Αρχική InfoTeens Παιχνίδια – Gadgets To μικρότερο στον κόσμο αυτόνομο ιπτάμενο ρομποτάκι είναι γεγονός!

To μικρότερο στον κόσμο αυτόνομο ιπτάμενο ρομποτάκι είναι γεγονός!

fc1216ebbeece2ef8c97a9dd0f6c7111668eb5a9Ολλανδοί επιστήμονες κατασκεύασαν το μικρότερο αυτόνομο ιπτάμενο όχημα (drone), το οποίο μοιάζει εξωτερικά και πετά όπως μια λιβελούλη, ανοιγοκλείνοντας γρήγορα τα διπλά φτερά της. Το μηχανικό έντομο που ζυγίζει μόλις 20 γραμμάρια και έχει τρισδιάστατη όραση, μπορεί να βρει ποικίλες πρακτικές εφαρμογές στο μέλλον.

Οι ερευνητές του Τεχνικού Πανεπιστημίου Ντελφτ, με επικεφαλής τον Γκουίντο ντε Κρουν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ονόμασαν "DelFly Explorer" το δημιούργημά τους, το οποίο πετά ολόγυρα μόνο του, αποφεύγοντας τα εμπόδια που συναντά χωρίς κάποια ανθρώπινη εξωτερική βοήθεια.

Η ρομποτική λιβελλούλη θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στις πιο ευφάνταστες καταστάσεις, από το να πετά εφοδιασμένη πάνω από μια μουσική συναυλία ή αθλητικό αγώνα για να βιντεοσκοπεί από οπτικές γωνίες που είναι αδύνατο να πετύχει ένας άνθρωπος, μέχρι να πετά σε κλειστούς χώρους (ορυχεία, κτίρια κ.α.), μετά από ένα ατύχημα ή φυσική καταστροφή, μεταφέροντας πληροφορίες για τυχόν επιζώντες.

delfly-explorerΘα μπορούσε ακόμα, σύμφωνα με τον Γκουίντο ντε Κρουν, «να τριγυρνά μέσα σε θερμοκήπια για να εντοπίζει τα φρούτα που έχουν πια ωριμάσει» ή, ακόμα, «για πρώτη φορά να παίζει το ρόλο της ιπτάμενης νεράϊδας σε ένα θεματικό πάρκο ψυχαγωγίας».

Το «έντομο» διαθέτει δύο βιντεοκάμερες (που από κοινού αναπαράγουν την τρισδιάστατη ανθρώπινη όραση), ένα υπολογιστή που αποτελεί τον «εγκέφαλό» της και την καθοδηγεί, καθώς και τεχνητά φτερά με άνοιγμα 28 εκατοστών (δύο σε κάθε πλευρά).

Αν και ήδη υπάρχουν ακόμα μικρότερα ρομποτικά έντομα, όπως η «μέλισσα» Robobee του πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, δεν μπορούν να θεωρηθούν αυτόνομα, καθώς εξαρτώνται από τον ανθρώπινο έλεγχο για καθοδήγηση και παροχή ενέργειας.

436x200xpreview.jpg.pagespeed.ic.VCnGQS1f92Η «λιβελλούλη» DelFly Explorer διαθέτει μια μικρή μπαταρία λιθίου - πολυμερούς, η οποία της επιτρέπει να πετά αυτόνομα έως εννέα λεπτά, ενώ ο υπολογιστικός «εγκέφαλός» της, χάρη στους ειδικά σχεδιασμένους αλγόριθμους του λογισμικού του, παίρνει αυτόνομες αποφάσεις. Το ρομποτάκι, που είναι κατασκευασμένο από ελαφρά συνθετικά υλικά όπως αναθρακονήματα, είναι επίσης εφοδιασμένο με γυροσκόπια και ένα βαρόμετρο για τον υπολογισμό του ύψους που πετά.

Ο πρόδρομος του «DelFly Explorer» ήταν πριν εννέα χρόνια το πολύ μεγαλύτερο DelFly 1 από φοιτητές του Τμήματος Αεροδιαστημικής του ίδιου ολλανδικού πανεπιστημίου, ενώ -μετά από συνεχείς βελτιώσεις και σμικρύνσεις- παρουσιάστηκε το 2008 το "DelFly Micro". Το τελευταίο, έχοντας άνοιγμα φτερών συνολικού μήκους δέκα εκατοστών, είχε τότε χαρακτηριαστεί από το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες ως «το μικρότερο αεροσκάφος στον κόσμο, εφοδιασμένο με κάμερα».

Πάντως, όπως παραδέχτηκε ο Γκουίντο ντε Κρουν, είναι προς το παρόν δύσκολο να κατασκευαστούν ολόκληρα σμήνη τέτοιων ρομποτικών εντόμων, κυρίως λόγω των περιορισμών στη ζωή της μπαταρίας τους.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter