρωση του σχετικού ερωτηματολογίου του IARC από τον προγραμματιστή της εφαρμογής εντελώς δωρεάν. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται από τον IARC η διαδικασία αξιολόγησης για πολλαπλές πλατφόρμες, διατηρώντας παράλληλα τα διακριτά πολιτιστικά πρότυπα. Η διαδικασία IARC εκχωρεί τα γνωστά και αξιόπιστα εικονίδια χαρακτηρισμού περιεχομένου από τα συστήματα PEGI (Ευρώπη), ESRB (Β. Αμερική), ClassInd (Βραζιλία), USK (Γερμανία) και Classification Board (Αυστραλία). Στη συνέχεια οι αξιολογήσεις ελέγχονται από τις τοπικές αρχές του IARC για να εγγυηθούν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για το σύστημα IARC στον ιστοχώρο του συνασπισμού.

Συμβουλή της Δράσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου:

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αγοράζουμε για τα παιδιά μας το κατάλληλο παιχνίδι για την ηλικία του, και ποτέ παιχνίδι που είναι για μεγαλύτερες ηλικίες. Κάποιο λόγο θα έχει το σύστημα PEGI για να ταξινομεί τα παιχνίδια, αναφορικά με την ευημερία των παιδιών μας. Επίσης, πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη τους χαρακτηρισμούς περιεχομένου που έχει το εκάστοτε παιχνίδι, και να αναρωτηθούμε, εάν θέλουμε τα παιδιά μας να έρθουν σε επαφή με αυτό το είδος του περιεχομένου, πριν αγοράσουμε τα παιχνίδι αυτό. Τέλος, ας βρούμε λίγο χρόνο να παίξουμε το παιχνίδι αυτό οι ίδιοι, ώστε να αποκτήσουμε άποψη πριν το δώσουμε στο παιδί μας.

[1]     Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κύπρος, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σερβία, Σουηδία, Τσεχία, Ηνωμένο Βασίλειο, Φινλανδία