Αρχική Infokids Υγεία Το μεγάλο μάθημα ζωής που πήρα, όταν το παιδί μου έπαθε βρογχιολίτιδα

Το μεγάλο μάθημα ζωής που πήρα, όταν το παιδί μου έπαθε βρογχιολίτιδα

«Πριν ένα μήνα το 10 μηνών μωράκι μου, αρρώστησε πολύ σοβαρά και χρειάστηκε να μείνει στο νοσοκομείο για πέντε μέρες. Ήταν οι χειρότερες μέρες της ζωής μου. Έκλαιγα και προσευχόμουν το παιδί μου να βγει νικητής από τη μάχη που έδινε με έναν ιό που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχα ξανακούσει.

Αυτή μου η εμπειρία είναι η αφορμή που θέλησα να μοιραστώ με όλους τους γονείς όλα όσα έζησα και τα οποία -ευτυχώς- δεν είχαν τραγική κατάληξη για το μονάκριβο γιο μου.

Τα αθώα συμπτώματα που εξελίχθηκαν σε εφιάλτη

Ένα πρωί, ο μικρός έβηχε και θεώρησα ότι πρόκειται για ένα συνηθισμένο κρύωμα που θα του περνούσε σε λίγες μέρες. Δεν αναστατώθηκα ιδιαιτέρως καθώς η μαμά μου με καθησύχασε ότι τέτοια κρυώματα παθαίνουν τα παιδιά κάθε τρεις και λίγο. Αυτό ήταν το πρώτο μου λάθος. Αντί να μιλήσω με την παιδίατρο, επαναπαύθηκα στο λόγια της μαμάς μου και πίστεψα ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Το μωράκι μου έβηχε όλο και περισσότερο, ήταν κακόκεφο και δεν είχε όρεξη για τίποτα. Το δικαιολογούσα γιατί το θεωρούσα φυσικό επακόλουθο του κρυολογήματος. Η καταρροή και το μπούκωμα του δυσκόλευαν τον ύπνο αλλά σε γενικές γραμμές δεν είχε τίποτα άλλο που να με ανησυχήσει. Είχε γκρίνια και κακοκεφιά αλλά τα απέδιδα στο κρύωμα και στην αυπνία λόγω βήχα. Όμως την τέταρτη μέρα ο βήχας ήταν ακομα πιο έντονος και δυνατός και παρατήρησα και μια δυσκολία στην αναπνοή. Η χλομή όψη και η βαριά του ανάσα με φόβισαν. Έβλεπα ότι το παιδί ξαφνικά πασχίζει να πάρει αναπνοή. Δεν θα ξεχάσω την εντονη κίνηση του λαιμού του κάθε φορά που προσπαθούσε να αναπνεύσει. Τότε ήταν που αναστατώθηκα και τηλεφώνησα στην παιδίατρο. Μου έκλεισε ραντεβού για το απόγευμα αλλά έβλεπα ότι το παιδί δυσφορεί και έτσι την παρακάλεσα να έρθει εκτάκτως στο σπίτι άμεσα.

Ήμουν τόσο πανικόβλητη που έκλαιγα με λυγμούς πάνω από το μωρό μέχρι να έρθει η παιδίατρος. Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι η δυσκολία στην αναπνοή του ήταν κάτι σοβαρότερο από ένα απλό κρύωμα. Μάλιστα, δεν δίστασα να σκεφθώ μήπως το τσίμπησε κανένα έντομο και του προκάλεσε αλλεργικό σοκ. Προσευχόμουν για το μωράκι μου και παρακαλούσα να γίνει γρήγορα καλά και να αρχίσει πάλι να αναπνέει χωρίς να κομπιάζει και να καταβάλει υπερπροσπάθεια. Του κρατούσα το χεράκι σφιχτά, για να με νιώθει κοντά του και να του δίνω δύναμη να πάρει την πολυπόθητη αναπνοή. Η ωχρή όψη και το κουρασμένο του βλέμμα ήταν μαχαιριά στη καρδιά μου.

Ο εφιάλτης της βρογχιολίτιδας

Η παιδίατρος ήρθε γρήγορα στο σπίτι και η διάγνωση διέψευσε το "πόρισμα" της μαμάς μου. Το κρύωμα που μέχρι εκείνη τη στιγμή θεωρούσαμε αμελητέο, δεν ίσχυε. Η παιδίατρος ήταν κατηγορηματική. Βρογχιολίτιδα. Ακούγοντας το,  εγώ ένιωσα καλύτερα πιστεύοντας ότι είναι η επιστημονική ορολογία της βρογχίτιδας, μιας λοίμωξης που είχα πάθει κι εγώ όταν ήμουν μικρή. Κι όμως για ακόμη μια φορά έκανα λάθος, καθώς όπως με ενημέρωσε η παιδίατρος η βρογχιολίτιδα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη βρογχίτιδα. Με απλά λόγια πρόκειται για μια λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό RSV, ο οποίος δημιουργεί φλεγμονή στα βρογχιόλια, δηλαδή στους μικρούς σωλήνες που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες. Λόγω της στένωσης ο αέρας δεν κυκλοφορεί εύκολα στους πνεύμονες, υπερπαράγεται βλέννη και δυσκολεύεται η αναπνοή του παιδιού.

