«Το παιδάκι μου ήταν σχεδόν αναίσθητο»: Πρωταγωνιστής του “Σασμού” για τον 2χρονο γιο του που είχε πρόβλημα υγείας

Ο Στάθης Μαντζώρος, ο «Παντελής» από τον Σασμό, σε συνέντευξη που δίνει στο Happy Day μίλησε για πρώτη φορά για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε ο γιος του σε ηλικία 2 ετών .

Ο τηλεοπτικός Παντελής της σειράς Σασμός, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έγινα πατέρας στα 38. Το πήρα μεγάλος απόφαση. Έχω δύο παιδιά, αγόρια και τα δύο, 9 και 6 ετών. Στο πρώτο παιδί, στον Γιάννο, υπήρχε το άγχος γιατί ήταν όλα άγνωστα. Έγινα και αγχωτικός και υπερπροστατευτικός. Όταν γεννήθηκε ο Αλέξανδρος τα πράγματα ισορρόπησαν».

“Το παιδάκι ήταν σχεδόν αναίσθητο….”

«Όταν ήταν ο πρώτος μου γιος μικρός, νομίζω 2 ετών, έπαθε εγκολεασμό και το παιδάκι ήταν σχεδόν αναίσθητο. Από τον να τον πάρω και να το πάω στο Παίδων, πραγματικά ζορίστηκα πάρα πολύ. Ζορίστηκα πάρα πολύ και μέσα μου και έξω μου και όλα. Τέλος καλό όλα καλά, αλλά αυτό ήταν μια έντονη εμπειρία, δυσκολεύτηκα Τι προσευχές… δεν μπορείς να φανταστείς τι έπαθα εκείνη την ημέρα. Παρ’ όλα αυτά, κατά τη διάρκεια της εξέτασης με υπέρηχο στο εντεράκι του, αποκολλήθηκε το έντερο και επανήλθε μόνο του» .

Τι είναι ο εγκολεασμός: Τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Ο εγκολεασμός είναι  μια μορφή εντερικής απόφραξης.  Εμφανίζεται όταν ένα τμήμα του εντέρου, είτε του παχέος είτε του λεπτού εντέρου, εισχωρεί ή τυλίγεται εντός ή γύρω από τον εαυτό του ή εντός ή γύρω ενός άλλου μέρους του εντέρου.

Το έντερο έτσι αποφράσσεται από το εγκολεαζόμενο τμήμα στο οποίο η συμπίεση των αγγείων οδηγεί στην απόφραξη των φλεβών και των λεμφαγγείων του, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ένα προοδευτικά επιδεινούμενο οίδημα και πιθανή νέκρωση αν δεν υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση.

Περίπου 25% των παιδιών που παθαίνουν εγκολεασμό χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση

Ο εγκολεασμός εκδηλώνεται με διαταραχή της λειτουργίας του εντέρου λόγω μηχανικής βλάβης, και ξεσπάει δυναμικά και απροσδόκητα στη βρεφική ηλικία και σε παιδιά έως 3 ετών.

Σε μεγαλύτερα παιδιά και νέους, αιτία για τον εγκολεασμό είναι κατά κανόνα οι τοπικές διευρύνσεις του τοιχώματος του εντέρου (εκκολπώματα) ή οι εκβλαστήσεις του βλεννογόνου του εντέρου (πολύποδες).

Στον εγκολεασμό, ένα μέρος του εντέρου μετακινείται και παγιδεύεται στο αμέσως υπερκείμενο τμήμα του εντέρου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρούς πόνους και σε παρακώλυση της δραστηριότητας του εντέρου μέχρι και σε ειλεό.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Η πάθηση εκδηλώνεται με ξαφνικό κολικοειδές κοιλιακό άλγος που συχνά ξεσπά στον ύπνο και αναγκάζει το παιδί να ξυπνά, να κλαίει και να μαζεύει τα πόδια του προς την κοιλιά του (εμβρυϊκή θέση).

Γρήγορα ξεκινούν οι χολώδεις εμετοί οι οποίοι σε πιο προχωρημένες καταστάσεις γίνονται κοπρανώδεις. Εμετός και διάρροια εμφανίζονται σε περίπου 90% των περιπτώσεων μέσα σε 6 έως 12 ώρες μετά από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το παιδί αρχίζει να εμφανίζεται αδύναμο, ωχρό και εξαντλημένο και μπορεί να ανεβάσει πυρετό. Εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί και δεν αναχαιτισθεί εγκαίρως, μετά από 5 με 6 ώρες μπορεί να εμφανιστεί εντερορραγία και αίμα στα κόπρανα που αποκτούν ένα βαθύ σκούρο κόκκινο χρώμα.

Ένα παιδί με εγκολεασμό διαμαρτύρεται έντονα λόγω των οξέων και έντονων πόνων και μπορεί να κάνει εμετούς, συχνά με πρόσμιξη βλέννης ή αίματος, ενώ πολλές φορές είναι εμφανές στην κοιλιά το σημείο του εγκολεασμού.

Λόγω της έντασης των πόνων μπορεί να εκδηλώνονται συμπτώματα σοκ. Τα επεισόδια εισβολής του πόνου διακόπτονται από σύντομες φάσεις ηρεμίας, χωρίς κανένα πόνο. Το παιδί βυθίζεται ολοένα σε απάθεια.

Πρέπει να ξέρετε ότι ο εγκολεασμός είναι πάντοτε ένα επείγον περιστατικό. Πηγαίνετε το παιδί σας με την πρώτη κιόλας υποψία στο γιατρό ή στο νοσοκομείο. Εφόσον εκδηλωθούν συμπτώματα σοκ ή διαταραχές του επιπέδου συνείδησης, καλέστε αμέσως το ΕΚΑΒ.

Διαβάστε επίσης:

Κεραμέως: “Σε ΟΛΑ τα Γυμνάσια και Λύκεια θα εγκατασταθούν διαδραστικοί πίνακες και στα Δημοτικά σετ ρομποτικής”

Θρήνος για τον 15χρονο Λάμπη: Η μοιραία βόλτα με το ποδήλατο – Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας για τους 3 αχώριστους φίλους

Ο εφιάλτης που ζούσε η 23χρονη Φωτεινή: “Στα 18 της έμεινε έγκυος. Tην εξέδιδαν και την κακοποιούσαν. Είχε όνειρα αλλά…”