- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Το ωραιότερο αποχαιρετιστήριο δώρο στους μαθητές της έκανε αυτή η δασκάλα Δημοτικού στη Ν. Σμύρνη

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, των φωτογραφίων του αρθρου χωρίς την προηγούμενη άδεια εκπροσώπου της Ιστοσελίδας

Παρά τις προκλήσεις και τα εμπόδια που έβαλε η πανδημία σε μία ακόμα σχολική χρονιά, παρά την απόσταση των παιδιών από το φυσικό τους περιβάλλον και την κάλυψη της ύλης μέσω… οθόνης, ήταν πολλοί οι δάσκαλοι που όχι μόνο δεν το έβαλαν κάτω, αλλά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, ώστε τίποτε να μην υστερηθούν οι μαθητές τους από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Μία από αυτούς η κ. Ελένη Ντάγκα, εκπαιδευτικός στο 5ο Δημοτικό Ν. Σμύρνης και πολύτεκνη μητέρα, η οποία όχι μόνο στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, ανταποκρινόμενη πλήρως στις απαιτήσεις της τηλεκπαίδευσης, καλύπτοντας την ύλη της χρονιάς και επικοινωνώντας αδιαλείπτως με τους γονείς, ακόμα και αργά τη νύχτα για να στείλει πίσω διορθωμένες εργασίες και παρατηρήσεις, αλλά έκανε και αυτό το “κάτι” παραπάνω που κάνει τον καλό δάσκαλο να ξεχωρίζει:

Καθ’όλη την διάρκεια της Γ’ και Δ΄ Δημοτικού, και στο πλαίσιο Καινοτόμων Πολιτιστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, μαζί με τους μαθητές της “έτρεξαν” το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Μία λέξη ταξιδεύει… πόσα γνώριμα μας φέρνει”. Αφορμή για το πρόγραμμα έδωσαν οι “άγνωστες” ελληνικές λέξεις που οι μαθητές συναντούσαν στα μαθήματα της Γλώσσα, της Ιστορίας, της Μελέτης Περιβάλλοντος κ.ο.κ. Δασκάλα και μαθητές συγκέντρωσαν τις λέξεις αυτές, αναζήτησαν και βρήκαν την αρχαία τους προέλευση, καθώς και ομόρριζες οικογένειες λέξεων, και έτσι ήρθαν σε μία πρώτη επαφή με την αρχαία ελληνική γλώσσα, γνωρίζοντας καλύτερα τη νέα και το πώς συνδέεται με το παρελθόν. Το πρόγραμμα αυτό που λάμβανε χώρα κατά την Ευέλικτη Ζώνη, χρησιμοποίησε ως πηγή την τετράτομη σειρά “Ελληνική Παιδεία” της Φωτεινής Τσομάκου και τα παιδιά το “αγκάλιασαν” με πραγματικό ενδιαφέρον.

5ο Δημοτ
Η μεγάλη έκπληξη, όμως, ήρθε μόλις χθες, όταν η κ. Ντάγκα χάρισε σε κάθε μαθητή της Δ’ τάξης της ένα επιτραπέζιο παιχνίδι εμπνευσμένο από το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο ετοίμασε “με τα χεράκια της” (επιστρατεύοντας, μάλιστα και μέλη της οικογένειάς της, όπως αργότερα πληροφορηθήκαμε!) και με αποκλειστικά δικά της έξοδα.

Το παιχνίδι “Συντροφιά μ’ελληνικές λέξεις” της σειράς “Ταξίδια στο χρόνο”, που συσκευάστηκε από την ίδια σε μία χάρτινη χειροποίητη θήκη, αποτελείται από 32 ζευγάρια εικόνων καρτών με αρχαία και αντίστοιχη σύγχρονη ελληνική λέξη και 30 κάρτες με αρχαίες λέξεις και τις σύγχρονές τους ελληνικές παράγωγες.

Υπάρχουν τουλάχιστον 4 τρόποι να παίξει ο μαθητής με τις κάρτες αυτές, ομαδικά ή και ατομικά, είτε ως παιχνίδι μνήμης ή αντιστοίχησης. Χάρη σε αυτό, οι μαθητές πλέον γνωρίζουν ότι η αρχαία ελληνική λέξη της “πεταλούδας” είναι η “ψυχή”, αλλά και πώς προκύπτει η λέξη “Καλησπέρα!”, ενώ δίνει μια ιδανική ευκαιρία και στους γονείς, παίζοντας με το παιδί, να ανακαλύψουν λέξεις που πιθανώς μέχρι σήμερα να μη γνώριζαν.

Τα θερμά μας συγχαρητήρια!