Αρχική Το Ημερολόγιο μιας μαμάς από τη Ναταλία Δραγούμη Το γάλα

Το γάλα

10273385_286480191512810_8861782605932305364_oΑγαπητό μου ημερολόγιο...

Σήμερα πάλι έκανα κάτι που δεν ήθελα να κάνω: φώναξα στα παιδιά...Νιώθω όπως αυτοί που λένε "Από Δευτέρα δίαιτα", αλλά η δίαιτα δεν αρχίζει ποτέ!

Η φύση της δουλειάς μου είναι τέτοια που δεν μπορώ να "κλειδώσω" σε μια τάξη και ησυχία τη ζωή μου. Υπάρχουν μέρες ήσυχες και μέρες τρέλας, όπως ας πούμε οι δέκα ημέρες πριν την πρεμιέρα όπου η κούραση έχει φτάσει στα κόκκινα, η ψυχολογία μου ανεβοκατεβαίνει από τον φούρνο στην κατάψυξη, είμαι ιδιαίτερα ευάλωτη, ευερέθιστη και κυρίως ευέξαπτη. Όλα αυτά τα συναισθήματα προσπαθώ να τα καταχωνιάσω στο εσωτερικό μου συρτάρι και αν θέλω να τα εκφράσω θα το κάνω μέσα από τα λόγια που είναι γραμμένα για την ηρωίδα που παίζω -ευτυχώς η δουλειά μου, μου δίνει αυτή την πολύτιμη ευκαιρία! Tο εσωτερικό μου συρτάρι όμως δεν είναι ερμητικά κλειστό κι έτσι ό,τι υπάρχει μέσα, μου χτυπάει με μανία για να βγει έξω και κάποια στιγμή το καταφέρνει! Πότε; Όταν έχω γυρίσει σπίτι κατάκοπη με τις αντιστάσεις μου στο πάτωμα. Όλα αυτά, βέβαια, δεν τα θεωρώ σε καμία περίπτωση δικαιολογία για να ξεσπάω στους δικούς μου ανθρώπους.

Όταν η ζωή μου κυλάει ήρεμα έχω την υπομονή να αντιμετωπίσω με σύνεση τα καθημερινά, αθώα και παιχνιδιάρικα λαθάκια των παιδιών μου. Αντί να τους φωνάζω ή να έχω ένα ύφος ότι έχουν διαπράξει το χειρότερο πράγμα του κόσμου, τους εξηγώ πώς μπορούμε να αποφύγουμε ένα λάθος ή τους βοηθάω. Όταν όμως δεν έχω αυτή τη νηφαλιότητα, υιοθετώ μια συμπεριφορά που τα οδηγεί στο να με φοβούνται και να μην μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν ήταν πιο μικρά βιαζόμουν να ετοιμαστώ και να φύγω για τη δουλειά μου και ο Φ. παίζοντας έσπρωξε το ποτήρι του και πετάχτηκαν οι γεμάτες λίπος σταγόνες από το κατσικίσιο γάλα του σε όλη την κουζίνα! Η αντίδρασή μου ήταν υστερική και σπασμωδική. Ένιωσα απελπισία! Άρχιζα να καθαρίζω με απότομες κινήσεις και με μούτρα έχοντας δημιουργήσει μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα μεταξύ μας. Έβλεπα στα μάτια τους τον τρόμο και τις ενοχές κι εγώ μισούσα τον εαυτό μου αλλά συνέχιζα. Ήξερα ότι κάνω λάθος και ότι η συμπεριφορά μου δεν είχε τίποτα το διδακτικό, τίποτα το εποικοδομητικό. Σκεφτόμουν ότι το μόνο που κατάφερνα ήταν να τα απομακρύνω από μένα και όταν κάνουν λάθη να μην τολμούν να μου ζητήσουν τη βοήθειά μου, πράγμα το οποίο αργότερα και για λάθη ουσιαστικά θα είναι καταστροφικό.

Όταν, λοιπόν, μου έφυγε ο θυμός τους ζήτησα συγνώμη για τη συμπεριφορά μου και συμφωνήσαμε ότι όταν έχουμε γάλα μπροστά μας δεν θα παίζουμε. Δηλαδή, θα ξεχωρίζουμε την ώρα του φαγητού από την ώρα του παιχνιδιού.

Το φοβερό είναι, αγαπητό μου ημερολόγιο, ότι όταν αναλογίζομαι τέτοια περιστατικά βλέπω ξεκάθαρα τη λύση γιατί βρίσκεται μόνο στο δικό μου χέρι, γιατί αυτά τα παιδιά είναι τα σπλάχνα μου και παίζω πολύ σημαντικό ρόλο στη μελλοντική τους ψυχολογία και ψυχοσύνθεση.

Αυτό που με συγκινεί είναι ότι τα παιδιά πάντα συγχωρούν και την ίδια νύχτα της "καληνύχτας" θα τα έχουν ξεχάσει όλα και θα μου πουν "Μαμά, είσαι η καλύτερη μαμά του κόσμου". Αλλά εγώ ξέρω ότι δεν είμαι και η συγχώρεση αυτή αντί να με ανακουφίζει, όπως όταν μου την παραχωρεί κάποιος άλλος, με πονάει γιατί στόχος μου δεν είναι να δικαιωθώ αλλά να μην κάνω μικρές μικρές πληγές στην αθώα ψυχή των πλασμάτων που αγαπάω πιο πολύ από ό,τι υπάρχει στη γη.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter