Oι Έλληνες μαθητές που διακρίθηκαν στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής μιλούν στο Ιnfokids!
Ο Ευάγγελος Δασκαλόπουλος, ο Αλέξανδρος Ηλιάδης και ο Οδυσσέας Κεσεντές με την ομάδα «Minders» και το project «Aqua Byte Rising Data» διαγωνίστηκαν ανάμεσα σε 451 ομάδες από 90 χώρες και ανέβηκαν στο τρίτο σκαλί του βάθρου κάνοντας την Ελλάδα υπερήφανη! Είναι και οι τρεις μαθητές Λυκείου της «Εκπαιδευτικής Αναγέννησης» και μιλούν στο Infokids για το μυστικό της επιτυχίας τους και τα όνειρά τους για το μέλλον!
*Συνέντευξη στην Κλέλια Κλουντζού
Καταρχάς συγχαρητήρια σε όλους ! Με την ομάδα «Minders» σαρώσατε στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής φέρνοντας στην Ελλάδα το χάλκινο μετάλλιο! Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας;
Αλέξανδρος Ηλιάδης: «Ευχαριστούμε πολύ! Η επιτυχία μας οφείλεται πρώτα απ’ όλα στη σκληρή δουλειά, στην ενδελεχή έρευνα αλλά και στην καλή συνεργασία των μελών της ομάδας μας. Φυσικά τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν θα είχαμε καταφέρει χωρίς του Προπονητές μας, τον κύριο Δημήτρη Μωραΐτη, τον κύριο Ιάσονα Ταούκη και τον κύριο Θάνο Κοτσόκολο».
Οδυσσέας Κεσεντές: «Το μυστικό τις επιτυχίας μας ήταν η σκληρή και συστηματική ομαδική δουλειά, εκτός σχολικού ωραρίου. Ειδικά στις διακοπές του καλοκαιριού σχεδόν κάθε μέρα βρισκόμασταν από το πρωί μέχρι το βραδύ στο Σχολείο. Παράλληλα, η υποστήριξη που είχαμε από τους προπονητές, το σχολείο και τις οικογένειές μας έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη νίκη μας».
Ευάγγελος Δασκαλόπουλος: «Το μυστικό της επιτυχίας μας ήταν η σκληρή προσπάθεια!»
«ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ!»
Περιγράψτε μας τα συναισθήματά σας, τη στιγμή που κερδίσατε το χάλκινο μετάλλιο!
Αλέξανδρος Ηλιάδης «Ήταν μια στιγμή γεμάτη έντονα συναισθήματα. Συναισθήματα χαράς, για όσα είχαμε καταφέρει, ευτυχίας που πετύχαμε όσα είχαμε ονειρευτεί από μικρά παιδιά, αλλά και αισιοδοξίας για αυτά που μας επιφυλάσσει το μέλλον. Ήταν θα έλεγα το καλύτερο Χριστουγεννιάτικο δώρο!»
Οδυσσέας Κεσεντές : «Μόλις ανακοινώθηκε ότι η ομάδα μας είχε βγει τρίτη σε όλον τον κόσμο τρέξαμε αμέσως με απερίγραπτη χαρά να ανέβουμε στο βάθρο! Μόλις φτάσαμε χαρακτηριστικά θυμάμαι και οι τρείς μας να χαμογελάμε μέχρι τα αυτιά μας και να λέμε «τα καταφέραμε, τα καταφέραμε!». Είναι πραγματικά η καλύτερη στιγμή που έχω ζήσει ποτέ.»
Ευάγγελος Δασκαλόπουλος: «Ήταν μια από τις πιο χαρούμενες μέρες της ζωής μου!»
«ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PROJECT ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΕ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ!»
Εξηγήστε μας τι ακριβώς περιλαμβάνει το ‘Project Aqua Byte-Rising Data!
Αλέξανδρος Ηλιάδης: «Το project έχει να κάνει με server farms τα οποία θα τοποθετούμε κάτω από το νερό σε βάθος 50m ώστε να εκμεταλλευτούμε τις χαμηλές θερμοκρασίες που ευδοκιμούν σε αυτά τα βάθη. Έτσι στοχεύουμε σε ψύξη των servers πιο αποτελεσματικά, με λιγότερη ενέργεια και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε μια περίοδο που η ενεργειακή κρίση ακμάζει. Με το project αυτό στοχεύουμε να βοηθήσουμε εταιρείας όπως η Facebook να αποθηκεύσουν τα δεδομένα τους με ένα πιο βιώσιμο (sustainable) τρόπο.»
Οδυσσέας Κεσεντές : «Η βασική ιδέα του project μας ‘Aqua Byte – Rising Data’ είναι η καταβύθιση εγκαταστάσεων αποθήκευσης και επεξεργασίας πληροφοριών (server farms) σε μορφή κυλινδρικών δωματίων (server rooms) στο βυθό της θάλασσας περίπου στα 50m. Αξιοποιώντας τις χαμηλές θερμοκρασίες του νερού σε αυτά τα βάθη η ψύξη των υπολογιστών (servers) που φιλοξενούν δεδομένα θα γίνεται με φυσικό τρόπο. Έτσι, τα κόστη για την ψύξη τους, που τυπικά αντιστοιχούν στο 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας σε παρόμοιες εγκαταστάσεις στην επιφάνεια της γης, θα μειωθούν δραματικά και θα έχουμε ένα αρκετά μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.»
Ευάγγελος Δασκαλόπουλος: «Η ιδέα μας ήταν να δημιουργήσουμε υποβρύχια κέντρα διαχείρισης δεδομένων.»
Πόσα χρόνια ασχολείστε με την Ρομποτική; Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδιά σας;
Αλέξανδρος Ηλιάδης «Εγώ είμαι η πιο πρόσφατη προσθήκη στην ομάδα. Συγκεκριμένα έγινα μέλος της πριν από περίπου 1,5 χρόνο οπότε και άρχισα να ασχολούμαι με τη Ρομποτική. Το κύριο μελλοντικό μας σχέδιο είναι να πάρουμε μέρος και στον επόμενο διαγωνισμό ελπίζοντας σε παρόμοιο ή σε καλύτερο αποτέλεσμα.»
Οδυσσέας Κεσεντές: «Με τη ρομποτική άρχισα να ασχολούμαι από τις αρχές του Δημοτικού και συμμετείχα για πρώτη φορά στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής το 2016, όταν ήμουν στην τρίτη τάξη Δημοτικού. Από τότε έχω συμμετάσχει άλλες έξι φορές με σημαντικές διακρίσεις, με αποκορύφωμα την επιτυχία στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα. Θέλω να συνεχίσω να ασχολούμαι εντατικά με τη ρομποτική εντός και εκτός πλαισίων διαγωνισμών και να συμμετέχω και σε αντίστοιχους διαγωνισμούς για ενήλικες.»
Διαβάστε επίσης:
Η 12χρονη Ολίνα «πήγε για να νικήσει και νίκησε»: Η μητέρα της μίλησε στο infokids