Το κοινωνικό πείραμα της Ισλανδίας που σώζει τους εφήβους ήρθε και στην Ελλάδα

Ξεκίνησε από την Ισλανδία αλλά σύντομα βρήκε μιμητές και στην υπόλοιπη Ευρώπη, από τη Φινλανδία, Σουηδία και τη Νορβηγία έως την Ισπανία, Ιταλία και την Ελλάδα. Ο λόγος για ένα πρωτότυπο κοινωνικό πείραμα με στόχο την προστασία των εφήβων από τους κινδύνους των ναρκωτικών, του αλκοόλ και του τσιγάρου.

Πρόκειται για το «Youth in Europe» που έχει ως σκοπό την πρόληψη από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και κατανάλωσης αλκοόλ μέσα από την ένταξη των εφήβων σε διάφορες δραστηριότητες εντός και εκτός οικογενειακού περιβάλλοντος. Αξίζει να σημειωθούν τα θεαματικά αποτελέσματα του πειράματος, όπου συγκεκριμένα στην Ισλανδία συντελέστηκε ένα πραγματικό θαύμα! Τα κρούσματα νεανικής μέθης μειώθηκαν από 42% στο 5% σήμερα, οι έφηβοι καπνιστές μειώθηκαν από 23% στο 3% την ίδια περίοδο και οι χρήστες κάνναβης από 17% σε 7%.

Για «απίστευτα αποτελέσματα» στους Έλληνες εφήβους έκανε λόγο η Σοφία Γιαννουχίδου, Κοινωνιολόγος και επικεφαλής του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, ο οποίος είναι ο μοναδικός που τρέχει το πρόγραμμα στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια με τη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου 70 ολόκληρων σελίδων από 1.000 έφηβους ηλικίας 16 ετών, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Δήμος βρίσκεται στην επεξεργασία των αποτελεσμάτων, τα οποία θα ανακοινωθούν σε ειδική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη άνοιξη, όμως η κα. Σοφία Γιανναχίδου σημείωσε ότι αρκετές από τις απαντήσεις των εφήβων πρόκειται να μας εκπλήξουν δυσάρεστα.