Αρχική Εκδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα Το καλοκαίρι των παιδιών στο Αγρόκτημα (από 16/6)

Το καλοκαίρι των παιδιών στο Αγρόκτημα (από 16/6)

Καλοκαίρι στο Αγρόκτημα_1«Καλοκαίρι στο Αγρόκτημα» τιτλοφορείται το θερινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ηλικίας 5,5 -12 ετών, που έχει διοργανώσει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα ψυχαγωγικό και έντονα βιωματικό πρόγραμμα με κηπουρικές εργασίες, «γευστικά» εργαστήρια μαγειρικής και ομαδικά κινητικά παιχνίδια, που συνδέουν τη σωστή διατροφή με την παραγωγή των προϊόντων του αγροκτήματος. Ταυτόχρονα τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ζήσουν ξένοιαστα κοντά στη φύση και να μάθουν για την υπαίθρια διαβίωση και το φυσικό περιβάλλον, να πειραματιστούν σε εργαστήρια για τις φυσικές πηγές ενέργειας  και ανακύκλωσης. Όλα αυτά πάντα μέσα από παιχνίδι και ομαδικό πνεύμα.

Οι ομάδες, χωρισμένες σε τρία ηλικιακά επίπεδα : 1ο(νήπια-Α΄ δημοτικού), 2ο(Β΄-Γ΄) και 3ο(Δ΄-Στ΄) εφαρμόζουν καθημερινά, σε υπαίθριους σκιερούς χώρους, ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό – ψυχαγωγικό πρόγραμμα.

Στις ομάδες του 3ου επιπέδου (Δ’-ΣΤ’ δημοτικού) ένα στέλεχος θα μιλά μόνο στα αγγλικά με στόχο την εξάσκηση των παιδιών στον προφορικό λόγο.
Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα βάσει των ηλικιακών επιπέδων:

1ο-2ο επίπεδο 1.«Σιτάρι, από το χωράφι στο τραπέζι μας». Πρόγραμμα σχετικό με την καλλιέργεια του σιταριού και την παραγωγή ψωμιού. Θα αναφερθούμε στην καλλιέργεια των σιταριών και στις εργασίες στο χωράφι. Θα μιλήσουμε για την παραδοσιακή γεωργία μέσα από πίνακες του Fr. Millet. Θα αλέσουμε σπόρους σιταριού σε παραδοσιακό χειρόμυλο. Θα ζυμώσουμε και θα ψήσουμε ψωμί, πειραματιζόμενοι με γεύσεις και υλικά. Θα μιλήσουμε για την διατροφική αξία των δημητριακών. Θα γευτούμε τα ψωμάκια που θα ψήσουμε ή θα ζυμώσουμε και θα ψήσουμε μπισκότα και φύλλα πίτας, δοκιμάζοντας συνδυασμούς υλικών και γεύσεων. Θα μιλήσουμε για την διατροφική αξία των δημητριακών.

1ο-2ο επίπεδο 2.«Το μονοπάτι της ελιάς» στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Επισκεπτόμαστε τον πειραματικό-ερευνητικό ελαιώνα και τον κεντρικό-παραγωγικό ελαιώνα του αγροκτήματος. Ανακαλύπτουμε τη διατροφική αξία του λαδιού και της ελιάς. Αναπαριστούμε τη συγκομιδή του καρπού, παρατηρούμε τη φυσιολογία του δέντρου. Μιλάμε για τη θέση του λαδιού στη λαϊκή και θρησκευτική μας παράδοση, καθώς και στην ελληνική μυθολογία και αρχαιότητα. Επισκεπτόμαστε το εκπαιδευτικό ελαιοτριβείο. Δοκιμάζουμε ελιές και ελαιόλαδα από περιοχές της Ελλάδας. Παίζουμε δημιουργικά με αφορμή εικαστικούς πίνακες που αναφέρονται στην ελιά και το λάδι.

1ο-2ο επίπεδο 3.«Το μονοπάτι για τις όρνιθες» της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Μία διαδρομή, από το Α όπως αβγό, έως το Ω όπως ω3, στους χώρους εκτροφής των πουλερικών, μάς δίνει την ευκαιρία να επισκεφτούμε το κοτέτσι, να ταΐσουμε τις κότες, να μαζέψουμε αβγά κι ένα δώρο για το σπίτι. Ελέγχουμε και συσκευάζουμε τα γερά αβγά στο ωοσκοπικό κέντρο. Αναφερόμαστε στη διαδικασία επώασης και εκκόλαψης. Μιλάμε για τα αβγά Φαμπερζέ, το αβγό του Κολόμβου, τον Χάμτι Ντάμτι, για τα σοκολατένια και τα κόκκινα αβγά και φυσικά για τα μοναδικά ω3 αβγά της Σχολής και τη σημασία τους στη διατροφή. Ευκαιρία να κάνουμε τη δική μας ομελέτα.

