Κυριακή 9 Φεβρουαρίου

Έρευνα: Το ιχθυέλαιο μπορεί να είναι το «μυστικό» για υγιή εγκέφαλο

Σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Neurology οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα Ω3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο τείνουν να έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο.

Το μέγεθος του εγκεφάλου έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή ένας συρρικνωμένος εγκέφαλος μπορεί να αποτελεί ένδειξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι θετικές επιδράσεις του ιχθυελαίου παρατηρήθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, μία περιοχή που παίζει ρόλο στη δημιουργία των αναμνήσεων. Επομένως, πιθανή συρρίκνωση του συγκεκριμένου τμήματος θα μπορούσε να προκαλέσει άνοια.

Ηλικιωμένες γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα ιχθυελαίου είχαν σχεδόν 3% μεγαλύτερο ιππόκαμπο σε σύγκριση με τις γυναίκες με χαμηλότερα επίπεδα. Άλλες μελέτες αναφέρουν ότι στους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ο ιππόκαμπος είναι 40% μικρότερος απ’ ότι είναι σε υγιή άτομα της ίδιας ηλικίας.

“Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν -δεν αποδεικνύουν- ότι τα Ω3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στο ιχθυέλαιο θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου”, εξηγεί ένας από τους συγγραφείς της μελέτης William Harris.

Επιπλέον, μία από τις μεγαλύτερες έρευνες από το Χάρβαρντ για την κατανάλωση ψαριών στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι τα άτομα με την μεγαλύτερη πρόσληψη Ω3 λιπαρών οξέων είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, του υπ’ αριθμόν ένα «δολοφόνου» των Αμερικανών για τα τελευταία 100 χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί όλο και περισσότερα παιδιά εμφανίζουν πέτρες στα νεφρά

Τι να τρώνε τα παιδιά μας; Η διατροφολόγος μας δίνει ιδέες για υγιεινά και ισορροπημένα γεύματα

Ροή Ειδήσεων