Το παιδί κλαψουρίζει και ζητά να γίνεται το δικό του; Με αυτές τις συμβουλές θα το συνετίσεις αποτελεσματικά

Ένα από τα πιο ενοχλητικά πράγματα  με τα οποία έρχεται αναπόφευκτα αντιμέτωπος ένας γονιός είναι το κλαψούρισμα. Αν ανήκετε στη κατηγορία όσων γονέων το βιώνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση ξέρετε πόσο βασανιστικό και εξουθενωτικό μπορεί να αποβεί. Με την πρώτη αφορμή που θα δοθεί στο παιδί σας θα αρχίσει αυτό το εκνευριστικό κλαψούρισμα που δεν έχει τέλος και καθιστά το ρόλο της διαπαιδαγώγησης ακόμα δυσκολότερο.

Μα γιατί τελικά γκρινιάζει ένα παιδί;

H γκρίνια μπορεί να είναι απόρροια κούρασης, μέσο διεκδίκησης και άσκησης πίεσης ή απλά ένας τρόπος ώστε να κάνει αισθητή την παρουσία του. Από τη στιγμή που το παιδί κλαψουρίζοντας πέτυχε το στόχο του και εσείς ικανοποιήσατε το αίτημά του δεν θα μπορούσε παρά να το επιστρατεύσει με την πρώτη ευκαιρία. Και ο τρόπος αυτός αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικός καθώς η ηχορρύπανση(!) που φτάνει στα αυτιά των γονέων δεν μπορεί εύκολα να αγνοηθεί.

Δοκιμάσατε εκατοντάδες τεχνικές και κόλπα αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει εφαρμογή στη περίπτωση των δικών σας παιδιών; Μην αποθαρρύνεστε καθώς εμείς εδώ στο Infokids.gr έχουμε να σας προτείνουμε έξυπνες πρακτικές εφαρμογές που σίγουρα θα βάλουν ένα φρένο στο διαρκές κλαψούρισμα των μικρών σας και θα τα κάνει να αναθεωρήσουν τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να πετύχουν αυτό που επιθυμούν από μεριάς σας.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι έχουμε να σας προτείνουμε ως αντίδοτο στο κλαψούρισμα και τη γκρίνια

  • Συζητήστε με το παιδί σας για το τι πραγματικά εισπράττετε όταν το ακούτε να κλαψουρίζει. Λέγοντας του απλά τη φράση “Σταμάτα να κλαψουρίζεις” και καλώντας το να σας πει τι ζητά με αυτή του τη συμπεριφορά σίγουρα θα πετύχετε περισσότερα από το να υπομένετε στωικά να ακούτε τη γκρίνια του μέχρι να σταματήσει.
  • Ηχογραφήστε το παιδί σας την στιγμή που κλαψουρίζει και δώστε του να ακούσει πώς κάνει. Με την τεχνική αυτή σαφώς και δεν θέλουμε να προσβάλλουμε το παιδί, θέλουμε όμως να του δείξουμε τι πραγματικά ακούμε την ώρα που γκρινιάζει.
  • Την στιγμή της έντασης της γκρίνιας πείτε του «Λατρεύω όταν μιλάς με τόσο ωραία φωνή. Με κάνει τόσο χαρούμενη η συμπεριφορά σου!”

  • Προσπαθήστε να του εξηγήσετε ότι δεν μπορείτε να καταλάβετε τι πραγματικά σας λέει όταν κλαψουρίζει καθώς τα λόγια του εξαιτίας της φόρτισης δεν είναι εύληπτα.
  • Κάντε υπομονή. “Όταν τα παιδιά κλάψουν αισθάνονται αδύναμα. Αν τους επιπλήξουμε για κλαψούρισμα ή αρνούμαστε να τους ακούσουμε αυξάνουμε τα συναισθήματα της αδυναμίας τους. Αν υποκύψουμε στο κλαψούρισμά τους θα τους δώσουμε την έγκριση να το επιστρατεύουν όλο και συχνότερα. Αντιθέτως αν αντιστεκόμαστε και αντιμετωπίζουμε την όλη κατάσταση με μια πιο παιχνιδιάρικη διάθεση τότε σίγουρα θα κερδίσουμε την προσοχή τους και θα σταματήσουν να γκρινιάζουν.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το επιχείρημα ότι με το κλαψούρισμα θα χάσουν το προνόμιο της δυνατής φωνής τους “Πού πήγε η δυνατή φωνή σου; Τώρα θα μιλάς κλαψουριστά;”
  • Mην απογοητεύεστε εύκολα.
  • Χρησιμοποιήστε το κόλπο με τα νομίσματα. Αν το παιδί σας είναι 5 ετών και άνω κάντε την εξής συμφωνία “Κάθε φορά που γκρινιάζει θα τη χρεώνετε με ένα 5λεπτο νόμισμα που θα τοποθετείτε σε μια διάφανη γυάλα. Αν περάσει μια ολόκληρη μέρα δίχως να κλαψουρίσουν, θα παίρνουν τα χρήματα πίσω.”

  • Θέστε κανόνες κίνητρα καλής συμπερiφοράς για να αποφευχθούν εξάρσεις γκρίνιας όταν είστε οικογενειακώς εκτός σπιτιού. Αν δεν κλαψουρίζουν, θα τους δώσετε ένα αυτοκόλλητο για τη συλλογή τους ή θα τους αφήσετε να δουν λίγη περισσότερη ώρα το αγαπημένο τους καρτούν.
  • Σκεφτείτε μήπως η γκρίνια είναι η αφορμή για να κινήσουν το ενδιαφέρον και την προσοχή σας. Μήπως δεν τους αφιερώνετε αρκετό χρόνο; Μήπως είστε απορροφημένοι με την καθημερινότητα και τις δουλειές του σπιτιού και έχετε παραμελήσει το παιδί;
  • Σταματήστε να κλαψουρίζετε και εσείς σε τυχόν δύσκολες καταστάσεις. Τα παιδιά έχουν τη τάση να μιμούνται τους μεγάλους οπότε υπάρχει το ενδεχόμενο η όλη του συμπεριφορά να εκπορεύεται από εσάς.
  • Όταν το παιδί ξεκινήσει τη γκρίνια μην το προσπεράστε. Προσπαθήστε να ακούσετε τι έχει να πει. Αν το αγνοήσετε, πιθανότατα θα αρχίσουν να κλαψουρίζει όλο και πιο δυνατά.
  • Να θυμάστε η πείνα και η κόπωση γρήγορα καταβάλλουν τη γκρίνια.

Καλή σας επιτυχία!