1ο επίπεδο 4-5.«Στους λαχανόκηπους του αγροκτήματος» Διήμερο πρόγραμμα σχετικό με τη φυτική παραγωγή στο αγρόκτημα. Θα ξεκινήσουμε με μια βόλτα με το τρακτέρ. Θα συνθέσουμε μια μακέτα αγροκτήματος από φυσικά υλικά και νιφάδες καλαμποκιού. Στο λαχανόκηπο θα ασχοληθούμε με απλές εργασίες κηπουρικής. Θα σκαλίσουμε, θα ποτίσουμε και θα μαζέψουμε λαχανικά για το σπίτι. Θα πειραματιστούμε με γεύσεις και μυρωδιές από φυσικά προϊόντα φτιάχνοντας τη δική μας σαλάτα. Στο θερμοκήπιο θα μεταφυτεύσουμε ντοματιές ή πιπεριές στο γλαστράκι μας. Επισκεπτόμαστε τον αμπελώνα του αγροκτήματος και το οινοποιείο. Φτιάχνουμε χυμό σταφυλιού συνθλίβοντας ρόγες. Παρατηρούμε τα βασικά στάδια παρασκευής του κρασιού. Επισκεπτόμαστε την καλλιέργεια σαλιγκαριών και παρατηρούμε τις κινήσεις και τη συμπεριφορά τους. Αν μας μείνει χρόνος θα ετοιμάσουμε και ευωδιαστά πουγκιά.

1ο επίπεδο 6.«Μέλι - γάλα» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνδυάζει τις πιο γευστικές και θρεπτικές φυσικές τροφές: το γάλα και το μέλι. Θα επισκεφτούμε τις αγελάδες και το γαλακτοκομείο, θα μάθουμε για τη διαδικασία από το άρμεγμα έως το μπουκάλι. Θα φτιάξουμε κρέμες και λιχουδιές με φρέσκο γάλα και μέλι. Θα παρατηρήσουμε την εκπαιδευτική κυψέλη επίδειξης και θα παίξουμε κινητικά παιχνίδια ακολουθώντας το δρόμο του μελισσιού. Μαθαίνουμε για το επάγγελμα του μελισσοκόμου. Θα βρούμε τη θέση του γάλακτος και του μελιού στην ισορροπημένη υγιεινή διατροφή.

1ο επίπεδο 7-8.«Ιστορίες με πηλό και κεραμική τέχνη» Πρόγραμμα 2 ημερών. Θα ερευνήσουμε τι υπάρχει μέσα στο έδαφος, από έντομα, μέχρι ρίζες και σπόρους. Θα κάνουμε το δικό μας πηλό και με αυτόν απλές πήλινες κατασκευές και αντικείμενα καθημερινής χρήσης για τον άνθρωπο. Θα πλάσουμε ειδώλια και παιχνίδια, όπως τα παιδιά στην αρχαιότητα. Θα δραματοποιήσουμε τις ιστορίες που διηγούνται οι δικές μας δημιουργίες και φυσικά θα δοκιμάσουμε τις ικανότητές μας στον τροχό της κεραμικής. Θα φτιάξουμε φωλιές από πηλό για τα ταξιδιάρικα πουλιά. Θα φυτέψουμε γκαζόν στη φιγούρα του «Γρασίδα»!

1ο επίπεδο 9.«Νεροϊστορίες!» Πρόγραμμα σχετικό με το νερό, τις φυσικές του ιδιότητες, την σημασία του για τον άνθρωπο και τη ζωή γενικότερα. Σύνθεση επιδαπέδιου πάζλ που αναπαριστά τον κύκλο του νερού. Κινητικά παιχνίδια συνεργασίας και επιδεξιότητας, εικονογραφήσεις και κόμικς με αφορμή ιστορίες και διηγήσεις σχετικές με το νερό. Θεατρικό παιχνίδι με αφορμή την ακρόαση του λαϊκού παραμυθιού «το αθάνατο νερό».

Καλοκαίρι στο Αγρόκτημα_31ο επίπεδο 10.«Παιχνίδια στην αυλή!» Μια μέρα με παραδοσιακά ομαδικά παιχνίδια που παίζαμε στην αυλή, στη γειτονιά, στην ύπαιθρο. Δεν είναι μόνο το σχοινάκι και τα μήλα! Θυμάστε το τζαμί, τα βαρελάκια, το φιδάκι με τις μπίλιες, την αμπάριζα και τα πεντόβολα; Θα μάθουμε επίσης για παιχνίδια από άλλους τόπους και άλλες εποχές. Δεν έχει τέλος το παιχνίδι!

2ο επίπεδο 11-12.«Τρέφομαι σε ένα μεσογειακό αγρόκτημα» Το διήμερο αυτό πρόγραμμα συνδέει τη μεσογειακή διατροφή με την παραγωγή του αγροκτήματος. Θα ανακαλύψουμε την «καταγωγή» των τροφίμων μας από το χωράφι μέχρι το πιάτο. Θα κατασκευάσουμε τη μακέτα του δικού μας αγροκτήματος, με οδηγό τις διατροφικές μας ανάγκες σύμφωνα με το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής. Θα ετοιμάσουμε σαλάτες από φρέσκα λαχανικά και θα φτιάξουμε τυρί από φρέσκο γάλα της Σχολής.

2ο επίπεδο 13.«Η ζωή στο δάσος» Ανακαλύπτουμε το οικοσύστημα του δάσους, μιλάμε για τα απειλούμενα ζώα και τον πλούτο της ζωής στο έδαφος (βιοποικιλότητα). Εξοικειωνόμαστε με την υπαίθρια διαβίωση, οργανώνοντας «τη φωλιά μας» και παίζοντας με αποστολές και κατασκευές από φυσικά υλικά. Θα μάθουμε για τις προφυλάξεις που απαιτούνται όταν βρισκόμαστε στο φυσικό περιβάλλον του δάσους. Τα παιδιά θα συνεργαστούν πάνω σε ομαδικά, υπαίθρια και περιβαλλοντικά παιχνίδια, αντιμέτωπα με οικολογικά διλήμματα. Θα πειραματιστούμε με τη διάβρωση του εδάφους και το ρόλο της χλωρίδας.

Καλοκαίρι στο Αγρόκτημα_22ο επίπεδο 14-15.«Κεραμική και τέχνη» Πρόγραμμα δύο ημερών. Θα ερευνήσουμε τι υπάρχει μέσα στο έδαφος, από έντομα, μέχρι ρίζες και σπόρους. Θα πλάσουμε σβώλους φυσικού εμπλουτισμού του εδάφους με τη μέθοδο Φουκουιόκα και θα τους απλώσουμε στην ύπαιθρο. Θα αναζητήσουμε την ιστορία του πηλού στα προϊστορικά χρόνια. Από την περίφημη κυκλαδική τέχνη, τα περίτεχνα μινωικά έργα ως τη νεότερη κεραμική. Θα κάνουμε το δικό μας πηλό, θα πλάσουμε ειδώλια και παιχνίδια όπως τα παιδιά στην αρχαιότητα. Θα διακοσμήσουμε τις κεραμικές δημιουργίες μας με αρχαίες τεχνοτροπίες. Θα αναζητήσουμε ιστορίες αποτυπωμένες πάνω σε αρχαία κεραμικά και θα τις δραματοποιήσουμε. Και φυσικά θα δοκιμάσουμε τη λειτουργία του τροχού.
2ο επίπεδο 16.«Παιχνίδια ηλιακής ενέργειας και ανακύκλωσης » Ήλιος: ζωή και ενέργεια! Ο ήλιος είναι η βασική πηγή ενέργειας, όχι μόνο για τους ζωντανούς οργανισμούς, αλλά και για απλές τεχνολογικές κατασκευές. Θα πειραματιστούμε με απλές ηλιακές εφαρμογές για να ζεστάνουμε νερό, να ψήσουμε αβγά, να κινήσουμε ένα αυτοκινητάκι. Στο εργαστήριο θα ανακυκλώσουμε παλιά χαρτιά για να φτιάξουμε τις δικές μας ανακυκλωμένες κατασκευές και να διακοσμήσουμε χρηστικά αντικείμενα.

