Το νέο βιβλίο της Ελληνοεκδοτικής μαθαίνει στα παιδιά να αγαπούν τα αδέσποτα

“Τα αδεσποτάκια της Μπαρτσελόνα” που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από την Ελληνοεκδοτική είναι ένα εξαιρετικό παιδικό βιβλίο – μάθημα αλληλεγγύης για τον κόσμο των ζώων και δη των αδέσποτων, που απολαύσαμε διαβάζοντάς το, μικροί και μεγάλοι!

Η Στέργια Κάββαλου καταπιάνεται με μια τρυφερή ιστορία που φωτίζει την αγάπη για τα ζώα, παρακινεί τα παιδιά να ταυτιστούν με τους τετράποδους ήρωες και αποτελεί ένα πρώτης τάξεως μάθημα φιλοζωίας.

Πώς θα αντιδρούσε το δικό σας παιδί στη θέα μιας γάτας που κλαίει επίμονα;

Όλα ξεκινούν ένα βράδυ την ώρα που ο μικρός Γιώργος ενώ έχει λαγοκοιμηθεί ακούει κλάματα. Αδιαφορεί θεωρώντας πως για ακόμη μια φορά κλαίει η μικρή του αδερφή. Τελικά, όπως αποδεικνύεται, αιτία αυτού του επίμονου κλάματος είναι μια γάτα που προσπαθούσε να ταΐσει τα μωρά γατάκια της. Οι γονείς του Γιώργου αναλαμβάνουν δράση και προσφέρουν χείρα βοηθείας αλλά και μια ζεστή αγκαλιά στα απροστάτευτα τετράποδα. Το παιδί έκπληκτο παρατηρεί τους γονείς να σκέφτονται ιδέες για το πώς θα βοηθήσουν την γάτα με τα μωρά της να βρουν μια φιλόξενη στέγη και αρχίζει σιγά-σιγά να καταλαβαίνει ότι η προστασία των ζώων είναι κάτι παραπάνω από υποχρέωση όλων μας, είναι πράξη αλληλεγγύης.

Ενόσω το κουβάρι της ιστορίας ξετυλίγεται, ο μικρός πρωταγωνιστής βλέπει πώς πρέπει να φροντίζουμε και να περιποιούμαστε τα ζώα, είτε είναι ιδιόκτητα είτε είναι αδέσποτα, τη σημασία της επίσκεψης στον κτηνίατρο αλλά και την διαδικασία με την οποία εξασφαλίζουμε πώς θα βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος που θα δεχθεί να υιοθετήσει και να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη ενός ζώου. Και κάπως έτσι, ο μικρός πρωταγωνιστής συνηθίζει την ύπαρξη και την φροντίδα των γατιών, ώσπου όταν έρχεται η ώρα να αποχωριστεί το τελευταίο που το αγάπησε σφόδρα η γιαγιά του και ζήτησε να πάρει μαζί της στο χωριό συμβιβάζεται με το γεγονός ότι εκείνος θα αποφασίσει το όνομα που θα του δοθεί και δεν είναι άλλο από αυτό της αγαπημένης του ομάδας στο ποδόσφαιρο “Μπαρτσελόνα”. Γιατί όπως εύστοχα γράφει και το οπισθόφυλλο του βιβλίου “Μια Μπαρτσελόνα δύσκολα μένει στα αζήτητα.”

Η προστασία των ζώων δεν είναι αγαθοεργία, είναι ένδειξη πολιτισμού

Μέσω αυτής της μικρής και συνάμα τόσο πυκνής σε νοήματα ιστορίας, η συγγραφέας καταφέρνει να δώσει στα παιδιά με σύντομο και περιεκτικό τρόπο, αποφεύγοντας τους διδακτισμούς, όλα όσα πρέπει να ξέρουν για τα αδέσποτα ζώα που υπάρχουν δυστυχώς σε κάθε γειτονιά της χώρας. Μπορεί εν προκειμένω το βιβλίο να καταπιάνεται με τις γάτες, εντούτοις όσα εξιστορούνται αφορούν όλα τα ζώα και δίνουν στον μικρό αναγνώστη το μήνυμα, ότι δεν χρειάζεται να έχουμε όλοι ζώα για να μάθουμε να σεβόμαστε την ύπαρξή τους.

Χωρίς να θέλω να φανώ υπερβολική είναι μια από τις καλύτερες ιστορίες για αδέσποτα ζώα που έχω διαβάσει, καθώς με περιεκτική αφήγηση και λιτή εικονογράφηση, δίνεται στο παιδί ένα μήνυμα υπερ των ζώων που δύσκολα θα προσπεράσει και δεν θα το αγγίξει.

Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που δεν συμπαθούν ή ενδεχομένως φοβούνται τα ζώα, είναι όμως υποχρέωση όλων μας να τα σεβόμαστε και να μην τα κακομεταχειριζόμαστε. Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο κόσμος τούτος δεν ανήκει μόνο σε εμάς τους ανθρώπους. Ανήκει και σε όλα τα ζώα αυτού του πλανήτη, γι’ αυτό καλό θα είναι να μάθουμε να τον μοιραζόμαστε μαζί τους.

Ένα νέο παιδικό βιβλίο που υμνεί την φιλοζωία

Μάλιστα, το μήνυμα αυτής της ιστορίας είναι ακόμη δυνατότερο αν σκεφτούμε ότι προβάλλεται ο σεβασμός και η προστασία των αδέσποτων ζώων που περιπλανιούνται στους  δρόμους πεινασμένα, διψασμένα, συχνά άρρωστα ή τραυματισμένα.

Τα “Τα αδεσποτάκια της Μπαρτσελόνα” είναι η καλύτερη αφορμή για να μιλήσετε στα παιδιά σας (ηλικίας από 5 ετών) για τα ζώα και είναι το ιδανικό βιβλίο για να διαβάσετε παρέα με τα παιδιά αν σας ζητάνε επίμονα να αγοράσετε ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι. Αντί της αγοράς, καταλληλότερη θεωρείται η επιλογή της υιοθεσίας και μάλιστα ενός αδέσποτου, αρκεί προηγουμένως να έχουν συμφωνήσει τα μέλη όλης της οικογένειας ότι ένα ζώο δεν είναι ένα ακόμη παιχνίδι, αλλά μια ψυχούλα που ζητά την φροντίδα, τη στοργή και την προσοχή μας για όσα χρόνια θα βρίσκεται στο σπίτι μας.