Αρχική InfoMommy Πολιτισμός - Σεμινάρια Το Μουσείο Παιχνιδιών ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί γονείς και παιδιά να το επισκεφθούν με ελεύθερη είσοδο στις 22/10

Το Μουσείο Παιχνιδιών ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί γονείς και παιδιά να το επισκεφθούν με ελεύθερη είσοδο στις 22/10

Το Moυσείο Παιχνιδιών Μπενάκη με πυρήνα την συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, η οποία συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης, εγκαινιάζεται την Κυριακή 22 Οκτωβρίου  από τις 10:00 έως τις 18:00 με ένα ξεχωριστό Open Day στο οποίο μπορούν να δώσουν το παρών με ελεύθερη είσοδο γονείς και παιδιά. Το Μουσείο στεγάζεται στον Πύργο Κουλούρα, ένα εκλεκτικιστικό κτήριο της περιόδου 1897–1900.

Οι επισκέπτες που θα βρεθούν στους ανακαινισμένους χώρους του «Πύργου των Παιχνιδιών» θα δουν και θα θαυμάσουν από κοντά 20.000 παιχνίδια και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας, προερχόμενα από τον ελλαδικό χώρο και την ευρύτερη περιφέρεια του Ελληνισμού –από την αρχαιότητα μέχρι το 1970– καθώς και από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και από χώρες της Ανατολής».

Η ελληνική συλλογή περιλαμβάνει βρεφικά και παιδικά παιχνίδια και άλλα αντικείμενα από τους αρχαίους έως τους νεότερους χρόνους: χειροποίητα παραδοσιακά παιχνίδια, πανηγυριώτικα και εμπορικά παιχνίδια του 20ού αι., επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και ομαδικά παιχνίδια δρόμου και παιδικά έθιμα. Ξεχωρίζουν τα παιχνίδια που έφτιαξαν μέλη των Κ.Α.Π.Η. (Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων), αναβιώσεις αυτών που έπαιζαν ως παιδιά.

Η ευρωπαϊκή συλλογή αποτελείται από αστικά και λαϊκά παιχνίδια από το 18ο έως τον 20ό αι., κυρίως από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και από ευρωπαϊκές κούκλες με φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Η άγνωστη ιστορία του «Πύργου των Παιχνιδιών»

Ο πύργος Κουλούρα είναι ένα εντυπωσιακό οίκημα, που βρίσκεται στη διασταύρωση της λεωφόρου Ποσειδώνος και της οδού Τρίτωνος στο Παλαιό Φάληρο. Μετράει σχεδόν 120 χρόνια ιστορίας. Ήταν το 1897 όταν ο επιχειρηματίας μετάλλων, Σπυρίδων Δεσπόζιτος, άρχισε να χτίζει την έπαυλη, η οποία ολοκληρώθηκε το 1906. Στη συνέχεια νοικιάστηκε για να στεγάσει το «Αναρρωτήριον και Υδροθεραπευτήριον Μηλιαρέση», το οποίο λειτούργησε εκεί μέχρι το 1923.

Τότε ο πύργος μετατράπηκε στο σπίτι του Υδραίου εφοπλιστή Αθανάσιου Κουλούρα, ο οποίος το είχε αγοράσει ήδη από το 1917. Ο εφοπλιστής έζησε εκεί μέχρι το 1953, οπότε και πέθανε αφήνοντας τον πύργο στη δεύτερη σύζυγό του, Βέρα. Εκείνη με τη σειρά της το δώρισε στο Μουσείο Μπενάκη μέσω της διαθήκης της, που ανοίχτηκε μετά τον θάνατό της το 1979. Κάπως έτσι το συνολικά 584 τετραγωνικών μέτρων οίκημα διατηρήθηκε σε πολύ καλή κατάσταση μέχρι σήμερα. Και τώρα έρχεται επιτέλους να αξιοποιηθεί από το Μουσείο Μπενάκη ως το νέο… Μουσείο Παιχνιδιών.

 Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη

Λεωφόρος Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, Παλαιό Φάληρο.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.