3o επίπεδο 17. «Παιδικό συμπόσιο» Εβδομαδιαίο project, όπου τα παιδιά καλούνται να ετοιμάσουν από το …τίποτα ένα συμπόσιο. Θα αλέσουν σιτάρι για να κάνουν αλεύρι και ζυμάρι, για πίτες και ψωμί. Θα ετοιμάσουν λαχανικά για σαλάτες. Θα χτίσουν ξυλόφουρνο για να ψήσουν τα φαγητά. Θα ετοιμάσουν γλυκά με φρούτα, μαρμελάδες και κομπόστες που θα παρασκευάσουν τα ίδια. Οδηγός μας είναι τα φρέσκα προϊόντα του αγροκτήματος της Σχολής και η ισορροπημένη και υγιεινή μεσογειακή διατροφή. Και δεν είναι μόνο αυτό. Σε ένα συμπόσιο έχουν θέση οι τέχνες και οι δημιουργίες που θα παρουσιάσουν τα παιδιά την Παρασκευή στους συνδαιτυμόνες τους! Το φαγητό είναι μόνο η πρόφαση. Την τελευταία μέρα τα παιδιά θα παρουσιάσουν έργα και δημιουργίες που ετοίμασαν όλη την εβδομάδα. Εικαστικά έργα, πήλινες κατασκευές, σύντομα σκετς και προβολή χειροποίητων κόμικς θα συμπληρώνουν αυτό το σύγχρονο παιδικό συμπόσιο.

3ο επίπεδο 18.«Εξερευνητές στη φύση» Εβδομαδιαίο project, όπου τα παιδιά θα εξοικειωθούν με την υπαίθρια διαβίωση. Τα παιδιά θα βγάλουν σε πέρας μικρές δοκιμασίες και δημιουργικές αποστολές έχοντας μαζί τους τον εξοπλισμό του μικρού εξερευνητή. Θα χρειαστεί να περάσουν πάνω από εμπόδια με απλές σχοινένιες γέφυρες, να συνεργαστούν για να μεταφέρουν έναν σύντροφο από την ομάδα τους, να αυτοσχεδιάσουν για να δώσουν λύσεις σε δυσκολίες που θα συναντήσουν. Γνώσεις Α΄ βοηθειών, το στήσιμο και η οργάνωση της σκηνής, προσανατολισμός στη φύση, είναι μερικά από τα αυτά που θα μάθουν τα παιδιά. Ζώντας και δημιουργώντας ταυτόχρονα στη φύση, θα φτιάξουμε κατασκευές από φυσικά υλικά, θα χαρούμε με περιβαλλοντικά παιχνίδια και παιχνίδια συνεργασίας. Ταυτόχρονα θα μάθουμε για τα μυστικά του οικοσυστήματος, τα απειλούμενα είδη, τη διατροφική αλυσίδα, τον πλούτο του εδάφους και την βιοποικιλότητα. Η φύση δεν είναι μόνο τόπος για ψυχαγωγία, αλλά ένα ζωντανό οικοσύστημα που πρέπει να φροντίζουμε και να σεβαστούμε.

Γενικές πληροφορίες του προγράμματος:
Περίοδοι:
Α: 16/06 – 27/06 περ. Ιουνίου
Β: 30/06 – 11/07 περ. Ιουλίου
Γ: 25/08 – 05/09 περ. Σεπτεμβρίου

Διάρκεια:
Από Δευτέρα έως και Παρασκευή για δύο εβδομάδες.

Υπηρεσίες:
Διατροφή (πρωινό και μεσημεριανό γεύμα) στο εστιατόριο της Σχολής.
Μεταφορά από όλα τα σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος, με την
παρουσία συνοδού.
Ασφαλιστική κάλυψη των παιδιών (Ευρωπαϊκή Πίστη).
Διαρκής παρουσία νοσηλεύτριας.

Κόστος συμμετοχής για κάθε παιδί και τρόποι πληρωμής:
α) 380€ συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς
β) 335€ χωρίς μεταφορά
γ) Έκπτωση 10% στα δυο αδέλφια και 15% στο τρίτο παιδί της ίδιας οικογένειας.
Επίσης 10% για συμμετοχή σε 2 περιόδους (χωρίς να ισχύουν δύο εκπτώσεις
ταυτόχρονα). Σε κάθε περίπτωση παρέχονται 2 πλήρη γεύματα.

Πληροφορίες και επικοινωνία:
Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης
Μ. Αντύπα 54
2310 492.768, 2310 492.756, 2310 492.752,


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.