Το γλυπτό που τοποθετήθηκε στην παραλία των Ν. Μουδανιών είναι ένας ύμνος στις μέλισσες

Η παραλία των Νέων Μουδανιών απέκτησε ένα πρωτότυπο γλυπτό – ύμνο στις μέλισσες.

Το γλυπτό “Μέλισσα” που εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο εκπαιδευτικός -εικαστικός Χάρης Τουμπέκης σε συνεργασία με τα μέλη της Τοπικής Ομάδας του BeePathNet Νέας Προποντίδας κλέβει τις εντυπώσεις των περαστικών και  αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον κομβικό ρόλο των μελισσών στη βιώσιμη ανάπτυξη και τον φθίνοντα αριθμό τους.

Το γλυπτό θα αποτελεί ένα σημαντικό σημείο του “Μονοπατιού της Μέλισσας”, που θα δημιουργηθεί με φύτευση μελισσοκομικών φυτών στον πεζόδρομο της ανάπλασης του εμπορικού κέντρου. Το μονοπάτι της μέλισσας θα δίνει πληροφορίες για το έντομο αλλά και την ανάγκη προστασίας του παρουσιάζοντας έτσι ιδιαίτερο τουριστικό και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον.

Οι μέλισσες εκπέμπουν SOS

Τα οφέλη των μελισσών στον άνθρωπο και το περιβάλλον, καθώς και η επιβίωσή της είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη. Οι περισσότερες καλλιέργειες εξαρτώνται από τις μέλισσες για τη μεταφορά της γύρης. Χωρίς επικονίαση, πολλά είδη άγριων και καλλιεργούμενων φυτών δεν θα υπήρχαν και η ανθρώπινη διατροφή θα ήταν πολύ φτωχότερη και λιγότερη σε ποσότητα. Μελέτες των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης αποδεικνύουν ότι οι πληθυσμοί των μελισσών και άλλων επικονιαστών έχουν μειωθεί σημαντικά ως συνέπεια της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως της εντατικής γεωργίας, της ευρείας χρήσης φυτοφαρμάκων και της ρύπανσης από τα απόβλητα.

Αν βρεθείτε για τις διακοπές σας στην περιοχή αδράξτε την ευκαιρία να το δείτε από κοντά, να το φωτογραφίσετε και να στείλετε το δικό σας μήνυμα για την σωτηρία των μελισσών!