Αρχική InfoMommy Πολιτισμός - Σεμινάρια "Το Γαλλικό Θέατρο à la Grecque" στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη (από 6/5)

"Το Γαλλικό Θέατρο à la Grecque" στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη (από 6/5)

To Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συνδιοργανώνουν το Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου "Το Γαλλικό Θέατρο à la Grecque" από την Τρίτη 6 Μαΐου έως και την Τρίτη 3 Ιουνίου στις 21:00, στον ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο του ΙΜΚ.Ένα σύγχρονο Θεατρικό Φεστιβάλ που αναζητά το διάλογο και το στίγμα μίας επίκαιρης πολιτιστικής ταυτότητας μέσα από 20 παραστάσεις και την οπτική γωνία των Γάλλων συγγραφέων και των Ελλήνων συντελεστών κάθε παράστασης.

Η σύγχρονη γαλλική δραματουργία, παραγωγική και μπολιασμένη με νέο αίμα, συναντά Έλληνες μεταφραστές, σκηνοθέτες και ερμηνευτές μέσα από τα έργα πρωτοπόρων και βραβευμένων συγγραφέων, τα οποία με τρόπο συχνά προκλητικό και άμεσο, ποιητικό αλλά πολλές φορές και οξύ και ακραίο, αναδεικνύουν μια ανοικτή και πολύχρωμη θεματική σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Εργοδότες και εργαζόμενοι, αφεντικά και υπηρέτες, ακρότητα και κυνισμός, ο καπιταλιστικός κόσμος, η αγιότητά του, η μοναξιά, η αξιοπρέπεια, η αναζήτηση ατομικής ταυτότητας, η άρνηση της ετερότητας, η ουτοπία της συνύπαρξης, τα βασανιστήρια και η βία, οι σεξουαλικές φαντασιώσεις ακόμα και η Μήδεια και ο Πάπας "ξεκλειδώνονται" μέσα από τα έργα σαν μία ευρεία σύνθεση της πολυπρόσωπης πραγματικότητας και των αξιών της.

Πέντε σκηνοθέτες: Λευτέρης Γιοβαννίδης, Θέμελης Γλυνάτσης, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Θανάσης Σαράντος, Γιάννης Σκουρλέτης.

Συμπαραγωγή: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος & Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

ekeini_1@O.Emirzas,Th. ArsenisΗ υπόθεση των έργων

"Εκείνη" του Ζαν Ζενέ
Τρίτη 6, Τετάρτη 7, Πέμπτη 8 & Παρασκευή 9 Μαΐου 2014, στις 21:00

Το "Εκείνη" είναι ένα έργο σκληρό και λυρικό, σοβαρό και γελοίο πάνω στο μηχανισμό της εξουσίας και στα γοητευτικά της δόκανα. Ένα έργο για τον εαυτό, την εικόνα και το θλιβερό ανάμεσό τους. Πρωταγωνιστούν ένας φωτογράφος, ο Πάπας, και η "Αγιότητά του", η αιώνια μούσα, εκείνη που αγαπούσε να μισεί όσο κανέναν ο Ζενέ. Γι’ αυτό κι ανοίγει εισαγωγικά: δεν είναι Εκείνη, αλλά «Εκείνη»,  η ιερότης και η αγιοσύνη της κλεισμένη, περίφρακτη, προστατευμένη.

Μετάφραση: Ασημένια Ευθυμίου
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης Bijoux de kant
Μουσική: Κώστας Δαλακούρας
Σκηνογραφία: Γιάννης Σκουρλέτης, Περικλής Πραβήτας, Δηώ Λιάκουρα

Ερμηνεύουν: Στράτος Τζώρτζογλου, Πολύδωρος Βογιατζής, Ορέστης Καρύδας

Κατάλληλο: από 15 χρονών

Sto_Xeilos@O.Emirzas,Th. Arsenis"Στο Χείλος" της Κλωντίν Γκαλεά
Σάββατο 10, Κυριακή 11, Τρίτη 13 & Τετάρτη 14 Μαΐου 2014, στις 21:00

Με αφορμή μια από τις αποτρόπαιες φωτογραφίες από τις φυλακές του Άμπου Γκράιμπ που δημοσίευσε η Washington Post, το 2004, το  "Στο Χείλος" της Κλωντίν Γκαλεά  εξερευνεί με γλώσσα πυκνή, σύνθετη και σκληρά ειλικρινή, τη θέση μιας σύγχρονης Ευρωπαίας συγγραφέως απέναντι στη θηριωδία του πολέμου, την πολιτική, τον έρωτα, τη μνήμη και την εικόνα αναζητώντας κάποια πιθανότητα εξιλέωσης.

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία: Θέμελης Γλυνάτσης
Σκηνικά και ήχος: Αδριανός Ζαχαριάς
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Ερμηνεύουν: Γυναίκα: Ασπασία Κράλλη
Ένα Σώμα: Νέστορας Κοψιδάς

Κατάλληλο: από 18 χρονών

Anazitisi_Ergasias_1@O.Emirzas,Th. Arsenis"Αναζήτηση Εργασίας: έργο σε 30 θραύσματα" του Μισέλ Βιναβέρ
Τρίτη 20, Τετάρτη 21, Πέμπτη 22 και Παρασκευή 23 Μαΐου 2014, στις 21:00

Το έργο "Αναζήτηση Εργασίας: έργο σε 30 θραύσματα" με ένα υποδόριο χιούμορ ανιχνεύει την έννοια της Εργασίας στον καπιταλιστικό κόσμο, όπως και τη διαδικασία διείσδυσης του τεχνοκρατικού τρόπου παραγωγής στον ανθρώπινο ψυχισμό σε αντιδιαστολή με τα ζωτικά ανθρώπινα ζητούμενα. Τον εγκλωβισμό του ανθρώπου στο αέναο κυνήγι του χρήματος και της προσποιητής ευδαιμονίας ενώ γύρω του καταρρέουν ηθικές αξίες και εξευτελίζονται κεκτημένα δικαιώματα.

Μετάφραση: Δήμητρα Κονδυλάκη
Σκηνοθεσία : Θανάσης Σαράντος
Σκηνικό-κοστούμια: Bασιλική Σύρμα
Επιμέλεια κίνησης: Όλγα Σπυράκη
Επιμέλεια Φωτισμών: Σάββας Σουρμελίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Έμη Πανουργιά

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά):
Μιράντα Ζησιμοπούλου, Αγγελική Καρυστινού, Βασίλης Μαργέτης,
Θανάσης Σαράντος

midea_@O.Emirzas,Th. Arsenis"Μήδεια, ένα μανιασμένο ποίημα" του Ζαν-Ρενέ Λεμουάν
Τρίτη 27, Τετάρτη 28, Πέμπτη 29 και Παρασκευή 30 Μαΐου 2014, στις 21:00
Στο έργο "Μήδεια, ένα μανιασμένο ποίημα" ο Ζαν-Ρενέ Λεμουάν αντλεί από τις πηγές του μύθου και της τραγωδίας, από τα μυστήρια του έρωτα και του πόθου, αλλά κι από τα πιο μύχια τραύματα της προδοσίας, της συμμόρφωσης και της ενοχής για να συνθέσει το τραγούδι μιας πολλαπλής εξορίας· η Μήδεια, εξόριστη όχι μόνο από την πατρική γη και την οικογένεια, αλλά κι από τον ίδιο της τον εαυτό και την ταυτότητά της, πιστή σύντροφος στην εξορία του αγαπημένου άνδρα, μονίμως περιπλανώμενη, διαρκώς ξένη, άπατρις, ανέστια, απαρνημένη εντέλει κι από τον έρωτα, που όρισε τη ζωή της, πασχίζει να θυμηθεί, να αναβιώσει την ιστορία της, να συμφιλιωθεί με τον ίδιο της τον εαυτό. Η απόλυτη μοναξιά της Μήδειας αρθρώνεται ακριβώς σ’ αυτό το σημείο, εκεί όπου συναντιέται η ερωτευμένη και προδομένη γυναίκα με τη μαύρη πριγκίπισσα, αντικείμενο εκμετάλλευσης και χλεύης σ’ έναν κόσμο που αρνείται την ετερότητα, ασκώντας τη δική του νομιμοποιημένη βία.

Μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης

Ερμηνεύει: Δήμητρα Ματσούκα

Κατάλληλο: από 18 χρονών
hilda_1@O.Emirzas,Th. Arsenis"Χίλντα" της Μαρί Ντιάιγ
Σάββατο 31 Μαΐου, Κυριακή 1, Δευτέρα 2 & Τρίτη 3 Ιουνίου 2014, στις 21:00

Γεννημένη το 1967 στη βόρειο-κεντρική Γαλλία η Μαρί Ντιαγέ από μητέρα Γαλλίδα και πατέρα Σενεγαλέζο ξεκίνησε να γράφει από τα 12-13 της χρόνια και σπούδασε στη Σορβόννη. Έχει αποσπάσει τα βραβεία Femina (2001) και Goncourt (2009) για μυθιστορήματά της και έργα της παίζονται σταθερά στο θέατρο από το 2000. Το λογοτεχνικό περιοδικό La Quinzaine littéraire σημειώνει «Η Marie NDiaye έχει βρει έναν αποκλειστικά δικό της τρόπο για να μιλήσει για πράγματα που ανήκουν σε όλους».

Στο έργο της "Χίλντα" πρωταγωνιστούν μία νεαρή υπηρέτρια η Χίλντα και η κυρία της. Η συγγραφέας διεισδύει στα άδυτα του αιώνιου ζεύγους κύριος – υπηρέτης, ανώτερος – κατώτερος, ισχυρός – ανίσχυρος. Ένα δοκίμιο για την αλλοτρίωση της προσωπικότητας και την ουτοπία της συνύπαρξης. Η κυρία επιθυμεί να δώσει σάρκα και οστά στις συγκεχυμένες και ουτοπικές της ιδέες περί ελευθερίας, δημοκρατίας και ισότητας ενώ η Χίλντα θέλει απλώς, να παραμείνει μία απλή υπηρέτρια. Η ιστορία μιας καταστροφής!

"Χίλντα" της Μαρί Ντιάιγ
"Hilda" της Marie NDia ye

Μετάφραση: Ανδρέας Στάικος
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Σκηνικά κουστούμια: Κωσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Ερμηνεύουν: Άννα Κουτσαφτίκη, Νικόλας Πιπεράς

Κατάλληλο

Ώρα έναρξης όλων των παραστάσεων: 21:00

Τιμή εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10€, ανά παράσταση

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr
Εισιτήρια προπωλούνται και σε όλα τα καταστήματα Public στην Αττική

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206
210 3463333,210 3418550,


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.