Μόλις άκουσα αυτή την εξήγηση από την παιδίατρο τη ρώτησα "Υπάρχει φόβος για τη ζωή του παιδιού;" . Έκλαιγα με αναφιλητά και προσπαθούσα να καταλάβω τι ήταν αυτό το μικρόβιο και πώς το κόλλησε το παιδί μου. Η παιδίατρος μου εξήγησε ότι πρόκειται για μια συνηθισμένη πλην όμως επικίνδυνη λοίμωξη που κάνει συχνότερα την εμφάνισή της τους χειμερινούς μήνες και δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα μωρά κάτω των 12 μηνών.

Προσπάθησε να με καθησυχάσει και να με προετοιμάσει για το γεγονός ότι το μωρό έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Μου εξήγησε ότι θα χρειαστεί να νοσηλευτεί μερικές μέρες μέχρι να ξαναρχίσει να τρώει με όρεξη και να αναπνέει μόνο του χωρίς τη χορήγηση οξυγόνου.

Η νοσηλεία κράτησε 5 μέρες

Για 5 ολόκληρες μέρες το μωρό μου έμεινε στο νοσοκομείο. Για πρώτη φορά από τη στιγμή που γεννήθηκε δεν κοιμόταν στο κρεβατάκι του. Ξαγρυπνούσα στο πλευρό του για να βεβαιωθώ ότι όλα πάνε καλά. Σιτιζόνταν με ενδοφλέβιο ορό ενώ για 3 μέρες χρειάστηκε να του χορηγήσουν οξυγόνο. Στο νοσοκομείο γνώρισα και μια μαμά που το μωράκι της λόγω βρογχιολίτιδας νοσηλεύτηκε στη μονάδα εντατικής νοσηλείας μέχρι που ευτυχώς ξεπέρασε τον κίνδυνο. Τα μωράκια που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν  σοβαρή  βρογχιολίτιδα είναι  τα πρόωρα, τα μωρά με τις καρδιακές παθήσεις και τα μωρά που έχουν ήδη μια πάθηση των πνευμόνων.

Η πρόληψη σώζει ζωές

Οι ιοί που προκαλούν βρογχιολίτιδα βρίσκονται συνήθως στις εκκρίσεις της μύτης, γι' αυτό και μεταδίδονται στα βρέφη από άλλα μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικες μέσα από τα μικροσταγονίδια που «ταξιδεύουν» με το φτέρνισμα, το βήχα, το δυνατό γέλιο. Ένα μωρό μπορεί να κολλήσει ακόμα κι από αντικείμενα που πιάνει ή βάζει στο στόμα του.  Τα μωρά που θηλάζουν καθώς και εκείνα που ζουν σε ένα σπίτι που οι γονείς δεν καπνίζουν, νοσούν πιο ελαφρά καθώς το «παθητικό κάπνισμα» κάνει τα πνευμόνια πιο ευπαθή στις λοιμώξεις.

Όταν το μωράκι μου επέστρεψε δυνατό και υγιές στο σπίτι μας, η παιδίατρος μας ενημέρωσε ότι η αυτή η περιπέτεια θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν είχαμε χορηγήσει στο παιδί την προφυλακτική αγωγή. H εν λόγω αγωγή που χορηγείται μια φορά το μήνα και πρέπει να αρχίζει πριν και να διαρκεί όσο και το επιδημικό κύμα του RSV (Νοέμβριος έως Απρίλιος), ενδείκνυται για παιδιά ηλικίας κάτω των έξι μηνών, τα οποία γεννήθηκαν κατά πέντε ή περισσότερες εβδομάδες πρόωρα, για παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών, τα οποία έχουν υποβληθεί κατά τους τελευταίους έξι μήνες σε θεραπεία για βρογχοπνευμονική δυσπλασία και σε παιδιά κάτω των δύο ετών, τα οποία γεννήθηκαν με σοβαρή καρδιακή πάθηση.

Αυτή η περιπέτεια της υγείας του μωρού μου ας σταθεί η αφορμή για να ενημερωθούν για αυτόν τον άγνωστο ιό περισσότεροι γονείς. Για να μην νιώσει κανένας γονιός την αγωνία που έζησα μέχρι να βεβαιωθώ ότι ο γιος μου έγινε καλά. Δεδομένου ότι η βρογχιολίτιδα είναι η συχνότερη αιτία εισαγωγής και νοσηλείας στο νοσοκομείο, θεώρησα υποχρέωσή μου να μοιραστώ μαζί σας την αγωγή που θα προστατεύσει τα παιδιά μας από αυτόν τον ιό. »


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter