Πώς βοηθά το κόκκινο κρασί στην καταπολέμηση της ακμής;

pimples-630x419Ένα ή δύο ποτήρια κόκκινο κρασί θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ακμής και άλλες παθήσεις του δέρματος, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ρεσβερατρόλη, το αντιοξειδωτικό που προέρχεται από τα σταφύλια και περιέχεται στο κρασί, μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή σε συνδυασμό με το υπεροξείδιο του βενζολίου, το οξειδωτικό που χορηγείται σε ανάλογες περιπτώσεις.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Dermatology and Therapy και αποδεικνύουν ότι η ρεσβερατρόλη έχει επίσης συνδεθεί με την καλή υγεία της καρδιάς, αφού λέγεται ότι εμποδίζει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα και τους ιστούς.

Η επικεφαλής της έρευνας Dr. Emma Taylor από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, αναφέρει: «Στην αρχή, δεδομένου ότι οι δράσεις των δύο ενώσεων είναι αντίθετες, θεωρήσαμε ότι ο συνδυασμός τους θα τις εξουδετερώσει. Όμως, η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι ο συνδυασμός ενός οξειδωτικού και ενός αντιοξειδωτικού μπορεί να συμβάλλει στη μάχη κατά των βακτηρίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες έχουν κατανοήσει τη σπουδαιότητα του υπεροξειδίου του βενζολίου για τη θεραπεία της ακμής, αλλά δεν είναι εντελώς σε θέση να γνωρίζουν τι είναι αυτό που κάνει την ρεσβερατρόλη τόσο αποτελεσματική, παρά το γεγονός ότι έχει αποτελέσει αντικείμενο προηγούμενων μελετών.

Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ακμή, γεγονός που έχει σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις σε εκείνους, αλλά ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών για τη θεραπεία της. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά και οι παρενέργειές τους περιορίζουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών.