Τα νεότερα από το μέτωπο του παιδικού καρκίνου – Ποια μορφή του είναι η πλέον θανατηφόρα για τα παιδιά;

O καρκίνος στα παιδιά αν και σπάνιος είναι η κύρια αιτία θανάτου, μετά τα ατυχήματα, στα χρόνια που ακολουθούν τη νεογνική ηλικία. Όσον αφορά την Ελλάδα, υπολογίζεται ότι περίπου 280-300 παιδιά κάθε χρόνο προσβάλλονται από καρκίνο. Το 50% των περιπτώσεων καρκίνου στα παιδιά είναι λευχαιμίες και όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τα αίτια που προκαλούν τον καρκίνο αλλά και την παρατηρούμενη αύξηση της επίπτωσής του παραμένουν άγνωστα.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας των ΗΠΑ, η λευχαιμία δεν είναι πια η κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στα παιδιά (ηλικίας ενός έως 19 ετών), αλλά ο καρκίνος του εγκεφάλου. Το θετικό νέο είναι ότι όλοι οι παιδιατρικοί καρκίνοι εμφανίζουν πτωτική τάση μετά τα μέσα της δεκαετίας του ΄70.

«Η αλλαγή από τη λευχαιμία στον καρκίνο του εγκεφάλου ως κυριότερης αιτίας θανάτου είναι μια αξιοσημείωτη εξέλιξη στην ιστορία του παιδικού καρκίνου, καθώς η λευχαιμία ήταν έως πολύ πρόσφατα η Νο 1 αιτία θανάτου», δήλωσε η επικεφαλής της νέας μελέτης δημογράφος Σάλι Κέρτιν.

Από κοινού, ο καρκίνος του εγκεφάλου και η λευχαιμία ευθύνονται για πάνω από τους μισούς θανάτους παιδιών από καρκίνο. Όμως ενώ το 1999 έξι στους 20 θάνατοι οφείλονταν στη λευχαιμία και περίπου πέντε στους 20 στον καρκίνο του εγκεφάλου, σήμερα η αναλογία αυτή έχει αντιστραφεί. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στις προόδους που έχουν σημειωθεί στη θεραπεία της λευχαιμίας, ενώ το ίδιο δεν έχει συμβεί εξίσου στην περίπτωση του καρκίνου του εγκεφάλου, ιδίως ορισμένων όγκων.